« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-725/19, Impuls Leasing Romania. Concluziile avocatului general Evgeni Tanchev. Procedură de executare silită. Reglementare națională care se opune ca instanța sesizată cu o contestație la executare să examineze caracterul abuziv al clauzelor contractuale
15.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Judecătoria Sectorului 2 București, în cadrul unei proceduri de executare silită desfășurate pe baza unui contract de leasing care constituie titlu executoriu.

Impuls Leasing România IFN SA, în calitate de finanțator, și IO, acționând în calitate de consumator și de utilizator, au încheiat un contract de leasing privind utilizarea unui autovehicul pentru o perioadă de 48 de luni. Ulterior, IO nu a mai reușit să își execute obligațiile de plată asumate în temeiul contractului.

Impuls Leasing a formulat la un executor judecătoresc o cerere de executare silită față de IO în temeiul, solicitând lichidarea creanțelor restante pretins datorate, în valoare de 137 502,84 lei. Prin încheierea din 12 aprilie 2019, Judecătoria Sectorului 2 București a admis cererea de încuviințare a executării silite pentru această sumă, la care urmau să se adauge cheltuielile de executare. Prin încheierea din 8 mai 2019, executorul judecătoresc a stabilit cheltuielile de executare. În aceeași zi, executorul respectiv a pus în aplicare măsuri de executare, care i au fost comunicate lui IO. La 24 mai 2019, IO a depus o contestație la executare la Judecătoria Sectorului 2 București, solicitând anularea măsurilor de executare adoptate în cadrul acestei proceduri și restabilirea situației anterioare executării contractului.

Instanța de trimitere arată că contractul pe baza căruia a fost inițiată procedura de executare silită împotriva lui IO conține anumite clauze care ar putea fi considerate abuzive, însă, potrivit legislației aplicabile în versiunea sa actuală, întrucât un consumator poate introduce o acțiune de drept comun, în cadrul căreia astfel de contracte pot fi examinate pentru a se stabili dacă ele conțin clauze abuzive, o instanță națională nu mai poate examina caracterul abuziv al clauzelor contractuale în cadrul unei contestații la executare.

Principala problemă ridicată în prezenta cauză este în esență dacă articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13 se opun unei reglementări naționale care nu permite unei instanțe naționale sesizate cu o acțiune în care consumatorul contestă executarea silită să examineze, fie din oficiu, fie la cererea consumatorului, dacă clauzele contractuale sunt abuzive, întrucât, în temeiul dreptului național, consumatorul are posibilitatea de a introduce o acțiune separată în cadrul căreia contractul poate fi analizat pentru a se stabili dacă acesta conține clauze abuzive.

În concluziile de astăzi, avocatul general propune Curții să răspundă după cum urmează:

Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretate, în lumina principiului efectivității, în sensul că se opun unei legislații naționale care nu conferă instanței, în cadrul unei contestații la executare, posibilitatea să examineze, din oficiu sau la cererea consumatorului, caracterul abuziv al clauzelor unui contract de leasing care constituie titlu executoriu pentru motivul că consumatorul poate introduce o acțiune separată în cadrul căreia contractul poate fi examinat sub aspectul existenței unor clauze abuzive în sensul directivei menționate.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Jurisprudență, Recuperare creanțe | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD