Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Achizitii publice Comunicare profesională Dreptul Uniunii Europene Flux informații SELECTED Top Legal

Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare

18 iunie 2024 | JURIDICE.ro

Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare, litigiu aflat pe rolul Curții de Apel Cluj și care vizează legalitatea specificațiilor tehnice restrictive din caietul de sarcini, motivat de „necesitatea obiectivă” a autorității contractante.

Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea formulată de către echipa de avocați a Țuca Zbârcea & Asociații privind o trimitere preliminară în fața CJUE în cadrul unui litigiu național, având ca obiect contestarea specificațiilor tehnice din caietul de sarcini și restricționarea accesului ofertanților la procedura de atribuire, pe considerente ce țin de marja de apreciere a autorității contractante în definirea propriilor necesități obiective.

Litigiul de fond analizează congruența dintre marja de apreciere a autorității contractante în stabilirea propriilor necesități obiective, care fundamentează procedura de atribuire și imperativul respectării principiilor fundamentale care guvernează sediul materiei, consacrate atât în dreptul intern, cat și în dreptul unional.

În fața instanței naționale, autoritatea contractantă s-a prevalat de marja de apreciere de care dispune în definirea cadrului procedurii de atribuire, invocând interdicția cenzurării criteriilor restrictive, pe considerente de oportunitate a achiziției.

În fundamentarea cererii de recurs, avocații Țuca Zbârcea & Asociații au solicitat sesizarea CJUE, argumentând relevanța tranșării raportului dintre (i) necesitatea obiectivă a autorității contractante, care ar trebui determinată a priori publicării documentației de atribuire, în corelare cu specificațiile tehnice restrictive din documentația de atribuire și (ii) principiul transparenței și al liberului acces al ofertanților la procedura de atribuire, raportat la elementele de fapt relevante pentru Curte.

Strategia și reprezentarea reclamantului, un important actor în industria robotică medicală, sunt asigurate în fața instanței de recurs de către o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ și proceduri de achiziție publică, echipă coordonată de Christina Vlădescu (avocat partener, Litigii). Din echipa de avocați implicați în acest dosar fac parte Iuliana Leon (avocat senior coordonator, Achiziții Publice) și Luciana Duțu (avocat senior, Litigii).

„Solicitarea  de trimitere preliminară a fost încuviințată de Curtea de Apel Cluj, care a admis cele trei întrebări preliminare propuse și a dispus sesizarea CJUE, reținând, deopotrivă, caracterul urgent al procedurii în fața instanței naționale. Importanța demersului în fata CJUE este reliefată și de faptul că instanțele naționale au fost, în general, rezervate în a statua asupra exercitării discreționare a marjei de apreciere a autorității contractante, în contextul în care jurisprudența CJUE recunoaște constant această prerogativă volatilă a autorității contractante”, a declarat Christina Vlădescu.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

:: English version

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership