Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Avem opinii despre lume. Sunt fundamentate? Factfulness. Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi, de Hans Rosling
20.07.2021 | Diana FOFIU

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Diana Fofiu

Diana Fofiu

Multe persoane asociază Facultatea de Drept cu memorarea de legi. Este, într-o oarecare măsură, o asociere corectă, însă dreptul nu e nimic altceva decât reguli gândite să răspundă unor realități sociale. Prin urmare, studiul unui cod de legi nu se rezumă la a citi și a reține, ci la a citi și a adresa un set de întrebări pentru a înțelege rațiunea din spatele reglementării (firește, plecând de la premisa că ea există): De ce e așa? Ce prejudiciu sau pericol împiedică această normă? Care sunt efectele? Aceeași analiză activă ar trebui să o întreprindem și când evaluăm diverse alte fapte și evenimente, de preferat înainte de a exprima niște opinii. Cartea[1] reprezintă un manual de examinare a lumii, descriind zece instincte care ne pot distorsiona perspectiva.

***

Hans Rosling a fost medic și specialist în domeniul sănătății globale. A practicat medicina în împrejurări extreme, cum ar fi salvarea unor populații foarte sărace de diverse epidemii. Din postura de cercetător și profesor universitar, a avut ocazia să identifice principalele instincte care alterează percepția oamenilor despre realitatea care ne înconjoară. Aproximativ 1.576.000.000 oameni nu au acces la electricitate. Înfricoșător. Totuși, acest număr, deși mare, reprezintă 20% din populația planetei[2]. Adică 80% dintre noi avem posibilitatea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de a citi o carte seara la lumina unui bec. A gândi în numere în loc de procente deja poate să ne îndrepte spre impresii greșite[3]. Printre instinctele analizate în carte se numără și cel al generalizării, pe care cu toții îl folosim aproape zilnic. Desigur că generalizările și categoriile sunt necesare, însă trebuie să fim mereu conștienți că în marea de oameni pe care îi etichetăm într-un anume fel, există și excepții. Unii italieni își pun sos peste pizza, la fel cum unele contracte pot produce efecte asupra unor terți, încălcând astfel relativitatea efectelor contractului. Recunoașterea situațiilor care ies din tipar e un prim pas spre o reglementare mai justă.

Cartea reprezintă o lectură potrivită în contextul actual, în care suntem expuși la numere mai mult decât de obicei (rate de infectări, de persoane vaccinate, decedate, etc.). Cunoașterea cât mai corectă a realității este esențială pentru o adoptare a unor politici adecvate de sănătate publică (și nu numai). Pe plan juridic, această acuratețe este relevantă pentru evaluarea proporționalității (și deci, legalității) măsurilor restrictive de drepturi. Urgența, cuvântul anului 2020, este un alt instinct care face obiectul analizei cărții. Atașat acesteia se află povestea unui sat african despre care existau dubii că a fost răpus de o boală infecțioasă. Măsura de a restricționa accesul autobuzelor în sat a determinat decesul unui mare număr de oameni care s-au înecat încercând să pătrundă în sat pe mare. Ulterior, cauza bolii s-a dovedit a fi consumul unei substanțe otrăvitoare.

(Și) dreptul este o ramură a cărei eficiență vine din analiza cât mai corectă a faptelor și a consecințelor. A nu răspunde corect realităților sociale echivalează cu tratarea unei dureri de cap când de fapt pacientul are o triplă fractură la tibie.

Citate

„Să-ți formezi o viziune asupra lumii doar bazându-te pe informațiile din presă este ca și cum ți-ai forma o părere despre mine doar privind o poză cu piciorul meu. Sigur, piciorul meu este parte din mine, dar nu este chiar partea cea mai frumoasă.

„Lumea nu poate fi înțeleasă fără numere. Dar lumea nu poate fi înțeleasă doar prin intermediul lor.”

„Încearcă permanent să găsești punctele slabe ale argumentelor tale favorite. Fii conștient de limitele expertizei tale.

Ce mi-a plăcut

Deși debutează destul de tehnic, cu realitatea transpusă în multe cifre, cartea conține multe povești personale ale autorului menite să ilustreze practic cum unele instincte din gândire au condus la decizii sau aprecieri eronate. Unele dintre ele sunt comice, altele au un puternic substrat cultural. La sfârșitul cărții se află un set de recomandări despre cum ar trebui formați elevii să gândească critic și bazat pe evidențe. De asemenea, este disponibil un întreg set de statistici. Mi-a plăcut asumarea faptului că datele au și ele limitarea lor.

Ce nu mi-a plăcut

Ponderea mare a cifrelor și a graficelor îngreunează lectura iar faptul că numerele se schimbă constant face ca unele analize să fie deja căzute în desuetudine.


[1] Rosling, Hans, Rosling, Ola, Rosling Ronnlund, Anna, Factfulness. Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi. Cartea este disponibilă atât în engleză, aici, cât și în română, aici.
[2] Disponibil aici
[3] Cartea debutează cu un test grilă cu 12 întrebări menit să evalueze cât de bine cunosc cititorii lumea. Testarea concepțiilor greșite despre lume se poate face și aici.


Diana Fofiu
Masterand – Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti