Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Polgar împotriva României. Suprapopularea și condițiile din penitenciare. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată
20.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 20 iulie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Polgar împotriva României.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cauza vizează condițiile de detenție în închisorile din România și eficacitatea căilor de atac interne și, în special, acțiunile de răspundere civilă delictuală.

În unanimitate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a art. 3 din Convenție (interzicerea tratamentelor inumane ori degradante) și a art. 13 (dreptul la o cale de atac eficientă) coroborat cu art. 3 din Convenție, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 2.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 200 de euro pentru alte taxe.

Totodată, în conformitate cu articolul 46 (forța obligatorie și executarea hotărârilor) din Convenție, CEDO salută măsurile întreprinse de autoritățile naționale de la decizia-pilot de reducere a fenomenului supraaglomerării în unitățile penitenciare.

Totuși, CEDO observă că tendința către o scădere a supraaglomerării s-a oprit în iunie 2020 și a început să crească din nou timp de șase luni. Prin urmare, CEDO nu este în măsură să ajungă la o concluzie diferită de cea la care ajunsese în cauza Rezmiveș și alții. Prin urmare, încurajează statul român să asigure continuitatea reformei menite să reducă problema suprapopulării și să o mențină la niveluri gestionabile.

:: Hotărârea (în limba franceză)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti