« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Stelian Ion: Raportul privind Statul de Drept arată că desființarea SIIJ și refacerea competențelor DNA, DIICOT și ale parchetelor reprezintă soluția corectă pentru a elimina potențiale presiuni asupra magistraților
20.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,

Marți, 20 iulie 2021, Comisia Europeană a publicat Raportul privind Statul de Drept la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

Stelian Ion, Ministrul Justiției: „Este primul an în care Comisia Europeană evaluează România atât în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cât și în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept. Avem două rapoarte de monitorizare, realizate de experți europeni obiectivi, care apreciază măsurile luate până acum de Ministerul Justiției și de Guvern și ne încurajează să continuăm reformele în ritm accelerat. Raportul ne spune, încă o dată, explicit că desființarea SIIJ și refacerea competențelor DNA, DIICOT și ale parchetele de pe lângă Curțile de apel reprezintă soluția corectă pentru a elimina potențiale presiuni asupra magistraților. Sper ca de anul viitor să existe doar monitorizarea generală, în cadrul acestui ultim mecanism. Avem o singură condiție de îndeplinit, și anume respectarea recomandărilor MCV, care să ducă la ridicarea acestei monitorizări în vigoare de la aderarea la UE. Tonul raportului de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă și foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiție ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiție”.

Raportul privind Statul de Drept la nivelul Uniunii Europene reiterează dispozițiile hotărârii CJUE, care menționează expres obligativitatea recomandărilor MCV. În același timp, Comisia Europeană exprimă îngrijorări serioase cu privire la decizia CCR nr. 390/2021 „având în vedere că se pune în discuție principiul supremației dreptului european.

Cu privire la independența justiției, Comisia semnalează, încă o dată, aspectele problematice generate de modificările legilor justiției în perioada 2017-2019. Sunt apreciate demersurile actuale de desființare a SIIJ, cu mențiunea că „este important că modificările legislative actuale, în sensul desființării SIIJ şi revenirea la competenţa iniţială a parchetelor specializate sunt în sensul hotărârii CJUE şi al standardelor europene”.

Modificările propuse de Ministerul Justiției privind răspunderea materială a magistraților, numirea procurorilor de rang înalt, organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare,  sunt alte aspecte apreciate de Comisie.

În termeni de calitate și eficiență a justiției, CE remarcă creșterea deficitului de resurse umane din sistemul judiciar, necesitatea operaționalizării Consiliului de Management Strategic și digitalizarea sistemului judiciar.

Cu privire la lupta împotriva corupției, Comisia Europeană remarcă impedimentele generate de existența SIIJ asupra activității DNA, cu mențiunea că „desființarea SIIJ va fi un pas important pentru asigurarea sustenabilității DNA”. De asemenea, CE așteaptă proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în sensul punerii în acord cu deciziile CCR. Tot pe plan legislativ, CE remarcă fragmentarea cadrului normativ privind integritatea, fapt ce afectează activitatea ANI.

Este apreciată activitatea ANABI și se așteaptă finalizarea atât a Strategiei Naţionale privind consolidarea recuperării prejudiciiilor, prevăzută pentru începutul lunii august, cât şi a noii Strategii Naţionale Anticorupţie, care este finalizată și aflată în procedura de avizare.

:: Raportul

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.