Reglementarea modului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale
4 septembrie 2024 | JURIDICE.roÎn Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 3 septembrie 2024 au fost publicate Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2024 privind reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde și Regulamentul privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Comitetului interministerial pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale.
Principalele reglementări introduse de Hotărârea aprobată de Guvern sunt:
– Reglementarea modului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale;
– Organizarea, funcționarea și atribuțiile Comitetului interministerial și a Secretariatului tehnic pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale, stabilirea atribuțiilor ordonatorilor principali de credite în procesul de analiză și etichetare a măsurilor aferente programelor bugetare.
Crearea cadrului legal pentru introducerea bugetului verde va contribui la direcționarea investițiilor publice către acțiuni în domeniul climei și mediului.
Etichetarea cheltuielilor prin analiza efectului acestora asupra mediului va conduce la o revizuire a politicilor în materie de aprovizionare cu energie curată în toate sectoarele economice și industriale, de-a lungul lanțului de producție și de consum, pentru proiectele de infrastructură de mare anvergură, în sectorul transporturilor, al alimentației și agriculturii, al construcțiilor, al fiscalității și al prestațiilor sociale, acordarea unei valori mai mari protejării și refacerii ecosistemelor naturale, utilizării durabile a resurselor și îmbunătățirii sănătății umane.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României conține Jalonul 123 – ”Bugetarea verde”, din cadrul Componentei 6, Energie, ”Finalizarea și aplicarea unei metodologii de planificare bugetară verde”.
Aceste decizii sunt luate în contextul în care, la nivel european, economia verde este considerată un instrument important pentru realizarea dezvoltării durabile.
Schimbările climatice și impactul negativ al acestora asupra activităților economice au evidențiat necesitatea tranziției spre un nou model economic bazat pe emisii reduse de gaze cu efect de seră, utilizării la scară mai mare a surselor de energie regenerabile și creșterii eficienței energetice.
Un rol important în acest sens îl au acțiunile de sprijinire a unor elemente economice alternative, prin introducerea conceptului de „economie verde”, pentru a impulsiona și accelera tranziția și în România către o economie care maximizează calitatea vieții și minimizează impactul negativ asupra mediului înconjurător.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
12 septembrie ⁞ Start Curs Expert Achiziții Publice 2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Intrare în vigoare: 3 septembrie 2024
***
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 594 din 26 iunie 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 75/2024 privind reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde.
Intrare în vigoare: 26 iunie 2024
***
Guvernul României, în cadrul ședinței din 21 iunie 2024, a adoptat Ordonanța de urgență privind reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare şi cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde.
Guvernul a aprobat reglementările etichetării cheltuielilor bugetare şi cheltuielilor fiscale pentru bugetarea verde, o metodă investițională introdusă deja de o serie de state membre ale Uniunii Europene.
Astfel, este valorificată o oportunitate economică importantă pentru România, prin accesarea fondurilor europene dedicate economiei verzi. Instrumentul de redresare economică Next Generation EU creează premisele unei absorbții alerte, încă din primii ani ai acestui program de sprijin financiar pentru perioada 2021-2026.
Atragerea investițiilor verzi va aduce schimbări substanțiale: o politică de mediu pro-activă și responsabilizare în utilizarea resurselor.
Implementarea proiectelor cu finanțare verde implică o creștere a cererii pentru factorii de producție din economie, care va conduce la crearea de noi locuri de muncă.
Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot demara simulări ale procesului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare, astfel încât unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să fie pregătite pentru procesul de etichetare.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |