« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Bitcoin și celelalte monede digitale devin în România instrumente de plată fără numerar
23.07.2021 | Sergiu VASILESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Sergiu Vasilescu

Sergiu Vasilescu

Președintele României a promulgat ieri, 22.07.2021, Legea nr. 207/2021 prin intermediul căreia monedele digitale sunt considerate instrumente financiare fără numerar.

Reglementarea are ca scop incriminarea săvârșirii infracțiunilor privind frauda informatică, realizarea operațiunilor ilegale cu instrumente de plată fără numerar, punerea în circulație sau dobândirea de valori falsificate fără numerar atunci când acestea sunt realizate în legătură sau utilizând monede digitale (Bitcoin, Ether, etc.).

Potrivit noilor dispoziții legale, monedele virtuale sunt definite ca fiind „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi poate fi transferată, stocată şi tranzacționată electronic.”

Pe lângă noutatea definiției oferite monedelor digitale, prin noua reglementare sunt incriminate și activitățile de acceptare, deținerea în verdea utilizării, sau dobândirea, indiferent de modalitate, respectiv: însușire, cumpărare, vânzare, transfer, import, export, a cryptomonedelor obținute prin săvârșirea infracțiunilor de furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, abuzul de încredere, abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor, însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, înșelăciune și delapidare.

VD Law Group împreună cu JASILL Accounting & Business oferă servicii integrate de audit, tax legal și contabilitate în arii de practică complexe precum: real estate, tehnologii emergente (blockchain & cryptocurrency), rideshering, gambling, pharma, piețe de capital și soluționarea disputelor.

Sergiu Vasilescu, Managing Partner VD LAW GROUP

 
Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Lege 9, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD