« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Acordarea Semnului Onorific în Serviciul Patriei. Cerere formulată de pensionar, în prezent polițist. Competența materială
30.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu prezintă relevanţă dacă la momentul  formulării cererii de chemare în judecată – obiectul fiind acordarea Semnului Onorific în Serviciul Patriei  pentru 25 de ani de activitate în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prevăzut de art. 7 din Anexa 1 la Legea nr. 574/2004 şi de art. 2 din Ordinul MAI nr. 562/2005 – reclamantul era pensionar, nemaifiind funcţionar public cu statut special (polițist), întrucât raportat la obiectul acțiunii, această solicitare nu poate fi apreciată decât prin raportare la modul  şi momentul derulării raporturilor de serviciu ale reclamantului, din perioada în care acesta a fost poliţist, deţinând astfel calitatea de funcţionar public cu statut special. Așadar, în stabilirea instanței competente sunt aplicabile dispoziţiile art. 536 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în vigoare inclusiv la momentul introducerii cererii de chemare în judecată („Cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al funcţionarului public sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului, cu excepţia situaţiilor pentru care este stabilită expres prin lege competenţa altor instanţe.”). Faptul că reclamantul și-a întemeiat cererea pe dispozițiile Legii nr. 554/2004, iar în cauză unul dintre pârâți a fost o autoritate publică centrală (Ministerul Administrației și Internelor) nu atrage aplicarea normele de competenţă cuprinse la articolul 10 alin. 1 din Legea nr.554/2004, în considerarea caracterului general al acestora în raport cu cele speciale ale art. 536 din Codul administrativ. (Decizia nr. 718 din 9 februarie 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: C. administrativ, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD