« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Strategii ale investigației criminale. Identificarea sursei argumentative a mijloacelor de probă
23.07.2021 | Neculai ZAMFIRESCU, Ștefania SELEGIAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Ștefania Selegian

Ștefania Selegian

Identificarea comparativă consacrată de știința criminalisticii are o gamă infinită de aplicare, de la compararea a două urme, a două scrieri, semnături, etc. Investigația criminală, știință a restructurării mijloacelor de proba și a aprecierii procedeelor probatorii, a preluat metoda pentru a identifica și a limpezi textele argumentative,atât în acuzare cât și în apărare, suspectate de captație.

Astfel, pe baza observației exploratorii, se poate remarca similitudinea între texte argumentative.

Remarcăm faptul că actul juridic reflectă folosirea unei tehnici de argumentare ce se bazează pe preluarea exactă de paragrafe/texte din lucrări de cercetare fundamentală ce tratează schema de analiză a unei categorii de infracțiuni,(în cazul de față traficul de persoane), texte în care sunt inserate precizări sub forma de grupuri substantivale prepoziționale ce răspund la întrebările: care? ce fel de?

Astfel, putem observa în actul juridic, prin înșiruirea de atribute ce se determină unul pe altul următoarele elemente: tipologia traficului (de persoane), locul și modul în care se realizează (în cadrul grupului infracțional organizat), precum și o metadescriere situațională (care face obiectul prezentului dosar).

Textele preluate din lucrarea de cercetare fundamentală tratează traficul de persoane la modul general, din perspectivă didactică, pentru a arăta și a explica voința legiuitorului, fără însă a avea vreo legătură cu un anume caz. Textele inserate, atribuie acțiunilor justițiabililor întreaga gamă de elemente ce susțin din perspectivă teoretică incriminarea.

Operațiunea de inserare a creat aparența unui probatoriu pertinent, care se potrivește exact obiectului cauzei, care este adecvat pentru ceea ce vrea să argumenteze și care se raportează la fondul cauzei, însă aceasta operațiune a privat textul incriminatoriu de precizie, detaliere și explicații necesare.

Este firesc ca edificiul rezultatelor suspecte de captație sa fie supuse reclădirii prin metode care asigură evidența adevărurilor (metoda restructurării știintei), în scopul de a evita confuziile, contrazicerile, afirmaţiile nedovedite ce pot crea în mintea judecătorului percepţii greşite.


[1] Text preluat de pe site, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE DREPT UMANITAR – filiala Prahova
Sandu FRANGULEA, Fenomenul migraţiei şi traficul de persoane


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu
C.S. Ștefania Selegian

 
Secţiuni: Articole, Drept penal, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD