Secţiuni » Materii / Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul mediului Fiscalitate Flux informații Monitorul Oficial al României Noutăți legislative Protective

Reglementarea modului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale

4 septembrie 2024 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 3 septembrie 2024 au fost publicate Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2024 privind reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde și Regulamentul privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Comitetului interministerial pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale.

Principalele reglementări introduse de Hotărârea aprobată de Guvern sunt:
– Reglementarea modului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale;
– Organizarea, funcționarea și atribuțiile Comitetului interministerial și a Secretariatului tehnic pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale, stabilirea atribuțiilor ordonatorilor principali de credite în procesul de analiză și etichetare a măsurilor aferente programelor bugetare.

Crearea cadrului legal pentru introducerea bugetului verde va contribui la direcționarea investițiilor publice către acțiuni în domeniul climei și mediului.

Etichetarea cheltuielilor prin analiza efectului acestora asupra mediului va conduce la o revizuire a politicilor în materie de aprovizionare cu energie curată în toate sectoarele economice și industriale, de-a lungul lanțului de producție și de consum, pentru proiectele de infrastructură de mare anvergură, în sectorul transporturilor, al alimentației și agriculturii, al construcțiilor, al fiscalității și al prestațiilor sociale, acordarea unei valori mai mari protejării și refacerii ecosistemelor naturale, utilizării durabile a resurselor și îmbunătățirii sănătății umane.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României conține Jalonul 123 – ”Bugetarea verde”, din cadrul Componentei 6, Energie, ”Finalizarea și aplicarea unei metodologii de planificare bugetară verde”.

Aceste decizii sunt luate în contextul în care, la nivel european, economia verde este considerată un instrument important pentru realizarea dezvoltării durabile.

Schimbările climatice și impactul negativ al acestora asupra activităților economice au evidențiat necesitatea tranziției spre un nou model economic bazat pe emisii reduse de gaze cu efect de seră, utilizării la scară mai mare a surselor de energie regenerabile și creșterii eficienței energetice.

Un rol important în acest sens îl au acțiunile de sprijinire a unor elemente economice alternative, prin introducerea conceptului de „economie verde”, pentru a impulsiona și accelera tranziția și în România către o economie care maximizează calitatea vieții și minimizează impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Intrare în vigoare: 3 septembrie 2024

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 594 din 26 iunie 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 75/2024 privind reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde.

Intrare în vigoare: 26 iunie 2024

***

Guvernul României, în cadrul ședinței din 21 iunie 2024, a adoptat Ordonanța de urgență privind reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare şi cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde.

Guvernul a aprobat reglementările etichetării cheltuielilor bugetare şi cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde, o metodă investițională introdusă deja de o serie de state membre ale Uniunii Europene.

Astfel, este valorificată o oportunitate economică importantă pentru România, prin accesarea fondurilor europene dedicate economiei verzi. Instrumentul de redresare economică Next Generation EU creează premisele unei absorbții alerte, încă din primii ani ai acestui program de sprijin financiar pentru perioada 2021-2026.

Atragerea investițiilor verzi va aduce schimbări substanțiale: o politică de mediu pro-activă și responsabilizare în utilizarea resurselor.

Implementarea proiectelor cu finanțare verde implică o creștere a cererii pentru factorii de producție din economie, care va conduce la crearea de noi locuri de muncă.

Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot demara simulări ale procesului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare, astfel încât unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să fie pregătite pentru procesul de etichetare.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice