« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Măgarul cântăreț (Panciatantra)
22.07.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-un oraș trăia odată un măgar, pe care-l chema Îngâmfatul. Acesta își îndeplinea zilnic treaba în casa unui boiangiu, iar noaptea se plimba în voie. Când se ivea de ziuă, se întorcea singur acasă, de frică să nu-l închidă; iar vopsitorul îl lega. Odată, pe când cutreiera noaptea prin lanuri, se împrieteni cu un șacal. Fiind voinic, dărâma gardurile și pătrundea în fiecare noapte împreună cu șacalul într-un lan. După ce se săturau mâncând castraveți, plecau în zori spre locurile lor. Odată măgarul, cuprins de îngâmfare, pe când se aflau în mijlocul unui lan, zise către șacal:

– Privește, nepoate, ce noapte senină! Am să-i trag un cântec. Spune-mi pe ce glas să cânt?

– Unchiule, răspunse celălalt, de ce cauți să-ți faci singur rău, fără niciun motiv? Noi doar ne-am apucat să furăm și știi că hoții și ibovnicii trebuie să se ascundă. Doar se spune:

Cel ce tușește să se lase de furat, somnorosul de șterpelit și cel bolnav de lăcomie dacă țin la viață pe lumea asta. (52)

Unde mai pui că nu prea cânți melodios. Se aude de departe, de parcă ar sufla cineva într-o scoică. Acum paznicii acestui câmp dorm. Însă de se vor scula, or să ne omoare sau or să ne lege. De aceea mai bine mănâncă castraveții ceia gustoși ca ambrozia și nu te apuca de năzbâtii.

Auzind aceasta măgarul zise:

– Hehei, tu nu cunoști vraja cântecului , fiindcă trăiești în pădure. De aceea vorbești așa. Doar se spune:

Când strălucirea lunii de toamnă alungă departe întunericul, în urechea fericiților care se află lângă iubita lor se naște desfătarea produsă de murmurul cântecului. (53)

Șacalul zise:

– Unchiule, asta așa-i; dar tu nu știi ce-i aia cântec; tu numai zbieri. De ce cauți dar să-ți faci singur rău? Atunci măgarul grăi:

– Prostule, să-ți fie rușine! Cum? Eu să nu știu ce-i aia muzică? Află de la mine câte părți cuprinde:

Șapte note, trei octave, douăzeci și una de modulații, patruzeci și nouă de triluri; acesta-i suma tonurilor muzicale. (54)

Sunt trei poziții ale pauzelor, șase aspecte, nouă sentimente, treizeci și șase de moduri muzicale și patruzeci de stări sufletești. (55)

O sută optzeci și cinci sunt părțile muzicii, după cum se învață, atârnând de intervalele numite sruti. Așa a spus odinioară însuți Bharata. (56)

Nici în lumea zeilor nu se găsește ceva mai plăcut decât muzica. Doar Ravana l-a subjugat pe Siva, desfătându-l cu strune uscate. (57)

Prin urmare, nepoate, de ce mă oprești, spunând că nu mă pricep? Șacalul răspunse:

– Unchiule, dacă așa-i vorba, eu am să stau la spărtura gardului și am să-l pândesc pe jitar; iar tu cântă de inimă albastră cât îți place!

Zis și făcut. Însă când jitarul auzi zbierătul măgarului, alergă într-acolo scrâșnind din dinți de mânie. Cum îl văzu pe măgar îl stâlci atât de rău cu ciomagul, încât îl culcă la pământ. După aceea îi legă o piuliță spartă și plecă să se culce din nou. Măgarului însă, îi trecu durerea, fiindcă așa-i soiul lui, și după o clipă se ridică. Doar se spune:

La câine, la cal, dar mai ales la măgar, durerea pricinuită de lovituri nu ține mai mult de-o clipă. (58)

Apoi rupse gardul , așa legat cu piulița cum era și o luă la fugă. Șacalul îl zări de departe și-i zise râzând:

– Halal să-ți fie , unchiule, pentru cântecul tău. Nu ți-am spus-o? Dar nu te-ai stăpânit. Iată ce nestemată rară ți-au legat. Acum porți decorația pentru cântecul tău. (59)

Tot astfel și tu n-ai vrut să rămâi cu toate că te-am oprit. Auzind acestea, cel cu roata zise:

– Prietene, asta așa-i. Doar nu degeaba se spune:

Cine n-are singur judecată, nici nu face cum îl învață prietenii, acela piere ca Tândală țesătorul. (60)

Cel ce dobândise aurul întrebă:

– Cum asta? Celălalt povesti:

Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD