« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 26-30 iulie 2021
30.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Iași. Luare de mită. Fals intelectual. Abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 iulie 2021, a inculpatului R.A., inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 12 mai 2021 – 30 iunie 2021, în calitate de inspector antifraudă, inculpatul R.A. ar fi pretins și primit pentru sine pentru altul sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza în contextul în care, cu ocazia a două controale la societatea comercială respectivă, inspectorul ar fi constatat nereguli. Concret, inspectorul fiscal ar fi pretins pentru sine 1.500 de euro din care ar fi primit efectiv, în două tranșe, suma de 1.000 euro, iar pentru colaboratoarea sa ar fi pretins o sumă neprecizată din care ar fi primit 500 de euro.
În contextul controlului fiscal desfășurat, pentru a favoriza societatea comercială, inspectorul ar fi inserat mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu a sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 lei.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Iași și Suceava.

La data de 29 iulie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 27.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul a introdus în țară, din Olanda, droguri de risc, precum și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive pe care le-a comercializat către consumatori de pe raza județului Constanța.
La data de 27.07.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 840 de grame de cannabis, 1.3 kilograme de substanțe psihoactive, suma de 7.600 de lei, precum și un instrumentar de preparare a substanțelor cu efecte psihoactive.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul reținut urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Trafic de droguri de risc. Deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu. Percheziții domiciliare.

La data de 28.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmbovița, Olt, Brăila și Timiș, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc şi deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, mai multe persoane au introdus în țară, de pe teritoriul Spaniei, prin intermediul firmelor de curierat, colete în interiorul cărora se aflau disimulate cantități de cannabis, pe care ulterior le-au comercializat către consumatori.
În cursul lunii februarie, în urma unor activități specifice, a fost indisponibilizată cantitatea de aproximativ 1 kilogram de cannabis.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 800 de grame de cannabis, 2 cântare de precizie, 4 grindere, precum și sumele de 3.000 de euro, 1.700 de lire sterline și 9.100 de lei.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești, Pitești, Timișoara și SCCO Brăila, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Olt și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Timiș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Într-un depozit de pe raza județului Ilfov a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane.

La data de 26.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost sesizați de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO București cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza județului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat de pe raza unui stat al Uniunii Europene.

Valoarea de piață a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro.

Prin ordonanța Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 2 și art. 3 din Legea 143/2000.

Activitățile au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, al criminaliștilor din cadrul DGPMB – Serviciul Criminalistic și al luptătorilor SIAS.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de droguri de mare risc. Tentativă la omor calificat. Ultraj. Conducere sub influența substanțelor stupefiante. Reținere.

La data de de 28.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 7 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, tentativă la omor calificat, ultraj și conducere sub influența substanțelor stupefiante.

În cauză s-a reținut faptul că, în seara zilei de 28.07.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Iași au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a 3 persoane despre care existau date că transportă heroină în vederea distribuției pe raza municipiului Iași.
La semnalul organelor de poliție, unul din inculpați a încercat să lovească polițistul cu autoturismul, după care a demarat în viteză. În urma unei scurte urmăriri și a somării cu o armă din dotare, inculpații au oprit autoturismul, după ce în prealabil aruncaseră pe geam diverse cantități de droguri recuperate de către polițiști.
Ulterior, au fost efectuate 4 percheziții domiciliare pe raza municipiului Iași, alți 4 suspecți fiind conduși pentru continuarea cercetărilor.
În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Iași.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SAS Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic de migranți. Trafic de droguri. Trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România. Percheziții domiciliare.

La data de 29.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere şi ai Gărzii de Coastă – I.G.P.F. și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti- Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat un număr de 22 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Timiș, Ialomița, Călăraşi și Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trafic de droguri, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2020 – iulie 2021, s-a constituit și a acționat concentrat și interdependent, o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire și transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale țărilor aflate pe ruta migratorie Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania.
Pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a acestora în diferite locații situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinația finală fiind Germania.
În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare și au dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.
Transferurile și transporturile ilegale de migranți au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, șoferii utilizați fiind instruiți și coordonați în permanență de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.
Totodată, investigația a beneficiat de sprijinul EUROPOL, această instituție facilitând schimbul de informații și sprijinind autoritățile din țările menționate cu materiale analitice, iar, astăzi 29 iulie 2021, un reprezentat Europol s-a aflat la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru suport analitic şi operațional.
A fost evidențiată mobilitatea grupării infracționale, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind inițiate investigații penale de către autoritățile judiciare din Ungaria și Bulgaria față de anumiți membri ai acestei grupări infracționale, pentru transporturi ilegale de migranți efectuate în folosul grupării (8 persoane bănuite sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria).
Activitățile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea și probarea altor activități infracționale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare și utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere.
Pe parcursul investigației, a fost inițiată o cooperare judiciară constantă cu autoritățile de aplicare a legii din Germania, Ungaria, Bulgaria și Serbia, în vederea documentării în ansamblu a activității infracționale dezvoltate de grupul organizat structurat pe toate componentele de transport și găzduire.
În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 25 cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie ce aparțin unor persoane neidentificate, sumele de 20.000 euro, 1.700 lei și 1.970 dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim.
Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 6 autoturisme şi 2 automarfare.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov, al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, al I.T.P.F. Timișoara și al unor echipaje de jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Totodată, pe perioada documentării, operațiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General pentru Imigrări.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic intern de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 28.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic intern de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 28.07.2021, inculpații au deținut și transportat, fără drept, din Slatina la Craiova, droguri de mare risc pe care intenționau să le comercializeze.
La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a celor doi inculpați, în timp ce dețineau cantitatea de 250 de grame de cocaină.
Ulterior, au fost efectuate 4 percheziții domiciliare și un control asupra unui autoturism, în urma cărora au fost ridicate o armă și 2 cântare electronice.
La data de 29.07.2021, Tribunalului Craiova a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.