« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Poliției de Frontieră Române
24.07.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Poliției de Frontieră Române este marcată, anual, la data de 24 iulie.

Conform Poliției de Frontieră Română, la 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.

În cei 157 ani de existenţă – şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri – Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.

În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii.

Prin rezultatele obţinute, instituţia Poliţiei de Frontieră Române continuă să se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere, bucurându-se de respectul şi aprecierea structurilor similare din alte ţări, iar profesionalismul poliţiştilor de frontieră şi deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esenţial la obţinerea acestor performanţe şi crearea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior.

***

Cu ocazia festivităţilor prilejuite de sărbătorirea a 157 ani de existenţă instituţională, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a susținut următorul discurs:

Doamnă senator, domnilor secretari de stat,
Domnule inspector general,
Stimați colegi, stimați invitați
Doamnelor și domnilor,

Sunt onorat să particip astăzi la aniversarea unei structuri reprezentative pentru Ministerul Afacerilor Interne, una dintre instituțiile pe care le apreciez în mod deosebit pentru activitatea desfășurată.

Forța și capacitatea instituțională a Poliției de Frontieră de a se moderniza și de a face față provocărilor vremurilor pe care le traversăm reprezintă puncte forte care ne dau încredere și certifică gradul ridicat de profesionalism și eficiență a acestei structuri.

Cei 157 de ani de activitate puși în slujba țării reprezintă pentru Poliția de Frontieră o carte de vizită solidă care vă recomandă între structurile de elită ale Ministerului Afacerilor Interne cu tradiție și potențial mare de dezvoltare.

Sunteți primii care răspundeți pentru modul în care este asigurată securitatea frontierelor naționale, din care să nu uităm ca aproape două treimi sunt frontiere externe ale Uniunii Europene. Aveți obligația să vă îmbunătățiți permanent activitatea și capacitatea de reacție, pentru că prezența dumneavoastră la frontierele țării nu este o simplă misiune zilnică de care vă achitați cu onoare și profesionalism, ci, prin prestația dumneavoastră, contribuiți, fără îndoială, la consolidarea credibilității și imaginii României în lume.

De aceea, așteptările tuturor sunt pe măsura importanței muncii pe care o desfășurați, iar responsabilitatea este uriașă, ceea ce reclamă din partea angajaților acestei structuri rigoare și perseverență în acțiuni.

Apreciez munca și efortul depus de fiecare dintre dumneavoastră pentru consolidarea capacităților de a supraveghea și de a controla frontierele de stat și vă încurajez să vă dezvoltați și să vă perfecționați continuu. În acest fel, veți confirma și pe mai departe valoarea acestei componente esențiale în arhitectura de siguranță și securitate a statului român.

Apreciez capacitatea instituției de a lucra cu fonduri europene, iar rezultatele se văd în proiectele implementate sau în curs de materializare, unele dintre acestea fiind prezentate public recent. E o zonă de activitate pe care o susțin în mod deosebit și pe care vă cer să o continuați pentru că, în fapt, acest tip de activitate este o investiție în siguranța cetățeanului.

V-ați confruntat, anul trecut, cu situații dificile, cu riscuri ce au ținut de asigurarea fluidității traficului de călători și de mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei, fiind astfel în prima linie în efortul comun de a limita răspândirea noului coronavirus.

A fost o mobilizare de forțe susținută, care v-a solicitat enorm fizic și psihic, fapt care este de apreciat și pentru care, cu această ocazie, eu vă felicit! Provocările nu au ținut cont de nicio frontieră, contextul a fost unul inedit, iar dumneavoastră v-ați adaptat foarte bine noilor angajamente care nu au fost deloc puține.

Dacă am crede cu toții că ceea ce a fost mai greu a trecut, iată că presiunea pe frontierele țării începe să crească odată cu relaxarea măsurilor. Volumul de muncă va crește și el treptat, spre un nivel apropiat de cel de dinainte de criza sanitară, iar revenirea la valorile de trafic din anul 2019 este mai aproape decât ne așteptam.

Toată această evoluție reclamă pregătirea din timp a unui răspuns eficient și articulat la problemele cu care vă confruntați, pentru a preveni eventualele situații de risc sau de blocaj.

Vă solicit să fiți vigilenți și proactivi în ceea ce privește o dimensiune extrem de importantă a activității dumneavoastră – prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, dar, mai ales, a migrației ilegale. Sunt două linii de acțiune asupra cărora trebuie să insistați și să insistați cu rezultate care să demonstreze capacitatea Poliției de Frontieră de a limita aceste fenomene care reprezintă amenințări extrem de actuale și dinamice și care afectează interesele de securitate ale statului român, climatul social și de ce nu, chiar și bunăstarea cetățenilor.

Sunteți un garant al securității și stabilității frontierelor tării și, totodată, un partener activ și implicat în operațiunile și exercițiile comune organizate sub egida Agenției Europene FRONTEX, pe toate tipurile de frontiere externe ale Uniunii Europene. Ați avut un rol determinant pentru faptul că România îndeplinește astăzi toate condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen și contribuiți din plin la menținerea la cel mai înalt nivel a modului de punere în aplicare a legislației Uniunii Europene.

România are un rol esențial în arhitectura de securitate a Uniunii Europene, iar acest lucru vi se datorează și dumneavoastră.

Stimați polițiști de frontieră,

Astăzi, am premiat doar o mică parte dintre angajații Poliției de Frontieră care s-au remarcat în activitatea desfășurată. Vreau să amintesc faptul că misiunile operative complexe din acest an au demonstrat profesionalismul a numeroși angajați ai Poliției de Frontieră, care au fost recompensați pentru activitatea lor și care fac cinste structurilor în care activează. Este vorba despre profesionalism, dar și despre integritate, pentru care, încă o dată, vă mulțumesc și vă felicit!

Vă îndemn pe fiecare dintre dumneavoastră să onorați cu cinste îndatoririle ce vă revin, să contribuiți la sporirea capacităților instituției și la întărirea ordinii și securității frontierelor României.

Vă doresc sănătate, putere de muncă și succes în îndeplinirea în continuare a misiunilor încredințate, cu maximă seriozitate, profesionalism, devotament și responsabilitate.

La mulți ani, tuturor, cu ocazia zilei armei și vă doresc să rămâneți aceeași structură de încredere pentru cetățeni și pentru partenerii noștri instituționali.

***

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD