Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea organizării judiciare revine la forma anterioară ref. judecarea apelurilor în complet de 3 judecători
20.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Drept penal, Monitorul Oficial al României, Procedură civilă, Procedură penală, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 712 din 19 iulie 2021 a fost publicată Legea nr. 198/2021 pentru modificarea și completarea art. 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Potrivit art. unic din OUG nr. 2015/2020 privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, dispozițiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2023.

În procesele pornite între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2022 inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.

De asemenea, în cauzele penale, dispozițiile privind judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători ar urma să se aplice la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanță începând cu data de 1 ianuarie 2023. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanță între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2022 inclusiv vor continua să se judece în complet format din 2 judecători.

Prin urmare, până la aplicarea efectivă a noilor dispoziții privind alcătuirea completurilor de judecată în apel, art. 54 din Legea nr. 304/2004 se modifică și se completează astfel:

Art. 54
(2) Apelurile se judecă în complet format din 2 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.
(21Recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.”

Intrare în vigoare: 22 iulie 2021

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti