« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Mara Sferdian, Șefa de promoție 2021 a Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UVT: Cel mai bine în viață este să poți lăsa ceva moștenire posterității
28.07.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mara Sferdian

Mara Sferdian

Alina Matei: Mulțumesc, Mara Sferdian, inginer software, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Am văzut recenta poză de pe Facebook cu o Mara radiind de fericire și ținând în mână diploma de Șef de promoție 2021 a Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Felicitări!!!

Mara Sferdian: Vă mulțumesc și vă mulțumesc și pentru oportunitatea de a mă adresa cititorilor JURIDICE.ro.

Alina Matei: În clipul de prezentare al Facultății pe care tocmai ai absolvit-o, se spune de către doamna profesoară Daniela Zaharie că deciziile sunt binare. O să vorbim și de implicarea ta în acest proiect, însă o să te rog să ne spui cum ai ales Matematica/informatica.

Mara Sferdian: În privința mea, poate doar din coincidență, alegerea facultății și a domeniului în care voi activa pe viitor a fost una binară (și, de altfel, foarte dificilă). Poate e ușor de intuit că cele două variante posibile au fost Dreptul și Informatica. Pe de o parte, am crescut probând roba de judecător a bunicului meu, ascultând discuțiile teoretice aprinse pe teme de drept ale lui și ale mamei mele, citind enorm, și, mai târziu, când a început să se pună problema alegerii unei facultăți, cu ideea clară că voi da la Drept și mai târziu voi încerca să intru în magistratură. Părea un drum firesc și o alegere cel puțin banală.

Schimbarea s-a produs în preajma Bacalaureatului, când am început să observ tendința mea de a fugi de tot ceea ce înseamnă studiu îndelungat și pasiunea mea pentru materiile unde găsirea soluției consta într-o sclipire aparent de moment (precum matematica și informatica). În timp, am ajuns să înțeleg că și acea “sclipire de moment” provine tot din studiu, doar că, posibil, într-un mod mai inconștient.

Am ales informatica mai mult dintr-o provocare cu mine însămi; am vrut să-mi demonstrez că mă pot descurca și că pot face performanță într-un domeniu unde nu multă lume își punea speranțele în mine. Acum, după trei ani la Facultatea de Matematică și Informatică și doi ani de lucru în industrie, pot spune că nu regret absolut deloc alegerea făcută și că cel mai mare câștig este gândirea pe care mi-a dezvoltat-o: rece, rațională și bazată doar pe certitudini.

Alina Matei: Ce a reprezentat pentru tine Facultatea? Cum este să ai colegi și profesori smart?

Mara Sferdian: A fost o experienta mai mult decât plăcută. Poate unii nu vor fi de acord cu mine, dar mie învățământul preuniversitar mi-a format o mentalitate nocivă, aceea de a fi mereu primul, cu orice condiție. Comparația cu alții ne distruge; dacă e sa ne raportăm la gândirea mea din timpul liceului, dacă nu suntem cei mai buni din cei buni, este o rușine și trebuie să încercăm să remediem situația prin orice mijloace posibile și imposibile. Acest lucru s-a schimbat drastic la facultate. Am descoperit un mediu dinamic, care reușește să fie competitiv în timp ce ii susține pe cei mai neinițiați în dezvoltarea lor. În momentul în care m-am angajat, era un “titlu de onoare” faptul că eram cea mai puțin independentă din echipă; însemna că am de la cine învăța.

În facultatea de Informatică, există un respect reciproc foarte mare între profesori și studenți. Fiind un mediu în continuă (și alertă) dezvoltare, e posibil pentru un profesor să întâlnească studenți care au cunoștințe mai extinse decât ei într-un anumit subdomeniu. Acest lucru nu creează neplăcere sau nemulțumire, chiar din contră, mi se pare că este liniștitor pentru profesori să vadă că viitorul este în mâinile unor tineri profesioniști.

Alina Matei: Ai lucrat încă din primul an de facultate. Ce te-a determinat?

Mara Sferdian: Deoarece mi-am început incursiunea în acest domeniu mult mai târziu decât alții (la finalul liceului), am luptat mereu să îi prind din urmă. Având prieteni care au început să lucreze imediat după Bacalaureat, după ce participaseră la Olimpiada de Informatică încă din clasa a 5-a, presiunea a fost destul de mare. La fel ca și alegerea facultății în anul precedent, și angajarea a fost o provocare. Doream să-mi accelerez ritmul de învățare. A fost o decizie foarte bună, mi-a cimentat convingerea că alegerea domeniului a fost una potrivită și că îmi pot găsi locul printre oameni asemănători în gândire.

Alina Matei: Care a fost sentimentul primilor bani câștigați?

Mara Sferdian: Pentru mine, a fost mereu important sa fiu independentă financiar. Deși familia mea a muncit din greu ca eu sa nu duc lipsă de nimic, mi s-ar părea o ingratitudine să abuzez de munca lor. Cea mai mare recunostință față de părinții mei mi se pare aceea de a le urma învățăturile și de a fi un profesionist în tot ce fac, întocmai ca ei. Primii bani câstigați m-au făcut să mă simt împlinită; părea că în sfârșit încep să devin adult. Din primul salariu cred că mi-am satisfăcut mici plăceri frivole și restul am început încă de atunci să îl adaug la economii.

Alina Matei: Ce vei face în continuare?

Mara Sferdian: O întrebare clasică de interviu în domeniul informaticii este “Unde te vezi peste 5 (sau 10) ani?”. Cred că mi-ar fi mai ușor să răspund celei unde perioada de timp este mai scurtă. În următorii 5 ani, aș vrea să termin un masterat (în toamnă voi începe la UVT un program de masterat în cadrul FMI, Inteligența Artificială și Calcul Distribuit), să devin un expert în domeniul în care lucrez în acest moment și să îmi explorez pasiunea nou-descoperită (în cadrul lucrării de licență) de a scrie lucrări de cercetare. Planul se ramifică deja mult prea mult ca să pot spune ce m-aș vedea făcând peste 10 ani, dar cred că mi-ar plăcea să fiu arhitect software, dacă voi avea suficient de multe cunoștințe pentru această poziție. În tradiția bunicului și a mamei mele, cred ca aș vrea să încerc și să predau în mediul universitar, dacă voi avea această oportunitate.

Alina Matei: Cum a fost experiența clipului de prezentare? De ce ai spus că e prima oară când numele tău este scris corect? Cum te ”botează” adesea lumea? 🙂

Mara Sferdian: Am fost informați foarte târziu că va trebui să filmăm un clip de prezentare a facultății. Nu prea știa nimeni la ce să se aștepte, eu personal mă gândeam că va trebui să țin un scurt discurs de 1-2 minute în care vorbesc despre motivația mea de a studia la Facultatea de Matematică și Informatică. Pot spune cu certitudine că așteptările mi-au fost depășite, întrebările mi s-au părut interesante și atipice. Deși nimeni nu era pregătit să i se pună lavaliera la sacou și să aibă contact vizual cu camera de filmat, cred că a ieșit un clip destul de reușit.

Cât despre nume, există atâtea variante câte mențiuni ale numelui meu. Cred că am avut numele greșit și în legitimația de student; cele mai populare variante sunt Sferdean, Sferidan și Serdean. Mi s-a întâmplat să-mi spună cunoscuți că deși îmi văd numele destul de des, nu știu nici după mult timp să îl pronunțe. Poate sunt subiectivă și mi se pare ușor doar pentru că sunt obișnuită cu el, dar modurile în care sunt “botezată” au devenit deja o glumă recurentă în cercul meu de prieteni.

Alina Matei: Ce este pentru tine succesul?

Mara Sferdian: Pentru mine, o veșnic nemulțumită, succesul este o călătorie fără sfârșit. Nu îmi amintesc niciun moment în viața mea de până acum în care chiar să mă fi simțit satisfăcută pe deplin; cred că ar fi și periculos, ar însemna că nu mai găsesc direcții de dezvoltare, un eveniment imposibil realist vorbind.

Am învățat să găsesc satisfacția pe parcurs, în orice mică reușită, dar care nu îmi abate atenția de la drumul pe care îl urmez.

Alina Matei: Cu un bunic, precum regretatul profesor Ion Lulă, și cu o mamă minunată, doamna profesoară Irina Sferdian, dacă matematica face să meargă lumea înainte, să fie temelia sa, cum văd ochii unui matematician lumea juriștilor?

Mara Sferdian: Bunicul meu spunea mereu că spiritul legii este mai important decât litera ei. Este o afirmație care eliberează și subjugă în același timp: posibilitatea și responsabilitatea de a împărți o dreptate personală, subiectivă, este înălțătoare, dar și o povară grea pe umerii celui care are această putere.

Bunicul meu a început Facultatea de Matematică înainte să își descopere pasiunea pentru Drept; probabil, dacă aș fi ales Dreptul, aș fi avut un parcurs complet opus. Pentru mine, matematica reprezintă obiectivitate. Pentru că lucrăm doar cu certitudini, nu există interpretări; un scenariu negativ nu poate deveni unul pozitiv. Această lipsă de libertate te răpește de putere; la nivel macro, niciuna din acțiunile noastre nu influențează major deznodământul. În același timp, te eliberează: deși sunt doar date și certitudini, sunt și infinite necunoscute care trebuie descoperite pentru a da sens lumii în care trăim.

Alina Matei: Cel mai bine în viață este să…. O să te rog să continui.

Mara Sferdian: Cel mai bine în viață este să poți lăsa ceva moștenire posterității. Aș dori să îl dau exemplu din toate punctele de vedere pe bunicul meu, care a trăit o viață “plină”. Atât timp cât cineva ne menționează numele cu drag și îi vine în minte o amintire plăcută cu noi, atât timp cât cineva are nevoie de ajutor și găsește sprijin în amintirea unui sfat sau în lucrările noastre, fie ele de cercetare sau artistice, nu putem muri. Bunicul meu este un astfel de om, a cărui flacără strălucește clar.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J, dar și pentru site-ul J, din perspectiva profesională de inginer de software.

Mara Sferdian: Să gândească în perspectivă, să nu cadă în plasa unei gratificări imediate, să își păstreze atât rațiunea, cât și calitatea umană indiferent de profesie.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Mara Sferdian: Și eu vă mulțumesc! Succes în tot ce faceți!

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD