Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Poliției de Frontieră Române


24.07.2022 | Adelina DOBRE
Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Poliției de Frontieră Române este marcată, anual, la data de 24 iulie.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Zi și noapte, de veghe la porțile României, întreg personalul Poliției de Frontieră îndeplinește o misiune care implică un grad înalt de responsabilitate, profesionalism și implicare în același timp.

Faptul că cel mai recent Raport privind starea spațiului Schengen pentru 2022 invită Consiliul să adopte deciziile care să permită și României să devină în mod oficial parte a acestui spațiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile, este o recunoaștere a eforturilor depuse pentru securizarea frontierelor atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere al activităților specifice Poliției de Frontieră.

Varietatea misiunilor din atribuțiile acestei structuri – de la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, la respectarea regimului juridic al frontierei de stat – ne dau o imagine asupra complexității muncii polițiștilor de frontieră.

Pe lângă aspectele legate strict de îndeplinirea acestor misiuni curente, ultimii câțiva ani au reprezentat o adevărată piatră de încercare pentru oamenii din structurile Poliției de Frontieră, pe care pandemia și, mai nou, agresiunea Rusiei în Ucraina i-au pus în situația de a gestiona fluxuri neobișnuit de mari de tranzit la frontierele României și au făcut acest lucru cu profesionalism și mobilizare exemplară. Cu sprijinul nemijlocit al Poliției de Frontieră, în perioada de pandemie românii plecați din țară au revenit în siguranță acasă, iar anul acesta, mii de refugiați din Ucraina au ajuns în România pentru a se pune la adăpost din calea războiului. De asemenea, prin intermediul Poliției de Frontieră, care are în responsabilitate securizarea a peste 2.000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, România a demonstrat că are capacitatea să furnizeze stabilitate și securitate spațiului european și să fie partener profesionist și de încredere în măsură să contribuie la gestionarea crizelor.

De la nivelul Guvernului, am analizat ori de câte ori a fost nevoie situațiile concrete din teren și ne-am mobilizat, la rândul nostru, pentru a susține logistic, cu tot ce este nevoie, fluidizarea traficului și evitarea aglomerărilor în punctele de trecere a frontierelor.

Totodată, avem printre obiectivele din Programul de Guvernare continuarea eforturilor de securizare a frontierelor, conform angajamentelor asumate de România ca stat al Uniunii Europene și aspirant la Spațiul Schengen, dar și pentru a veni în sprijinul activităților desfășurate de Poliția de Frontieră Română.

Astăzi, cu prilejul Zilei Poliției de Frontieră Română, le urez succes tuturor celor care activează în aceste structuri și îi felicit pentru modul în care își fac datoria.

Fiți demni, corecți si mândri de faptul că sunteți străjerii Europei!

***

Ministrul afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis următorul mesaj:

158 de ani de activitate a Poliției de Frontieră Române pentru garantarea securității frontierei naționale!

Una dintre cele mai importante structuri ale MAI sărbătorește astăzi peste un secol și jumătate de supraveghere permanentă a granițelor țării noastre.

În acest an, mai mult ca oricând, ați fost un sprijin extrem de important în gestionarea crizei refugiaților.

România gestionează peste 2.000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, iar Poliția de Frontieră reușește să asigure în mod profesionist protecția întregului spațiu european.

O Europă întreagă vă este recunoscătoare pentru modul în care v-ați mobilizat și ați pus umărul la cea mai gravă criză de securitate din ultimii 83 de ani provocată de conflictul militar din Ucraina!

Apreciez în mod deosebit implicarea polițiștilor de frontieră în gestionarea fluxului mare de refugiați, implicare care a oferit o nouă șansă celor care au ales să fugă din calea războiului și au tranzitat frontieră română de stat.

Poliția de Frontieră a reușit, de-a lungul timpului, indiferent de provocările întâlnite, să ducă la îndeplinire misiunile de supraveghere și control la trecerea frontierei de stat, de combatere a criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale și de respectare a ordinii și liniștii publice în zona de graniță a statului român.

Performanța acestei instituții vitale a statului român depinde de perfecționarea continuă a personalului și de asigurarea unui înalt nivel de dotare pentru supravegherea și controlul frontierelor.

România a dovedit că este furnizor de stabilitate și securitate, dar și partener de încredere în gestionarea crizelor care afectează spațiul european.

Cu ocazia acestei zile, îi felicit pe toți cei care își desfășoară activitatea în cadrul acestei structuri etalon a ministerului nostru, care a evoluat și s-a modernizat, devenind un garant al respectării drepturilor și libertăților cetățenilor europeni, capabilă să asigure servicii de calitate cetățenilor țării noastre, dar și tuturor cetățenilor străini care tranzitează frontierele României!

La mulți ani tuturor angajaților Poliției de Frontieră!

Vă doresc să aveți putere de muncă și să fiți în continuare la fel de dedicați misiunii de a apăra frontiera de stat și de a contracara amenințările la securitatea națională și europeană!

***

Poliția de Frontieră Română a transmis următorul mesaj:

Pentru cei mai mulți dintre voi mâine va fi o zi obișnuită de duminică sau de vacanță.

Pentru noi, polițiștii de frontieră va fi o zi de sărbătoare.

Pe 24 iulie se împlinesc 158 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră Române.

La mulți ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Poliției de Frontieră Române este marcată, anual, la data de 24 iulie.

Conform Poliției de Frontieră Română, la 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.

În cei 157 ani de existenţă – şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri – Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.

În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii.

Prin rezultatele obţinute, instituţia Poliţiei de Frontieră Române continuă să se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere, bucurându-se de respectul şi aprecierea structurilor similare din alte ţări, iar profesionalismul poliţiştilor de frontieră şi deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esenţial la obţinerea acestor performanţe şi crearea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior.

***

Cu ocazia festivităţilor prilejuite de sărbătorirea a 157 ani de existenţă instituţională, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a susținut următorul discurs:

Doamnă senator, domnilor secretari de stat,
Domnule inspector general,
Stimați colegi, stimați invitați
Doamnelor și domnilor,

Sunt onorat să particip astăzi la aniversarea unei structuri reprezentative pentru Ministerul Afacerilor Interne, una dintre instituțiile pe care le apreciez în mod deosebit pentru activitatea desfășurată.

Forța și capacitatea instituțională a Poliției de Frontieră de a se moderniza și de a face față provocărilor vremurilor pe care le traversăm reprezintă puncte forte care ne dau încredere și certifică gradul ridicat de profesionalism și eficiență a acestei structuri.

Cei 157 de ani de activitate puși în slujba țării reprezintă pentru Poliția de Frontieră o carte de vizită solidă care vă recomandă între structurile de elită ale Ministerului Afacerilor Interne cu tradiție și potențial mare de dezvoltare.

Sunteți primii care răspundeți pentru modul în care este asigurată securitatea frontierelor naționale, din care să nu uităm ca aproape două treimi sunt frontiere externe ale Uniunii Europene. Aveți obligația să vă îmbunătățiți permanent activitatea și capacitatea de reacție, pentru că prezența dumneavoastră la frontierele țării nu este o simplă misiune zilnică de care vă achitați cu onoare și profesionalism, ci, prin prestația dumneavoastră, contribuiți, fără îndoială, la consolidarea credibilității și imaginii României în lume.

De aceea, așteptările tuturor sunt pe măsura importanței muncii pe care o desfășurați, iar responsabilitatea este uriașă, ceea ce reclamă din partea angajaților acestei structuri rigoare și perseverență în acțiuni.

Apreciez munca și efortul depus de fiecare dintre dumneavoastră pentru consolidarea capacităților de a supraveghea și de a controla frontierele de stat și vă încurajez să vă dezvoltați și să vă perfecționați continuu. În acest fel, veți confirma și pe mai departe valoarea acestei componente esențiale în arhitectura de siguranță și securitate a statului român.

Apreciez capacitatea instituției de a lucra cu fonduri europene, iar rezultatele se văd în proiectele implementate sau în curs de materializare, unele dintre acestea fiind prezentate public recent. E o zonă de activitate pe care o susțin în mod deosebit și pe care vă cer să o continuați pentru că, în fapt, acest tip de activitate este o investiție în siguranța cetățeanului.

V-ați confruntat, anul trecut, cu situații dificile, cu riscuri ce au ținut de asigurarea fluidității traficului de călători și de mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei, fiind astfel în prima linie în efortul comun de a limita răspândirea noului coronavirus.

A fost o mobilizare de forțe susținută, care v-a solicitat enorm fizic și psihic, fapt care este de apreciat și pentru care, cu această ocazie, eu vă felicit! Provocările nu au ținut cont de nicio frontieră, contextul a fost unul inedit, iar dumneavoastră v-ați adaptat foarte bine noilor angajamente care nu au fost deloc puține.

Dacă am crede cu toții că ceea ce a fost mai greu a trecut, iată că presiunea pe frontierele țării începe să crească odată cu relaxarea măsurilor. Volumul de muncă va crește și el treptat, spre un nivel apropiat de cel de dinainte de criza sanitară, iar revenirea la valorile de trafic din anul 2019 este mai aproape decât ne așteptam.

Toată această evoluție reclamă pregătirea din timp a unui răspuns eficient și articulat la problemele cu care vă confruntați, pentru a preveni eventualele situații de risc sau de blocaj.

Vă solicit să fiți vigilenți și proactivi în ceea ce privește o dimensiune extrem de importantă a activității dumneavoastră – prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, dar, mai ales, a migrației ilegale. Sunt două linii de acțiune asupra cărora trebuie să insistați și să insistați cu rezultate care să demonstreze capacitatea Poliției de Frontieră de a limita aceste fenomene care reprezintă amenințări extrem de actuale și dinamice și care afectează interesele de securitate ale statului român, climatul social și de ce nu, chiar și bunăstarea cetățenilor.

Sunteți un garant al securității și stabilității frontierelor tării și, totodată, un partener activ și implicat în operațiunile și exercițiile comune organizate sub egida Agenției Europene FRONTEX, pe toate tipurile de frontiere externe ale Uniunii Europene. Ați avut un rol determinant pentru faptul că România îndeplinește astăzi toate condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen și contribuiți din plin la menținerea la cel mai înalt nivel a modului de punere în aplicare a legislației Uniunii Europene.

România are un rol esențial în arhitectura de securitate a Uniunii Europene, iar acest lucru vi se datorează și dumneavoastră.

Stimați polițiști de frontieră,

Astăzi, am premiat doar o mică parte dintre angajații Poliției de Frontieră care s-au remarcat în activitatea desfășurată. Vreau să amintesc faptul că misiunile operative complexe din acest an au demonstrat profesionalismul a numeroși angajați ai Poliției de Frontieră, care au fost recompensați pentru activitatea lor și care fac cinste structurilor în care activează. Este vorba despre profesionalism, dar și despre integritate, pentru care, încă o dată, vă mulțumesc și vă felicit!

Vă îndemn pe fiecare dintre dumneavoastră să onorați cu cinste îndatoririle ce vă revin, să contribuiți la sporirea capacităților instituției și la întărirea ordinii și securității frontierelor României.

Vă doresc sănătate, putere de muncă și succes în îndeplinirea în continuare a misiunilor încredințate, cu maximă seriozitate, profesionalism, devotament și responsabilitate.

La mulți ani, tuturor, cu ocazia zilei armei și vă doresc să rămâneți aceeași structură de încredere pentru cetățeni și pentru partenerii noștri instituționali.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro