« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

18 iulie – Ziua Internațională Nelson Mandela
18.07.2021 | Gianina CLOP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Gianina Clop

Gianina Clop

Prin Rezoluția nr. 64/13, în anul 2009, AG a ONU a declarat 18 iulie drept Ziua Internațională Nelson Mandela. Se recunoaște astfel contribuția fostului președinte sud-african în lupta pentru democrație și promovarea culturii păcii și libertății la nivel internațional.

Nelson Mandela s-a născut la 18 iulie 1918. A trăit în Africa de Sud, fostă colonie britanică, țară cunoscută pentru minele de diamante. În 1948, partidul de la putere a început să aplice politica de apartheid. În anul 1964 Mandela, un opozant al acestei politici, este condamnat la închisoare pe viață. După 27 de ani a fost liberat, în urma unor campanii de susținere internațională. În 1993 a primit premiul Nobel pentru Pace. Partidul său câștigă primele alegeri libere în 1994, iar el este ales președintele țării până în 1999, fiind primul președinte de culoare al acestei țări. A luptat împotriva colonialismului și discriminării. A decedat în anul 2013.

Prin apartheid, populația minoritară albă a dezvoltat o politică rasială, consacrată prin legi,  împotriva celor de culoare, lipsită de multe drepturi: de a deține proprietăți în anumite localități, de a circula fără permis de liberă trecere, de a vota și de a fi ales, de frecventa anumite școli, plaje, mijloace de transport – rezervate exclusiv albilor.

Citate celebre: 

„Pentru a fi liber nu este suficient să te eliberezi de lanţuri, trebuie să respecţi şi să susţii şi libertatea altora.”

„Educatia este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.”

Discriminarea pe temei de rasă este interzisă în România prin OG nr. 137/2000. Incitarea la ură este infracțiune conform art. 369 Cod Penal. Săvârșirea unei infracțiuni pentru motive legate de rasă constituie circumstanță agravantă potrivit art. 77 Cod Penal. 

Pagina dedicată: AICI

Gianina Clop, Membru VeDem Just

 
Secţiuni: Legal Days, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD