Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Bogdan Aurescu a participat la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar Republicii Moldova din partea României


23.07.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 23 iulie 2021, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a participat la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar Republicii Moldova din partea României, constând în donarea de către Guvernul României a unui lot de 100.620 doze de vaccin Pfizer-BioNtech împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

Bogdan Aurescu: „Îmi face o deosebită plăcere să fiu din nou la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul României – acela de a susține, în toate modurile posibile, cetățenii Republicii Moldova.

Așa cum am amintit și cu prilejul vizitelor anterioare, suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. Facem acest lucru în baza relației noastre speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, de istorie și cultură, dar și pe baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Vizita mea de astăzi vine în continuarea proiectelor de sprijin anunțate de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în luna decembrie a anului trecut, ocazie cu care a fost reafirmată și susținerea pentru agenda reformatoare a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.

Așa cum am discutat deja cu doamna Președinte, în detaliu, vom fi alături de domnia sa și de noul Guvern în procesul de reformă al Republicii Moldova.

România și Republica Moldova au luptat împreună, anul trecut, împotriva pandemiei de COVID-19. Echipa de medici și de asistenți medicali aflată în Republica Moldova, în luna aprilie, în sprijinul colegilor lor de peste Prut, a fost un prim exemplu în acest sens. Am continuat să sprijinim Republica Moldova de-a lungul anului 2020, dar și în 2021, cu donații de echipamente medicale și de protecție de peste 5,8 milioane de euro.  

Am reușit, la 27 februarie în acest an, să livrăm primele doze de vaccin anti-COVID-19, care au permis Republicii Moldova să demareze campania de vaccinare.

România și-a dovedit în continuare consecvența și dorința sinceră de a sprijini cetățenii Republicii Moldova prin livrarea, până astăzi, în cinci tranșe, a peste 400.000 doze de vaccin. Acestea au permis vaccinarea personalului medical din spitale, din centrele de plasament, a persoanelor vulnerabile, a angajaților din sistemul educațional. Au permis, totodată, trecerea la etapa a treia a procesului de vaccinare, cea care cuprinde populația generală.

Vaccinarea a creat condiții pentru repornirea economiei, pentru revenirea treptată la normalitate, în măsura posibilului și, de asemenea, a facilitat inclusiv organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, în condiții de siguranță.

Rata de vaccinare, după cum am fost informat, depășește 14% din populația Republicii Moldova, iar vaccinarea a peste 82% din personalul medical a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de mortalitate în rândul acestora.

Astfel, Republica Moldova a reușit să atingă o rată de vaccinare net superioară altor state, inclusiv a unora din Parteneriatul Estic, care nu au beneficiat de vaccinuri.

Așa cum spuneam, este o bucurie pentru mine să fiu astăzi aici, prezent, împreună cu domnul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Vicepreşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare – CNCAV, cu ocazia livrării acestei tranșe de vaccinuri. Domnia sa are o cooperare permanentă și foarte bună cu colegii din Republica Moldova.

Este vorba despre 100.620 de doze de vaccin produse de compania Pfizer – BioNTech, ceea ce reprezintă o diversificare a tipurilor de vaccin pe care le punem la dispoziția cetățenilor Republicii Moldova.

Demersurile noastre în ceea ce privește eforturile de sprijinire a campaniei de vaccinare în Republica Moldova au fost recunoscute ca exemplu de bună practică la nivelul Uniunii Europene, ceea ce ne bucură în mod deosebit, mai ales că este vorba despre un sprijin direct pentru cetățeni, pentru sănătatea lor, pentru revenirea la normalitate, treptată, a activităților economice și sociale.

România va continua proiectele desfășurate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Așa cum am arătat deja, suntem pregătiți să reluăm sau să accelerăm sau să creăm noi proiecte bilaterale comune, ce acoperă domenii din cele mai diverse și creează oportunități reale pentru Republica Moldova, pentru bunăstarea cetățenilor săi.

România este pregătită nu doar pentru o accelerare a acestor proiecte, dar şi pentru consolidarea sprijinului pentru Republica Moldova în toate domeniile de interes major.

Acest sprijin, de-a lungul timpului, s-a tradus în susținerea reformelor, în transformare și apropiere de Europa, în conformitate cu prioritățile promovate de forțele pro-reformiste de la Chișinău.

Următorii ani vor reprezenta pentru Republica Moldova și, în egală măsură pentru Uniunea Europeană, o oportunitate care nu poate fi ratată. Republica Moldova poate deveni un veritabil model de orientare pro-europeană în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene și un exemplu concret al puterii de transformare pozitive a Uniunii Europene.

Am discutat deja despre toate acestea și voi mai discuta în continuare cu doamna Președinte Maia Sandu, în cadrul consultărilor pe care le avem astăzi.

Vreau să vă mulțumesc și să vă urez tuturor multă sănătate!”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro