« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 19-23 iulie 2021
23.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Biroul de Informare și Relații Publice. Dezmințire informații apărute în spațiul public.

În referire la informațiile apărute în spațiul public, în care se acreditează ideea că Direcția Națională Anticorupție ar fi înștiințat cu încălcarea prevederilor legale anumiți funcționari publici despre măsurile preventive dispuse într-o cauză penală, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

„Informările” prezentate în spațiul public nu sunt decât copii ale documentelor existente la dosarul cauzei (mediatizată prin comunicatul nr. 662/VIII/3 din 14 iulie 2021 – http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10476) și au fost obținute de inculpat în baza prevederilor legale. Precizăm că acele documente au fost transmise la scurt timp de la luarea măsurii preventive a controlului judiciar persoanelor fizice și instituțiilor îndrituite să le primească, în baza:

– art. 81 – „Drepturile persoanei vătămate” din Codul de Procedură Penală, unde, printre altele, la lit. d) se prevede dreptul acesteia „de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiția de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poștă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informații să îi fie comunicate”;

– art. 215 – „Conținutul controlului judiciar” din Codul de Procedură Penală unde, printre altele, la alineatele al 4-lea și al 5-lea se precizează că „Supravegherea respectării de către inculpat a obligațiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către instituția, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus măsura, în condițiile legii.”, respectiv, „Dacă s-a impus inculpatului obligația prevăzută la alin. (2) lit. a), câte o copie a ordonanței procurorului ori, după caz, a minutei, se comunică, în ziua emiterii ordonanței sau a pronunțării încheierii, inculpatului, unității de poliție în a cărei circumscripție locuiește, precum și serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, Poliției de Frontieră Române și Inspectoratului General pentru Imigrări, în situația celui care nu este cetățean român, în vederea asigurării respectării de către inculpat a obligației care îi revine. Organele în drept dispun darea inculpatului în consemn la punctele de trecere a frontierei.”

De asemenea menționăm că, în ordonanțele de luare a măsurii preventive a controlului judiciar, printre obligațiile inculpaților sunt prevăzute și următoarele:

– „să nu se apropie de persoanele vătămate D.C., Ș.P. și de martorii audiați în prezenta cauză (…) și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale”,
– „să nu mai desfășoare activitatea de președinte de sindicat al U.S.L.M., în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa” (doar pentru inculpatul R.I.) așa cum reiese și din comunicatul postat pe www.pna.ro (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10476).

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.  Folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 iulie 2021, a inculpatului

P.E., senator în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 28 mai – 20 iunie 2021, inculpatul P.E. și-ar fi folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct cât și prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze și să-i remită, seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical și șofer autosanitară II.
De asemenea, inculpatul le-ar mai fi cerut membrilor comisiilor să favorizeze candidații indicați de el și la proba practică/interviu, cu scopul de a obține foloase necuvenite pentru aceștia din urmă (promovarea concursurilor și angajarea pe posturi remunerate).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu se deplaseze la sediul Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman .

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpatului P.E. i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Efectuarea de operaţiuni, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 19.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operaţiuni, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul a comandat substanțe psihoactive, de pe rețeaua darkweb, în vederea comercializării acestora către consumatori de pe teritoriul României. Substanțele erau achitate prin intermediul unor monede virtuale.
La data de 19.07.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului, după ce acesta a ridicat, de la o firmă de curierat, un colet, expediat din Țările de Jos, ce conținea cantitatea de aproximativ 2 kilograme de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Trafic de droguri de risc și mare risc. Deținere de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept. Percheziții domiciliare.

La data de 20.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, pe raza județelor Prahova și Brașov, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept.

În cauză s-a reținut faptul că, mai multe persoane au desfășurat activități de deținere și comercializare de droguri de risc și mare risc către diverși consumatori de pe raza localităților Sinaia, Azuga și Bușteni, la prețul de 60 lei gramul de cannabis, 60 lei comprimatul de ecstasy și 100 de euro gramul de cocaină.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate aproape 250 de grame de cannabis, 15 grame de ketamină, 10 grame de amfetamină, 7 comprimate MDMA, un gram de cocaină, un timbru LSD, 7 grindere, 3 cântare electronice, 3 pistoale cu aer comprimat, 2 manșoane pentru pistolalele cu aer comprimat, ambalaje pentru consumul și distribuția drogurilor, precum și diferite sume de bani.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 72 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere. Control judiciar.

La data de 19.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii iulie 2021, inculpații au comandat substanțe psihoactive, de pe teritoriul Olandei, în scopul comercializării acestora către consumatori de pe teritoriul României.
La data de 19.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a celor doi inculpați, în timp ce transportau un colet, în care erau disimulate peste 3 kilograme de substanțe psihoactive.
Ulterior, au fost efectuate 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 90 de pliculețe cu cafeină pură, folosite pentru amestecul substanțelor psihoactive, sumele de 4.900 de euro și 3.600 de lei și a fost indisponibilizat un autoturism.
La data de 20.07.2021, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a unuia dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Brigăzii Rutiere București și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Constituirea unui grup infracțional organizat. Contrabandă în formă asimilată. Reținere.

La data de 20.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă asimilată.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii aprilie 2021, s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni de contrabandă cu produse accizabile (țigări) provenite din afara spațiului Uniunii Europene. Țigaretele erau transportate de pe raza județului Suceava și predate membrilor grupului în Bihor, unde erau și valorificate.
La data de 20.07.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat un număr de 24 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Bihor, Suceava și Sibiu, în urma cărora au fost identificate și ridicate 17.310 pachete de țigări provenite din contrabandă, 1.024 litri de alcool deținut în afara antrepozitului fiscal, precum și sumele de 74.500 lei și 10.260 euro.
În cursul zilei de astăzi, inculpații reținuți vor fi prezentați Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Bihor – Poliția Municipiului Oradea, al jandarmilor din cadrul Inspectorului Județean de Jandarmi Bihor și al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și SCCO Sibiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Înșelăciune. Fraudă informatică. Spălare de bani. Fals material în înscrisuri oficiale. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Acces ilegal la un sistem informatic. Alterarea integrității datelor informatice. Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Percheziții domiciliare.

La data de 21.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPF – Direcția de Prevenire si Combatere a Migrației Ilegale şi Infracționalității Transfrontaliere și IGPR – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Olt, Vâlcea, Argeș, Caraș – Severin și Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și complicitate la aceste infracțiuni.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu sfârșitul anului 2015, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat în vederea spălării sumelor de bani provenite din săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și fraudă informatică.
Deși, în perioada 2016-2021, structura grupului s-a modificat periodic prin aderarea la grup a mai multor racolatori și cărăuși de bani, nucleul grupului infracțional a rămas întotdeauna același, legăturile dintre membrii principali bazându-se în principal pe încredere reciprocă.
Liderul grupării era cel care ținea legătura cu autorii infracțiunilor de înșelăciune și fraudă informatică, cărora le furniza datele necesare transferării sumelor de bani obținute prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate sau virate în urma acțiunilor specifice infracțiunii de fraudă informatică. De asemenea, îi coordona pe ceilalți membrii ai grupării, stabilindu-le roluri bine determinate.
O parte semnificativă a sumelor de bani spălate de către gruparea infracțională au fost virate de către persoane vătămate din România și din străinătate, în special din Spania, de regulă autorități publice, instituții publice și instituții de interes public, în urma acțiunilor de inducere în eroare a angajaților acestora.
Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. În cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, persoana vătămată primea un mesaj e-mail care conținea o adresă purtând antetul furnizorului și eventual numele și semnăturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vătămate efectuarea plăților facturilor scadente și viitoare într-un alt cont bancar, decât acela în care se efectuaseră anterior.
Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolați de către membrii grupului infracțional, în special, dintre persoanele fără posibilități financiare. Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România și din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate și oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.
După transferarea de către persoanele vătămate sau de către autorii fraudelor informatice a sumelor de bani în conturile bancare ale intermediarilor, acestea erau ulterior mutate de către un alt membru al grupării în diverse conturi bancare, iar mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau al altor state europene.
Modul în care era structurată activitatea grupului era menită să asigure un nivel de anonimitate în jurul liderilor marcanți ai acesteia, identitatea lor fiind ascunsă membrilor de rang inferior, cu care nu interacționau niciodată în mod direct, ci doar prin interpuși.
Activitatea infracțională s-a desfășurat pe teritoriul mai multor state, conturile bancare utilizate de membrii grupării fiind deschise în România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea devenind cunoscută pe piața spălătorilor de bani din Europa.
Până în prezent, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare sunt estimate la peste 7 milioane de euro.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate suma de 532.133 de lei și 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în alte state din Uniune Europeană și din Federația Rusă, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, 1 pistol cu bile fără autorizație și diverse documente privind tranzacții bancare.
La sediul DIICOT – Structura Centrală și sediile mai multor structuri din cadrul Ministerului de Interne vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de aproximativ 380 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Sibiu, Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, al polițiștilor din cadrul IPJ Olt, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești, BCCO București, BCCO Ploiești, BCCO Brașov, BCCO Craiova, BCCO Timișoara și BCCO Bacău și al jandarmilor din cadrul IJJ Argeș, BMJ Craiova, BMJ Ploiești și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Persoanele fizice sau juridice care consideră ca au fost prejudiciate prin acest mod de operare sunt rugate să se adreseze Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism prin poștă, fax sau pe adresa de e-mail: contact@diicot.ro.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Trafic internațional de droguri de risc. Trafic intern de droguri de risc. Deținere, fără drept, de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu. Reținere.

La data de 21.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc, trafic intern de droguri de risc și deținere, fără drept, de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpații au introdus în România, o cantitate de cannabis ce urma să fie comercializată către consumatori de pe raza municipiului București.
La data de 21.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Ilfov au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a doi dintre inculpați, după ce aceștia au ridicat de la o firmă de curierat un colet ce conținea cantitatea de 4 kilograme de cannabis.
Ulterior, s-a procedat la efectuarea unei alte acțiuni de prindere în flagrant a celui de-al treilea inculpat, destinatarul final al coletului, de la care au mai fost ridicate alte 500 de grame de cannabis, un grinder, un cântar electronic de precizie, 2 bong-uri și alte substanțe și fragmente vegetale.
În cursul zilei de astăzi, doi dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare la domiciliu, iar față de al treilea se va propune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul SIC al IPJ Ilfov.

:: Sursa: www.diicot.ro

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.