Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri Notari SELECTED Women in Law

Laura Badiu: Procesul de adopție a laturii feminine de către profesiile juridice cred că a ajuns la maturitate [Women in Law]

2 iulie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Laura Badiu

Laura Badiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Notar Public Laura Badiu, Președinta Camerei Notarilor Publici București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Laura Badiu: Vă mulțumesc distinsă doamnă Alina Matei pentru dialogul inițiat și doresc să vă felicit împreună cu echipa Juridice.ro pentru inițiativa Women in Law care aduce în prim plan profesionalismul feminin.

Pe deplin încrezătoare că un profesionist nu este doar suma experiențelor sale, voi căuta să retrasez între câteva puncte de suspensie pilonii profesionali care îmi susțin activitatea.

Mi-am desăvârșit vocația dreptului în cadrul profesiei de notar public, unde principiile fundamentale imuabile ale dreptului și-au găsit aplicabilitatea cotidiană. În complexitatea situațiilor de fapt pe care suntem chemați să le integrăm în cadrul legal, în necesitatea de fi primul „judecător” în echitate al părților care doresc să pună în mișcare circuitul civil, în serviciul public pe care suntem chemați să îl îndeplinim am găsit împlinirea profesională. Atunci când cei mai mulți dintre noi ne gândim spontan la profesia de notar public, se manifestă în conștiința noastră o legătură indisolubilă cu noțiunea de contract, notarul fiind cel chemat să instrumenteze acordurile de voință cerute de lege în formă autentică. Cu toate acestea, am simțit întotdeauna că în domeniu juridic profesia de notar public pe care am îmbrățișat-o cu servitudine a fost efectul contractului încheiat de mine, în nume propriu, cu dreptul însuși.

Sunt onorată să beneficiez de încrederea profesiei în calitate de Președinte al Camerei Notarilor Publici București, să reprezint și să duc mai departe valorile profesionale încredințate de aceștia în interacțiunile inter-instituționale unde notarii publici își prezintă în mod constant serviciul pentru o continuă dezvoltare a profesiei.

Slujirea dreptului nu se termină odată cu încheierea de autentificare a unui act juridic, cu legalizarea unor înscrisuri sau cu certificarea unor situații de facto. Este necesar să plantăm în noile generații speranța unui drept care să răspundă necesităților subiectelor sale. În această direcție, implicarea în activitatea Institutului Național Notarial îmi doresc să aducă notarilor stagiari dragostea față de valorile pe care profesia de notar public le nutrește și cunoștințele necesare pentru a face primii pași în slujirea publică.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Laura Badiu: Astăzi, resimt factorul feminin ca rezonând în armonie cu profesiile juridice pe care dreptul le-a ramificat. Noi provocări primesc noi soluții care poartă marca feminității. Perspectivele unice cu pe care acestea le aduc sunt valorificate în mod eficient. Astfel, implicarea feminină în profesiile juridice trebuie încurajată pentru a nu lipsi dreptul de originalitatea contribuției acesteia. Procesul de adopție a laturii feminine de către profesiile juridice cred că a ajuns la maturitate. Pe de altă parte, implicarea feminină în profesiile juridice este în continuă creștere, aducând un important aport în cercetarea și dezvoltarea științei dreptului, fără a resimți limite sau constrângeri externe. Nu ne rămâne decât să ne depășim propriile limite și bariere pentru a descoperi că dincolo de acestea se află împlinirea profesională. Există în continuare multiple zone ale profesiilor noastre juridice care necesită o revizuire ori o îmbunătățire în scopul final al unei justiții eficiente iar în aceste problematici forța feminină a dialogului, a persuasiunii, a analizei minuțioase poate aduce soluții viabile în rezolvarea lor.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Laura Badiu: Complexitatea feminină este surprinsă excelent în variile sarcini pe care aducem la îndeplinire cu succes zilnic. Multiplele contexte în care trebuie să ne încadrăm cu perfecțiune, zilnic, aduc cu ele totodată și multiple provocări. De câte ori nu ne-am dori un mic comutator ascuns care să permită schimbarea fină de la un rol la altul? Ne putem întreaba cu puțin umor cine ar păstra cheia de acces către el? Cu toate acestea, în procesul de autocunoaștere putem descoperi faptul că nu este necesar să trecem de la un rol la altul, că putem fi simultan, fără necesitatea de a ne auto-separ atât profesionistul care asigură încheierea unei operațiuni juridice cu puternice implicații economice cât și cel care va verifica temele copiilor în timp ce pregătește cu dragoste masa pentru întreaga familie. Adesea este imperios necesar pentru dezvoltarea noastră să existăm în mai multiple roluri, fiind aproape întotdeauna insuficient numai unul dintre acestea, însă timpul este o resursă finită de care putem dispune. Promovarea echilibrului în alocarea resursei temporale între variile sarcini sau roluri pe care le îndeplinim devine esențială pentru practicienii dreptului.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Laura Badiu: Pentru a stabili ab initio pe fundamente riguros verificate faptul că genul feminin este dedicat în a-și aduce aportul în profesiile juridice, putem să privim succint la statistica notarilor publici în funcție. La 31.12.2023 din 2.778 de notari publici luați în evidență, 1.920 de notari publici sunt colegele noastre care manifestă un puternic impact asupra imaginii profesiei de notar public. Delicatețea, atenția la detalii, organizarea, echilibrul în construcțiile juridice împreună cu celelalte caracteristici asociate genului feminin se răsfrâng volens nolens cu un impact pozitiv asupra întregii profesii. Fertilitatea mediului juridic aduce totodată noi și noi generații de tineri în care ajung să inspire vitalitate acestora. Sunt încrezătoarea că oportunitățile vor fi prinse de cei care depun constant efort să le întâlnească.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Laura Badiu: Thomas Hobbs prezintă o perspectivă interesantă asupra acțiunilor noastre. În optica sa, donatorul unui bun nu este numai un altruist ci, totodată o persoană cu o doza sensibilă de individualism care inevitabil „se bucură” de prerogativa dispoziției sale. Cu toate acestea, o decizie a fost făcută și o consecință a apărut: bunul donat a ieșit (irevocabil unilateral) din patrimoniul său. Înclin însă către o perspectivă mai fluidă asupra alegerilor personale și profesionale. Puține alegeri cu care ne confruntăm în viața personală sau profesională sunt ireversibile sau fatidice.

Adesea dacă privim atent, din calea pe care ne aflăm va răsări un nou drum cu o nouă destinație. Discernământul alegerii profesionale își începe procesul de formare în timpul facultății de drept și continuă odată cu accederea într-o profesie juridică însă avem beneficiul și chiar obligația de a ne interoga periodic asupra fericii noastre. Putem desigur să alegem să vedem partea negativă a oricărui lucru pozitiv, faptul că lacrimile sunt lacrimi chiar dacă sunt de bucurie, individualismul donatorului însă cred că suntem chemați să extragem aspectele pozitive chiar și din evenimentele cu impact negativ, să acceptăm lecțiile din consecințele greșelilor eliminând prejudecățile cu care ne-am încărcat de-a lungul timpului.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Laura Badiu: Apreciez că este deosebit de important să găsim un model de inspirație care să ne împingă să devenim cea mai bună versiune a noastră. În imensitatea de modele care pot fi expuse, aș putea să mă rezum pentru tinerii cititori la Ruth Bader Ginsburg. În toamna anului 1956, Ginsburg s-a înscris la Facultatea de Drept de la Harvard, unde era una dintre cele nouă femei dintr-o clasă de aproximativ 500 de bărbați, fiind cunoscut faptul că aceasta, fiind invitată la cină la casa Decanului facultății alturi de celelalte studente la drept a fost întrebată: „De ce ești la Harvard Law School, în locul unui bărbat?”. Barierele pot fi întotdeauna înlăturate prin perseverență și dedicare.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Laura Badiu: Timpul în care am fost separați ne-a întărit în credința că nu avem în design-ul nostru solitudinea. Dreptul privește extensiv interacțiunea oamenilor. Cât de târziu a recunoscut dreptul civil actul juridic unilateral precum promisiunea unilaterală în cadrul izvoarelor dreptului? Cu toate acestea, în etapele dificile valorile umane s-au ridicat și au demonstrat că putem fi aproape chiar și atunci când spațiul fizic reprezintă o barieră. Digitalizarea a adus cu sine noi instrumente de apropiere, chiar și din perspectivă juridică. Proliferarea contractelor încheiate la distanță, implementarea tot mai accentuată a unor metode cât mai sigure de identificare a persoanelor și de exprimare a consimțământului prin aplicarea unei semnături electronice, comunicarea actelor de procedură exclusiv prin mijloace electronice și alte asemenea și-au găsit locul in viața juridică. Din lecțiile trecutului găsim soluțiile viitorului. Chiar și configurația clauzelor contractuale a suferit mici mutații. O mai mare importanță este acordată astăzi clauzelor de indexare în relațiile contractuale pentru a păstra echilibrul economic al prestațiilor, definirea concretă a unor cazuri fortuite care pot apărea în executarea contractului, înlăturarea răspunderii pentru cazuri de forță majoră, etc. Activitatea notarială și-a demonstrat utilitatea și necesitatea profundă chiar și în perioade caracterizate printr-o criză sanitară mondială ceea ce îi evidențiază caracterul indispensabil în structura societății noastre.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Laura Badiu: Atunci când mă regăsesc foiletând biografia unor mari juriști care au depus jertfelnic la soclul dreptului întreaga lor activitate, îmi amintesc inevitabil de folclorul care înconjoară în misticism Mănăstirea Argeșului. Sacrificiul (indiferent de forma sau conținutul lui) pentru a clădi trainic pare o necesitate inevitabilă, absolut invincibilă și imprevizibilă. În acest context, cred că noi toți trebuie să găsim acel lucru care va trebui depus în fundația profesiei noastre juridice pentru ca aceasta să domine timpul.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Laura Badiu: Și eu vă mulțumesc pentru momentul petrecut în lumina reflectoarelor și vă doresc succes în proiectul Women in Law.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALB.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership