« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Țesătorul cu două capete (Panciatantra)
29.07.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-un sat locuia odată un țesător cu numele Tândală. Odată, pe când lucra, i se rupseră toate bețele de care se folosea. Atunci luă o secure și se duse în pădure după bețe. Cutreierând așa, ajunse la malul mării. Acolo văzu un arbore numit simsapa. Atunci se gândi: „Ce copac mare! Am să-l tai și am să scot din el o mulțime de bețe bune de lucrat postavul.” Dupa ce se gândi astfel, ridică securea ca să dea în copac. Însă în acesta se adăpostea un duh. Acela îi zise:

– Hei, copacul acesta-i adăpostul meu și trebuie să-l cruți numaidecât, fiindcă îmi face multă plăcere să stau aici, înviorat de vântul cel răcoritor, datorită atingerii cu valurile mării. Țesătorul răspunse:

– Ce să fac? Dacă n-o să am bețele trebuincioase, ai mei vor rămânea flămânzi. De aceea pleacă îndată în altă parte; vreau să-l tai! Duhul zise:

– Sunt mulțumit de tine. Cere-mi un lucru pe care-l dorești și lasă în pace copacul. Atunci țesătorul răspunse:

– Dacă-i așa, mă duc mai întâi acasă, să întreb pe prietenul meu și pe nevastă-mea; după care mă întorc să-mi dai.

– Bine, zise duhul și țesătorul, plin de bucurie, se duse acasă. Când să intre în sat, zări pe prietenul său bărbierul și-i povesti cele ce-i spusese duhul:

– Prietene, am în puterea mea un duh. Spune-mi, ce să-i cer? Am venit anume ca să te întreb. Bărbierul răspunse:

– Prietene, dacă-i așa, cere domnia pentru ca tu să te faci rege, iar eu să fiu sfetnicul tău. După ce vom fi fericiți pe lumea aceasta, ne vom bucura de fericire și pe lumea cealaltă. Doar se spune:

Regele, care veșnic dă în dreapta și în stânga pe lumea aceasta, își dobândește slavă, datorită căreia se ia pe urmă la întrecere cu zeii în cer. (61)

Țesătorul zise:

– Așa-i; totuși, vreau s-o întreb și pe nevastă-mea! Celălalt răspunse:

– Nu e potrivit cu ceea ce stă scris la carte ca să te sfătuiești cu o femeie; femeile au minte puțină. Doar se spune:

Bărbatul să dea femeii să mănânce și să se îmbrace, să se unească cu ea la timpul prielnic, să-i dăruiască podoabe și altele; dar să nu se chibzuiască cu ea, dacă-i prudent. (62)

O, rege, casa în care poruncește o femeie, un jucător sau un copil, se prăpădește cu desăvârșire; așa a vorbit Bhargava. (63)

Omul este cu fața senină atâta timp și se împacă atâta timp cu cei vrednici de respect, cât timp nu dă ascultare vorbelor spuse în taină de femeia sa. (64)

Femeile nu se gândesc decât la folosul lor, nu găsesc mulțumire decât în plăcerea lor, nu țin la nimeni, nici chiar la copilul lor, dacă nu le aduce mulțumire. (65)

Țesătorul zise:

– Totuși, trebuie s-o întreb, pentru că mi-i credincioasă. De altfel eu nu fac nimic fără s-o întreb. Apoi se duse repede la nevasta sa și-i zise:

– Draga mea, avem azi în puterea noastră un duh. El îmi dă ce-i voi cere. De aceea am venit să te întreb ce să-i cer. Prietenul meu, bărbierul, spune așa, ca să cer domnia.

– Dragă bărbate, zise femeia, ce minte au bărbierii? Nu trebuie să te potrivești la vorbele lui. Doar se spune:

Cel cuminte să nu se sfătuiască cu comedianții, cu lăutarii, cu cei de rând, cu bărbierii, cu copiii sau cu cei care cer de pomană. (66)

Unde mai pui că domnia e un lanț nesfârșit de neplăceri: pace, război, plecare, ședere pe loc, alianță, perfidie etc., niciodată n-are omul liniște. Pentru că:

Din clipa în care se naște dorința de a domni, mintea are de îndurat necazuri. La încoronarea regilor, odată cu apa, urcioarele toarnă și nenorocirea. (67) Tot astfel:

Gândindu-se la plecarea lui Rama în pădure, la șederea în pădure a fiilor lui Pandu, la pieirea Vrsninilor, la domnia pierdută de regele Nala, la starea lui Sudas, la omorârea lui Arjuna și văzându-l pe Ravana ajuns de ocară din pricina domniei, nimeni să n-o dorească. (68)

Fiindcă frații și înșiși copiii lor caută să-i omoare pe regi, spre a le răpi domnia, ea trebuie ocolită de departe. (69)

– Ai dreptate, zise țesătorul. Spune-mi, dar, ce să cer. Femeia răspunse:

– Tu lucrezi totdeauna o singură bucată de postav. Cu aceasta îți acoperi toate cheltuielile. Cere acum pentru tine încă o pereche de brațe și încă un cap, ca să poți lucra două perechi de stofă deodată, una în față și alta în spate. Cu prețul pe una se vor acoperi, ca și mai înainte, cheltuielile casei; iar cu prețul pe cealaltă bucată o să ne punem la cale celelalte treburi. Așa vei trăi fericit și lăudat în mijlocul alor tăi și vei dobândi cele două lumi. Auzind aceasta, țesătorul zise cu bucurie:

– Bravo, femeie credincioasă, bravo! Bine ai grăit. Așa am să fac. Asta-i hotărârea mea! După aceea se duse și-l rugă pe duh:

– Dacă vrei să-mi împlinești dorința, dă-mi încă o pereche de brațe și un al doilea cap. Abia zise aceste cuvinte și într-o clipă se pomeni cu două capete și patru brațe. Dar pe când mergea plin de bucurie spre casă, mulțimea crezând că-i vreun duh necurat, începu să-l lovească cu ciomege și cu pietre, până ce-l omorî. De aceea eu spun:

Cine n-are singur judecată, nici nu face cum îl învață prietenii, acela piere ca Tândală țesătorul. (70)

Cel cu roata zise:

– Așa-i. Toți aceia care cad în puterea demonului speranței amăgitoare și nevrednice de crezare apucă pe drumul care duce la râs și ocară. Bine a zis cineva:

Cine își croiește planuri de viitor, menite să nu se împlinească, acela se scoală alb, ca tatăl lui Somasarman. (71)

Cum asta? întrebă cel care dobândise aurul. Celălalt povesti:
Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD