Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Laura Codruţa Kövesi: Procurorii sunt vizibili întrucât justiția trebuie văzută
14.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Laura Codruţa Kövesi, procuror-șef al Parchetului European, în cadrul unui interviu (12 iulie 2021, aici) a declarat: „Ca tânăr procuror, mă întrebam de ce infractorii se joacă cu libertatea lor. Cu experiență, am ajuns să realizez că presupunerea lor generală este că riscul de a fi prins și pedepsit este atât de scăzut, că merită luat. Mulți consideră chiar că timpul petrecut în închisoare este bine petrecut, cu condiția să poată păstra ceea ce au furat. Nu cred în paradis pe pământ; nu putem eradica criminalitatea. Adevărata întrebare este cât de bine o putem stopa împreună.

Parchetul European este una dintre cele mai ambițioase inițiative în acest sens. Acesta a fost înființat pentru a combate frauda care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, suntem o procuratură specializată în infracțiuni economice care vizează cheltuielile și veniturile bugetului UE.

Sună foarte tehnic și, în mod evident, nu este în centrul atenției publice. Adevărul este că criminalitatea economică și financiară este subraportată, subestimată – adesea chiar tolerată. Acest lucru nu o face mai puțin periculoasă. Dimpotrivă: aceasta este cea mai comună amenințare la adresa oricărei societăți democratice. După ce privim cu atenție acest fenomen, realizăm că beneficiarii finali ai acestuia sunt organizații criminale care aspiră să submineze și să înlocuiască autoritățile legitime. Ei nu se tem de violența extremă care le asigura impunitatea. Dacă nu îi înfruntăm cu cea mai mare determinare, riscăm să ne trezim într-o situație de capturare de stat și amenințări de securitate.

Structura noastră este complexă, chiar și după standardele europene. La nivel central, Procurorii Europeni iau decizii strategice. În birourile noastre descentralizate, incluse în parchetele naționale, procurorii europeni delegați investighează, judecă și aduc cazurile în fața justiției. Acționând în baza a 22 de regimuri de drept penal diferite, utilizând echipamente, tehnologii, metode și limbi diferite și funcționând ca un singur birou – acest lucru nu a mai fost încercat până acum. Pentru prima dată în istorie, o autoritate supranațională judecă în fața tribunalelor naționale.

Ori de câte ori suntem competenți, autoritățile naționale au obligația legală de a ne permite să ne facem treaba. Nimeni nu ne poate înlocui. Suntem o parte sistemică a arhitecturii generale create de Uniunea Europeană pentru a-și proteja interesele financiare. Haideți să ne confruntăm cu această situație: la două decenii de la Zona Euro, am creat „zona EPPO”.

Acest lucru are implicații profunde. De exemplu, dacă activitatea Parchetului Public European este obstrucționată într-un anumit stat membru, fondurile europene pot continua să curgă acolo? Dacă nu suntem în măsură să ne facem treaba cum trebuie, poate autoritatea bugetară să aibă în continuare încredere că supravegherea organismelor responsabile pentru gestionarea și controlul fondurilor Uniunii în statul membru respectiv este completă? Care ar trebui să fie consecinţele?

Din nefericire, acestea nu sunt doar chestiuni teoretice: la sfârșitul lunii mai, chiar înainte de începerea operațiunilor noastre, guvernul Sloveniei a decis să anuleze procedura de selecție a procurorilor europeni delegați. Lăsând deoparte chestiunea compatibilității acestei anulări cu statul de drept, întârzierea pe care o cauzează afectează în mod grav nu numai cauzele noastre din Slovenia, ci și toate investigațiile noastre transfrontaliere inițiate în alte state membre participante care implică Slovenia. Fără procurorii europeni delegați din Slovenia, avem un decalaj în ceea ce privește urmărirea penală în zona EPPO.

Această situație trebuie soluționată de urgență. Este o chestiune de credibilitate. Infractorii tind să nu fie impresionați de simplul fapt că suntem o instituție „europeană”. „European” trebuie să însemne ceva, mai ales că înlocuim autoritățile naționale într-un domeniu atât de delicat. „European” nu poate însemna slab.

Doar un Parchet European independent și puternic poate avea o influență reală în lupta împotriva crimei organizate, care privează în fiecare an miliarde de taxe pe valoarea adăugată. Doar un Procuror Public European bine echipat și dotat cu personal poate oferi un nivel îmbunătățit de protecție intereselor financiare ale UE.

Există loc pentru îmbunătățiri semnificative dacă dorim să fim consecvenți. Mijloacele noastre trebuie să se potrivească ambițiilor atribuite, sau cel puțin competența noastră reală. Acțiunea trebuie să sprijine principiile și valorile pe care le susținem ca fiind fundamentale. Succesul Parchetului European are o importanță strategică pentru Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând deoarece suntem mai apropiați de cetățeni decât orice altă instituție europeană, cu excepția Parlamentului European. Actul de acuzare materializează valorile justiției. Procurorii sunt vizibili întrucât justiția trebuie văzută. Procurorii europeni delegați care acționează în fața instanțelor naționale, apărând interesul public european, reprezintă o încarnare puternică a justiției Europei.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti