« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

O altă doamnă de poveste în lumea justiției
19.07.2021 | Mihai VĂCARU SORA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihai Văcaru Sora

Mihai Văcaru Sora

Cândva, am intrat prima dată pe ușa instanței. Instituția, în sine, impune o sobrietate pe care nu o mai întâlnisem până la acel moment. Pe acel culoar care te conduce în fața sălii de judecată, zeci de inimi au bătut necontenit în speranța ca legea să tranșeze disputele ivite cu diverși oameni sau a stingerii litigiului pe cale amiabilă. Ajungând în fața ușii sălii de judecată, totul a dispărut în zare. Atenția mi se îndrepta doar spre ceea ce urma să se petreacă. Eram doar eu și acea ușă. Ajungând în încăpere, doamna grefier de ședință stătea la pupitrul său. În ciuda căldurii de afară, a zecilor de dosare care o înconjurau și a rugăminților: „îmi acordați, vă rog, cauza 3/8/24/40/80 la studiu?”, aceasta purta roba cu multă demnitate. Ora 9.30. Liniștea se așternu și o ușă se deschise, doamna grefier spunând: ridicați-vă, intră instanța!

Doamna judecător care prezidează completul de judecată declară deschisă ședința. Președinta completului de judecată putea fi descrisă astfel: posesoare a unui zâmbet mare, care acoperea grijile din sufletul ei, pe care îl afișa în ședință publică și nu prin punerea acestuia la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, o figură distinsă care trăda munca unor ani grei în sistemul de justiție. Zâmbetul ei, privirea ei învelită în candoare, acoperea spaima oamenilor care, în urmă cu câteva secunde, s-au ridicat în semn de respect. Unii auditori din sală erau prezenți pentru prima dată, alți justițiabili erau deja familiarizați cu ceea ce înseamnă sala de judecată. Alții, la rugămințile insistente ale lui X și Y, au fost chemați pentru a fi audiați în calitate de martori.

Echilibrul, rațiunea, pasiunea față de această profesie nobilă și respectul față de persoanele care se aflau în fața lor, caracterizau completul de judecată constituit prin decizia președintelui instanței. Cauzele s-au strigat în ordinea de pe lista de ședință. Președinta completului de judecată, la fel de politicoasă, având fiecare dosar studiat în parte dinainte (căci, se putea observa cu ochiul limpede că fiecare filă a dosarului era cunoscută), acordă cuvântul fiecărui avocat pentru a pleda. Indiferent de faptul că procesul aflat pe rol era de natură civilă sau penală, indiferent de faptul că acea cauză se afla la primul termen de judecată, la al patrulea sau că s-a acordat cuvântul în ceea ce privește fondul cauzei, imparțialitatea și dorința de a soluționa cauza cu celeritate, totodată, respectând rolul judecătorului în aflarea adevărului, oglindeau persoana magistratului învestit prin repartizare aleatorie în sistem informatic Ecris cu soluționarea cauzei. La ieșirea din sală, avocații salutau politicos.

Am rămas în sală până la finalul ședinței de judecată. Nu, nu aveam nicio cauza, dacă v-ați întrebat. Am vrut doar să revăd sala de judecată, acest loc unic unde procedura civilă și cea penală se îmbină într-un mod atât de armonios. Uneori, nu chiar atât de armonios cum ar dori fiecare parte, însă principiul egalității de arme impune administrarea cât mai corectă a unor probe utile, pertinente și concludente în soluționarea cauzei. Pe chipul doamnei judecător se putea citi oboseala. A parcurs într-un timp record un număr considerabil de cauze. Cu toate acestea, ea știa că urma să părăsească sala doar pentru scurt timp, căci profesia de magistrat impune, deopotrivă, soluționarea multor cauze de natură urgentă. Acestea din urmă puteau fi soluționate chiar în acea zi, sau chiar la o dată ulterioară. Președinta completului de judecată declară închisă ședința de judecată.

Ușa s-a închis la fel de încet, iar președinta completului urca scările care o conduceau spre propriul birou. Acolo o așteptau alte dosare înregistrate în acea zi de către alți justițiabili care își căutau dreptatea. O așteptau acele minute care trebuiau redactate, sau unele hotărâri care trebuiau motivate în termenul de 30 zile.

Mulțumit fiind de calitatea actului de justiție, în speranța că am învățat lucruri noi, am plecat din sala de judecată. Pe drum, auzeam doi bătrânei care spuneau „am avut mari emoții, dar cred că amândoi suntem atât de bucuroși că doamna judecător ne-a vorbit atât de frumos și că am avut în fața noastră un adevărat magistrat!”

Am achiesat tacit punctului lor de vedere și am părăsit instanța.

Concluzia la care am dorit să ajung e aceea că avem printre noi magistrați care îmbină latura umană cu textul de lege. Magistrații sunt oameni, nu îi blamați. Așa cum fiecare om are o zi care nu îi surâde, astfel de zile se regăsesc și în viața lor. Magistrații greșesc, tocmai pentru că sunt oameni. Fiecare dintre noi greșim. Nu trebuie să etichetăm, nu trebuie să aducem injurii. Trebuie DOAR să nu uităm să fim oameni. Restul, sunt file de poveste. J „Vivat, crescat, floreat!”.

Mihai Văcaru Sora

Cuvinte cheie:
Secţiuni: Opinii, SELECTED TOP LEGAL, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD