România donează Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT. UPDATE: APADOR-CH solicită sesizarea CCR
10 septembrie 2024 | JURIDICE.roMarți, 10 septembrie 2024, APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituțională Legea nr. 246/2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
:: Sesizarea
***
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 899 din 5 septembrie 2024 a fost publicată Legea nr. 246/2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
Intrare în vigoare: 8 septembrie 2024
***
Joi, 5 septembrie 2024, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” (PL-x 423/02.09.2024).
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
***
Marți, 3 septembrie 2024, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat proiectul de lege privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
***
Luni, 2 septembrie 2024, Senatul României a adoptat proiectul de lege privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
***
Guvernul României, în cadrul ședinței din 2 septembrie 2024, a adoptat Proiectul de Lege privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
Executivul a aprobat și va trimite la Parlament, spre dezbatere și aprobare în regim de urgență, proiectul de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriana cu baza la sol.
Concret, proiectul prevede aprobarea efectuării unui act de donație pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configurația convenită cu partenerul american.
De asemenea, se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, cu încadrarea în valoarea prevăzută la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile.
Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naționale să asigure sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.
***
În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării desfășurate joi, 20 iunie 2024, la Palatul Cotroceni și condusă de Președintele României, Klaus Iohannis, au fost discutate și hotărâte mai multe aspecte cruciale pentru securitatea națională și participarea României la evenimente internaționale de importanță strategică, potrivit unui comunicat.
Printre principalele decizii adoptate a fost aprobarea obiectivelor României pentru Summitul NATO de la Washington, D.C. din iulie 2024. Acestea vizează consolidarea unității transatlantice, avansarea posturii de descurajare și apărare a NATO, inclusiv angajamentul crescut față de Ucraina și partenerii vulnerabili.
De asemenea, în contextul deteriorării situației din Ucraina din cauza acțiunilor Rusiei, Consiliul a decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, cu condiția continuării discuțiilor pentru înlocuirea acestuia cu un sistem similar pentru România.
În plus, România va prelua comanda operației EUFOR Althea în Bosnia și Herțegovina începând cu ianuarie 2025.
Președintele Iohannis a anunțat retragerea candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al NATO, susținând în schimb candidatura premierului olandez Mark Rutte, decizie sprijinită de membrii Consiliului.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |