« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Metrorex și utilizarea resurselor statului pentru promovarea jocurilor de noroc
27.07.2021 | Vasile ȚIPLE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Vasile Țiple

Vasile Țiple

Jocurile de noroc reprezintă una dintre acele activități care pot duce la efecte și consecințe extrem de nefaste pentru jucători atunci când este practicată în exces. Pe lângă faptul că aceste jocuri pot duce la dependență, similar alcoolului, al căror consum în exces dăunează grav sănătății, jocurile de noroc pot avea un efect dezastruos asupra patrimoniului unei persoane.

De altfel, ținând cont de implicațiile sociale asupra unor categorii vulnerabile, nevoia prevenirii dependenței de jocuri de noroc, protecția minorilor, dar și supravegherea strictă a metodelor și impactului acestui fenomen, întreaga activitate constituie monopol de stat. Acest lucru presupune desfășurarea activității strict în limitele prevăzute de lege pe bază de licență de organizare a jocurilor de noroc pe fiecare tip de activitate prin obținerea autorizațiilor de exploatare necesare. În acest sens, există și un organism unic de specialitate cu competențe în ceea ce privește monitorizarea, supravegherea și controlul activităților de jocuri de noroc realizată de Ministerul Finanţelor Publice prin Comisia de autorizare a jocurilor de noroc din structura acesteia făcând parte cel puţin câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Comisia funcţionează având în vedere principiile legalităţii, imparţialităţii, rolului activ şi disponibilităţii (conform OUG 77/2009). De asemenea, avem și un Oficiu Naţional pentru Jocuri de Noroc, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul jocurilor de noroc, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului României.

Cu toate acestea, am avut ocazia să fiu agresat vizual de o publicitate a jocurilor de noroc fără precedent cu complicitatea și utilizarea resurselor Statului Român prin intermediul Regiei Autonome Metrorex (care este sub incidența OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice). Este important de precizat scopul regiei, respectiv acela de satisfacere a interesului public, social și de protecție civilă, de asigurare a serviciului de transport public de persoane cu metroul pe rețeaua de căi ferate subterane și supraterane, în condiții de siguranță a circulației și de confort.

Deși scopul este clar, legea de reglementare a jocurilor de noroc interzice prin art. 26 reclama, publicitatea sau orice activitate promoţională pentru activităţile şi jocurile interzise potrivit legii (restricționarea accesului minorilor, evitarea promovării către categorii vulnerabile, afișarea în exteriorul locațiilor de jocuri de noroc a valorilor sau bunurilor reale sau simulate), aplicând amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei, întregul metrou bucureștean este învelit în reclame la tot felul de jocuri de noroc de care nu poți scăpa fizic, ca urmare a decizie unui director care se pare că nu ar fi consultat serviciul juridic al regiei (puțin probabil că nu au fost implicați în procesul de ofertare publică ceea ce agravează problema). Oricum, inclusiv la TV sau pe internet asaltul acestui tip de reclame este îngrijorător și excesiv, însă acolo soluția este simplă, dacă Consiliul Național al Audiovizualului nu funcționează mouse-ul și telecomanda nu mă dezamăgesc, închid pagina sau TV. Din păcate la metrou nu mai am aceleași opțiuni. Articolul 10 alin. 3 din OUG 77/2009 prevede foarte clar condițiile în care permise jocurile de noroc prima dintre aceste condiții fiind cea a respectării principiilor privitoare la protecția minorilor și prevenirea accesului acestora la aceste tipuri de jocuri de noroc.

Astfel, nu se ține cont de litera și spiritul legii, atât de către Metrorex, Oficiul Jocurilor de Noroc (acești operatori au afișată licența obținută de la Oficiu în baza căreia desfășoară activitatea de jocuri de noroc și de promovare ilegală a acestora) dar și de către furnizorii acestor jocuri, doar pentru că reclamele la jocuri de noroc au de obicei drept mascotă un animăluț drăguț, nu înseamnă că nu sunt barbut. De altfel și mascotele jucărie au o logică probabil ca să faciliteze îmbrățișarea activității și de către minori care cu timpul bombardați fiind de asemenea reclame din fragedă copilărie, vor privi aceste activități ca fiind ceva încurajat de societate, o activitate drăguță, nu ca pe un viciu pe care nu ar trebui să-l îmbrățișeze în primul rând. Nu vreau să mă gândesc cum merge cu metroul o persoană care se luptă cu dependența de jocuri de noroc.

Suntem obligați să folosim metroul dacă vrem să ne deplasăm (fără să ne plimbăm non-stop cu mașina într-un oraș oricum sufocat de poluare), iar regia – o întreprindere publică, adică în termeni simpli aparține locuitorilor acestui oraș, ne face călătoria cât mai neplăcută posibil. Lăsând la o parte faptul că paza metroului este inutilă devreme ce oricum oricine în orice moment al pandemiei putea și încă poate să se plimbe fără mască, activitatea desfășurată devine din ce în ce mai mult făcută cu piciorul. Nu îmi aduc aminte să fi văzut metroul sau orașul în general mai neîngrijit ca în perioada aceasta, iar jocurile de noroc au fost ultimul lucru la care m-am gândit că ar putea fi promovate prin copertarea întregului metrou, sunt surprins că nu sunt și biletele de metrou printate pe un loz.

Sumarizând, deși jocurile de noroc sunt o activitate care în teorie este reglementată, ca urmare a efectelor extrem de negative pentru individ și societate pe care ar putea să le aibă, în cazul în care nu ar fi controlată de stat, observăm că acest lucru oricum nu se întâmplă (lege scrisă inutilă), ori se întâmplă selectiv. Marea mea mirare nu este neapărat că dorința de profit a Metrorex nu ia în considerare bunele moravuri, etica, normele legale aplicabile acesteia, dar și în societate, ci faptul că nici o autoritate a statului cu competențe în acest domeniu nu s-a autosesizat.

Concluzia este simplă, ori niciun angajat din vreo autoritate competentă în domeniu a statului nu se plimbă cu metroul, ori își doresc să ne îmbogățim și ne îndeamnă pe toți, mic și mare, jucător dependent sau nu ca prin intermediul jocurilor de noroc să ne lăsăm pradă visurilor câștigurilor ușoare, pariurilor și aplicațiilor de tocat bani și să nu mai utilizăm metroul niciodată.

Vasile Țiple

 
Secţiuni: C. administrativ, Media & Publicitate, Opinii, Selected, Transporturi | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD