« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea Constituțională din Polonia a declarat neconstituțională o decizie a CJUE. UPDATE: Poziția Comisiei Europene
16.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 14 iulie 2021, Comisia Europeană a informat că este profund îngrijorată de hotărârea Curții Constituționale a Poloniei, în care se declară că măsurile provizorii dispuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în domeniul funcționării sistemului judiciar sunt incompatibile cu Constituția Poloniei, potrivit unui comunicat.

Această hotărâre confirmă preocupările cu privire la situația statului de drept din Polonia.

Comisia a fost întotdeauna foarte clară în această privință și afirmă încă o dată:

– dreptul UE are întâietate față de dreptul național;

– toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene, inclusiv ordonanțele privind măsuri provizorii, sunt obligatorii pentru toate autoritățile și instanțele naționale ale statelor membre.

Drepturile cetățenilor și ale întreprinderilor din UE trebuie să fie protejate în același mod în toate statele membre.

Comisia Europeană se așteaptă ca Polonia să se asigure că toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene sunt puse în aplicare integral și corect, inclusiv ordonanța pronunțată ieri de Curtea de Justiție, prin care se impun Poloniei măsuri provizorii de suspendare imediată a aplicării anumitor dispoziții ale legii din decembrie 2019 privind sistemul judiciar, inclusiv privind funcționarea Camerei disciplinare a Curții Supreme.

Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii.

***

Miercuri, 14 iulie 2021, Curtea Constituțională din Polonia a stabilit că măsurile decise de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.

Aceasta a estimat că deciziile CJUE asupra sistemului, principiilor şi procedurilor instanțelor poloneze nu sunt conforme cu Constituția Republicii Polonia și, în acest sens, nu sunt acoperite de principiile priorității și aplicării directe prevăzute la art. 91 alin. 1-3 din Constituție.

Acest verdict a survenit după ce, în aceeaşi zi, CJUE a dispus ca Polonia să suspende imediat aplicarea dispozițiilor naționale referitoare în special la competențele camerei de disciplină a Curții Supreme, o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD