« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Minte-însutită, minte-înmiită și minte simplă (Panciatantra)
15.07.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-o baltă locuiau doi pești: Minte-Însutită și Minte-Înmiită. Cu aceștia se împrieteniseră un broscoi, pe care îl chema Minte-Simplă. Tustrei își petreceau vremea la malul apei, gustând plăcerea de-a vorbi împreună și de a-și spune cugetări înțelepte; după care intrau iarăși în apă. Odată, pe când stăteau de vorbă pe la apusul soarelui, trecură pe acolo niște pescari cu mrejele în mână, purtând pe cap coșuri încărcate cu pești prinși de ei. Văzând balta, pescarii vorbiră între ei:

– Balta asta arată să aibă mult pește și nu-i adâncă. Să venim mâine dimineață aici.

După aceste cuvinte se duseră acasă.

Atunci peștii, cu fața înspăimântată, se sfătuiră între ei. Broscoiul luă cuvântul:

– Hei, Minte-Însutită, ați auzit ce au vorbit pescarii? Acum ce-i de făcut? Să fugim sau să stăm pe loc cu curaj? Arătați cum e mai bine de făcut. Atunci Minte-Înmiită începu să râdă și zise:

– Nu-ți fie frică, copile; nu trebuie să se teamă cineva de niște simple vorbe. Nu-i nimic de temut. Doar se spune;

Gândurile șerpilor, ale ticăloșilor și ale tuturor celor răi la suflet nu se împlinesc totdeauna; așa se face că mai dăinuiește lumea asta. (46)

E sigur că nici n-au să vină. Și chiar de vor veni, am să te scap împreună cu mine, prin puterea iscusinței mele; pentru că eu cunosc o mulțime de feluri de-a merge prin apă. Auzind aceasta, Minte-Însutită zise:

– Bine ai vorbit. Doar tu ești Minte-Înmiită. Nu degeaba se spune:

Nimic nu-i cu neputință pe lumea aceasta pentru inteligența celor inteligenți. Cu ajutorul inteligenței a fost nimicită dinastia Nandas de către Canakya, cu toate că știau să mânuiască paloșul. (47)

De asemenea:

Unde nu e drum nici pentru vânt, nici pentru razele soarelui, până și acolo răzbate inteligența celor inteligenți. (48)

De aceea nu putem să părăsim locul nostru strămoșesc, în care ne-am născut, din pricina unor vorbe auzite. Doar se spune:

Nici în cerul plin de lucruri minunat de frumoase nu se găsește o fericire la fel cu aceea pe care o au oamenii când se află în locul în care s-au născut, oricât ar fi de umil. (49)

De aceea în ruptul capului nu trebuie să plecăm. Te scap eu prin iscusința mea. Broscoiul zise:

– Dragii mei, eu n-am decât un singur gând și acela este de a fugi. De aceea am să plec chiar astăzi cu nevastă-mea spre altă baltă! După ce zise acestea, broscoiul plecă noaptea spre alt lac.

A doua zi dis-de-dimineață veniră pescarii și prinseră viețuitoare de apă, de la cele mai mici până la cele mai mari: pești, broaște țestoase, broaște, raci și altele. Minte-Însutită și Minte-Înmiită, împreună cu nevestele lor, după ce fugiră multă vreme, căutând să scape prin dibăcia cu care se mișcau în toate părțile, căzură de asemenea în plasă și fură omorâți.

După-amiază pescarii se îndreptară veseli spre casele lor. Fiindcă erau prea grei, Minte-Însutită fu luat pe umeri de unul din ei; iar Minte-Înmiită fu dus atârnat de o frânghie. Când îi văzu purtați în felul acesta, broscoiul care stătea la marginea iazului zise nevestei sale:

– Ia te uită, draga mea: Minte-Însutită e purtat pe sus, Minte-Înmiită atârnă în jos; numai eu, Minte-Simplă, mă răsfăț, iubito, în apa limpede! (50)

De aceea eu spun:

– Nici inteligența nu e călăuza cea mai sigură. Cel care dobândise aurul zise:

– Chiar de-ar fi așa, nu trebuie să se treacă peste cuvântul prietenului. Dar, ce să-i faci? Deși te-am oprit, n-ai stat locului, din pricina lăcomiei tale fără margini și a încrederii oarbe în învățătura ta. Bine a zis cine a zis:

Halal să-ți fie, unchiule, pentru cântecul tău. Nu ți-am spus-o? Dar nu te-ai stăpânit. Iacă ce nestemată rară ți-au legat. Acum porți decorația pentru cântecul tău. (51)

– Cum asta? întrebă cel cu roata. Celălalt povesti:

Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD