« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-325/20, BEMH. Libertatea de stabilire. Autorizație de exploatare comercială eliberată de un organism colegial. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
15.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de către Consiliul de Stat, Franța, în cadrul a trei proceduri introduse de BEMH și de Conseil national des centres commerciaux (Consiliul Național al Centrelor Comerciale) (CNCC) privind printre altele legalitatea Decretului nr. 2019-331 din 17 aprilie 2019 privind compunerea și funcționarea comisiilor departamentale de amenajare comercială și cererile de autorizare a exploatării comerciale.

În cadrul cererilor lor principale, BEMH, care este un birou de studii specializat în urbanism comercial, și CNCC consideră că dispozițiile dreptului francez de stabilire a compoziției CDAC sunt incompatibile cu articolul 49 TFUE, precum și cu articolul 14 punctul 6 din Directiva 2006/123.

În această privință, instanța de trimitere arată că, în conformitate cu articolul L.751-2 din Codul comercial, CDAC sunt compuse printre altele din personalități calificate care reprezintă structura economică, numite de Camera de Comerț și Industrie, Camera de Meserii și Artizanat, precum și Camera de Agricultură. O astfel de compunere ar fi incompatibilă cu cerințele impuse la articolul 14 punctul 6 din Directiva 2006/123, în măsura în care această din urmă dispoziție prevede că statele membre nu pot condiționa accesul la o activitate de servicii sau exercitarea acesteia de intervenția directă sau indirectă a operatorilor concurenți în acordarea autorizațiilor.

Instanța de trimitere precizează că, în conformitate cu articolul L.751-2 din Codul comercial, aceste personalități se limitează la a „prezenta” situația structurii economice în zona de atracție comercială pertinentă și impactul proiectului în cauză asupra acestei structuri economice, fără a lua parte la votul privind cererea de autorizare.

În hotărârea de astăzi, Curtea a statuat:

Articolul 14 punctul 6 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naționale care prevede prezența, în cadrul unui organism colegial competent să emită un aviz cu privire la acordarea unei autorizații de exploatare comercială, a unor personalități calificate care reprezintă structura economică a zonei de atracție comercială pertinentă, iar aceasta chiar dacă personalitățile menționate nu iau parte la votul privind cererea de autorizare și se limitează la a prezenta situația acestei structuri economice, precum și impactul proiectului în cauză asupra acesteia din urmă, în măsura în care concurenții actuali sau potențiali ai solicitantului participă la desemnarea personalităților respective.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD