« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Interviu cu Șefa de promoție 2021 a Facultății de Drept, Universitatea din București, Beatrice-Maria Grigore: Facultatea a consolidat valorile morale în care cred
24.07.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Beatrice-Maria Grigore

Beatrice-Maria Grigore

Alina Matei: Mulțumesc, Beatrice-Maria, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Șef de promoție absolut 2021 al Facultății de Drept din cadrul Universității din București – așa scrie pe tine. 🙂 Felicitări!!!!!

Beatrice-Maria Grigore: Vă mulțumesc mult pentru invitație și pentru felicitări!

Alina Matei: Ce înseamnă pentru tine această ispravă minunată?

Beatrice-Maria Grigore: Este un moment de mare bucurie și satisfacție, însă nu este locul și timpul pentru a mă culca pe laurii victoriei. 🙂 Bineînțeles că starea mea de spirit s-a îmbunătățit în mod considerabil și am devenit mai încrezătoare, însă, așa cum am ajuns să conștientizez de-a lungul timpului, după o provocare ce pare de netrecut, urmează alta și mai mare, motiv pentru care trebuie să dau în continuare tot ce este mai bun din mine și să mă pregătesc pentru începutul vieții mele profesionale. Am încheiat cu bine o primă etapă, însă sunt conștientă că mai am foarte multe lucruri de învățat și sunt sigură că va urma o perioadă cel puțin la fel de interesantă ca perioada studenției.

Alina Matei: Ai avut un astfel de obiectiv, de a fi șef de promoție?

Beatrice-Maria Grigore: Vă spun cu toată sinceritatea că nu am îndrăznit să cred că voi ajunge aici. Când am început facultatea, mărturisesc că mă întrebam cum îmi voi găsi puterea de a ajunge la finalul acesteia. Mă bucur însă că lucrurile au stat astfel, pentru că am avut șansa să apreciez mai mult frumusețea călătoriei. Sunt o persoană foarte determinată și îmi place să fac lucrurile cât se poate de bine. Am încercat tot timpul să mă autodepășesc, să dărâm barierele de care mă loveam sau pe care mi le cream eu însămi și astfel am obținut două lucruri deopotrivă importante: am devenit un om mai bun și am obținut această distincție care mă onorează.

Alina Matei: Cum a fost perioada studenției? Ce ști sigur că nu vei uita multă vreme?

Beatrice-Maria Grigore: Cred că este cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr. Este minunat să privești retrospectiv și să îți dai seama la finalul fiecărui an că ai reușit să devii un om mai bine pregătit. Au fost 4 ani încărcați de emoție, tensiune, temeri, dar, în mod cert, mult mai multe bucurii. Am întâlnit oameni minunați, am legat prietenii deosebite, mi-am făcut amintiri de neuitat și simt că am crescut frumos. Poate că odată cu trecerea timpului peste unele dintre cunoștințele pe care le-am acumulat se va așterne uitarea, dar sunt sigură că voi păstra în suflet mai mult decât simple gânduri și amintiri – un sentiment: studenția a reprezentat un stil de viață, caracterizat de forță, curaj și culoare.

Alina Matei: Ce crezi că te-a învățat Facultatea de Drept?

Beatrice-Maria Grigore: Simt că facultatea m-a educat și m-a disciplinat, a consolidat valorile morale în care cred, m-a ajutat să ies din zona mea de confort, m-a învățat să gestionez mai bine stresul, să am mai multă răbdare, să fiu mai curajoasă, să dobândesc o mare putere de concentrare și să îmi găsesc puterea de a deveni din ce în ce mai bună în ceea ce fac. Am înțeles spre final că ar trebui să am mai multă încredere în mine și mi-am întărit convingerea că situațiile dificile construiesc oameni puternici.

Alina Matei: Crezi că sunt materii care ar fi trebuit tratate mai mult sau altora nu le-ai găsit utilitatea?

Beatrice-Maria Grigore: Consider că fiecare materie are frumusețea sa și că este necesar să deținem noțiuni de bază din cât mai multe domenii pentru a putea descoperi ce ne pasionează cu adevărat. În ceea ce privește unele dintre materiile fundamentale, apreciez că ar fi fost util un semestru de studiu în plus, dar per ansamblu am simțit că efortul constant asigură însușirea temeinică a informațiilor prezentate. De asemenea, mă bucur că în anul IV am ales un modul care cuprindea disciplina Drept internațional al drepturilor omului, dar cred că ar fi interesant să studiem mai mult CEDO în timpul facultății.

Alina Matei: Care este rolul examenelor? Am citit aici – https://www.juridice.ro/essentials/4827/rolul-universitatii-este-sa-formeze-autodidacti-mai-buni – că rolul examenelor în Universitate este de a distrage atenția studenților de la studiu?

Beatrice-Maria Grigore: De-a lungul timpului, odată cu depășirea prejudecăților privind examenele din Facultatea de Drept, am realizat că tocmai nivelul ridicat de exigență impus pe parcursul celor patru ani de facultate face diferența. Sunt sigură că nu aș fi fost la fel de motivată să înțeleg mai mult și să știu mai multe dacă aveam certitudinea că mă voi descurca la fel de bine depunând mai puțin efort. În același timp, sunt conștientă că examenele reprezintă doar un stop-cadru și evaluează pregătirea studentului la un anumit moment, care poate fi influențat de o serie de factori neprevăzuți, însă sunt totuși necesare pentru a descoperi, în egală măsură, atât ceea ce știm, cât și ceea ce nu știm și pentru a avea șansa de a ne îmbunătăți pe viitor. Pe mine m-au determinat să creez numeroase conexiuni și să aprofundez chestiuni complexe, astfel încât să înțeleg materia în profunzime și să obțin un rezultat bun, care să îmi dea încredere că procedez în mod corect.

Alina Matei: Dacă ai fi profesoară la Drept, ai evalua studenții pe baza testelor grilă?

Beatrice-Maria Grigore: Cred că discuția privind testele grilă este mult mai complexă. În calitate de student, nu știam dacă le iubesc sau dacă le urăsc (uneori au reprezentat o ușurare, alteori o corvoadă). Probabil că nu este cea mai potrivită metodă de examinare, dar prezintă și anumite avantaje – dacă au o dificultate ridicată, grilele pot reuși să surprindă în mod obiectiv însușirea anumitor detalii, înțelegerea anumitor nuanțe. De altfel, în facultate, multe dintre grilele pe care le-am avut de rezolvat cuprindeau situații de fapt detaliate, care aveau aptitudinea de a măsura capacitatea de aplicare a noțiunilor teoretice la cazurile practice. Și, să fiu sinceră, grilele complet deschise au reprezentat una dintre cele mai mari provocări intelectuale din facultate. Cu toate acestea, am apreciat și examenele cu o structură complexă, incluzând abordarea în scris a anumitor chestiuni teoretice și/sau practice.

Alina Matei: Care este materia preferată?

Beatrice-Maria Grigore: Îmi este greu să mă rezum la una singură, dar recunosc că am simțit de-a lungul timpului că mă atrage mai mult dreptul civil. În anul IV am început să studiez și dreptul procesual civil, pe care am considerat-o cea mai dificilă, dar și cea mai frumoasă disciplină de studiu, probabil și datorită profesorilor deosebit de pregătiți care ne-au îndrumat. Complexitatea acesteia m-a determinat să îi dedic mult timp și energie, dar am făcut acest lucru din pasiune și cu foarte multă plăcere, până când mi-am atins obiectivele.

Alina Matei: Profesorul preferat?

Beatrice-Maria Grigore: Cred cu tărie că suntem suma oamenilor pe care îi întâlnim și care ne influențează existența. Din fericire, sunt un om norocos, care a avut șansa să se dezvolte într-un mediu sănătos, încărcat de exemple pozitive. Sunt profund recunoscătoare față de toți profesorii mei, pentru că au ales să nu se rezume la a reproduce mecanic texte de lege, ci au sădit în noi pasiunea pentru drept. Fiecare dintre dumnealor ocupă un loc semnificativ în ceea ce privește destinul nostru profesional și țin să le mulțumesc încă o dată pe această cale pentru că m-au inspirat, mi-au servit drept model și m-au ajutat să devin ceea ce sunt astăzi.

Alina Matei: Ce a însemnat ultimul an de studiu în Pandemie?

Beatrice-Maria Grigore: A fost o provocare uriașă și o experiență din care am  avut multe de învățat. Începutul a fost mai greu, dar, până la urmă, adaptabilitatea și flexibilitatea marchează era noastră. Au fost câteva săptămâni (poate chiar luni) mai grele, însă am simțit că trebuie să depășesc toate inconvenientele și să iau ce este mai bun din această experiență. Din fericire pentru noi, domnii profesori s-au mobilizat rapid și au menținut pregătirea noastră la același nivel. Mi-au lipsit colegii și atmosfera de la facultate, dar mă bucur că am reușit să ne ducem treaba la bun sfârșit chiar și într-un context mai puțin favorabil.

Alina Matei: Ce profesie ți-ai ales?

Beatrice-Maria Grigore: Acum 4 ani eram sigură că o să devin ofițer de poliție, dar destinul m-a întors din drum aproape în ultimul moment și astfel am pășit pe calea care mi-a oferit cele mai multe satisfacții și pe care aș alege-o din nou fără să stau pe gânduri. De atunci nici nu-mi vine să mai am certitudini… 🙂 Aștept cu interes publicarea anunțului privind organizarea concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii, pentru că a fost un an cu multe incertitudini, ocazie cu care am avut timp să reflectez și la avantajele profesiei de avocat, însă sper ca următoarele luni să îmi ofere liniște și împlinire. Cert este că, oriunde mă voi afla, voi încerca să pun în aplicare cunoștințele dobândite cât mai bine, să mă perfecționez, să fiu serioasă, responsabilă și să ajut oamenii din jurul meu, pentru că „Omul sfințește locul”.

Alina Matei: Când te apuci de învățat?

Beatrice-Maria Grigore: Am simțit nevoia să iau o pauză mai lungă și să petrec mai mult timp cu oamenii care mi-au servit drept stâlpi de sprijin de-a lungul ultimilor ani (adevărații supraviețuitori, cum le spun eu), însă începând cu luna august intenționez să mă întorc la programul meu obișnuit, pentru că urmează o perioadă hotărâtoare privind parcursul meu profesional.

Alina Matei: Care articol din Constituție ți s-a părut uriaș?

Beatrice-Maria Grigore: Legea fundamentală este ea însăși „uriașă”, dar mă voi opri în contextul acestei discuții la Art. 124, deosebit prin aceea că încearcă să caracterizeze un concept a cărui semnificație este greu de cuprins în cuvinte: „Justiția este unică, imparțială și egală pentru toți”. Am în minte imaginea lui Themis, zeița oarbă a dreptății și credința că fiecare jurist trebuie să nu uite faptul că Dreptul este despre oameni și pentru oameni și că Justiția trebuie să aibă în centrul său, negreșit, ideea de bine.

Alina Matei: Semnătura digitală este viitorul. Ti-ai achiziționat un astfel de dispozitiv? Eu sunt fan semnatura electronică de la certSIGN.

Beatrice-Maria Grigore: Încă nu dețin o semnătură electronică, deși aceasta reprezintă un instrument extrem de util în prezent, dată fiind nevoia de rapiditate și având în vedere că înscrisurile în formă electronică au o importantă valoare probatorie.

Alina Matei: Ce sfaturi ai pentru cei care au intrat anul acesta la Facultatea de Drept a Universității din București?

Beatrice-Maria Grigore: Le urez bun venit și le doresc multă putere de muncă, îi îndemn să aibă încredere în ei, să muncească din greu pentru visul lor și să nu se lase intimidați de provocările care vor părea uriașe la început de drum. Cu toate acestea, să nu uite să se bucure de toate frumusețile pe care le oferă studenția, să găsească un echilibru între viața profesională și viața personală și să aibă în vedere că nimic nu este posibil fără efort și că prestigiul instituției de învățământ din care facem parte este dat de întregul corp profesoral și de fiecare dintre noi numai printr-o înaltă pregătire profesională.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Beatrice-Maria Grigore: Vă mulțumesc pentru atenție și pentru că v-ați luat câteva momente pentru a citi o parte dintre gândurile mele sincere. Felicitările mele se îndreaptă către întreaga echipă din spatele portalului JURIDICE.ro, pentru conținutul de calitate și pentru toate informațiile utile pe care le pune la îndemâna oricărui jurist de succes!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Beatrice-Maria Grigore: Mulțumesc și eu pentru această oportunitate deosebită!

 
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD