Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ÎCCJ. Conținutul dreptului patrimonial al fabricantului bazei de date


28.07.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dreptul patrimonial al fabricantului bazei de date definit în art. 122 indice 2 din Legea nr. 8/1996 are un conţinut similar dreptului de proprietate reglementat de art. 555 din Codul civil, ca drept al titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, în limitele stabilite de lege, cu particularităţile aferente unor prerogative consacrate printr-un act normativ cu caracter special. În cazul în care proprietarul bazei de date îşi asumă, prin contractul încheiat cu autorul programului pentru calculator utilizat la fabricarea sau funcţionarea bazei de date, obligaţia de a nu permite accesul unui terţ la baza de date, pentru studiu, atare obligaţie, considerată de către părţi a fi legată de confidenţialitatea contractului, reprezintă o limitare convenţională a dreptului de proprietate. În mod echivalent, dacă este vorba despre un fabricant al bazei de date, restrângerea vizează dreptul de a autoriza extragerea şi/sau reutilizarea de către un terț a totalităţii sau a unei părţi substanţiale din baza de date. (Decizia nr. 179 din 28 ianuarie 2020, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în ÎCCJ. Buletinul jurisprudenței 2020, pag. 222-237)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti