Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Fiscalitate Flux informații Noutăți legislative Proiecte legislative

Guvernul actualizează măsura de compensare a creșterii accizei la motorină

12 iulie 2024 | JURIDICE.ro

Guvernul României, în cadrul ședinței din 11 iulie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Prin aprobarea acestui act normativ, Guvernul actualizează măsura de compensare a creșterii accizei la motorină, în sensul majorării sumei restituite de la 13 bani pe litru la 20 de bani pe litru de motorină. Guvernul a decis această majorare pentru a se evita creșterea prețurilor la transportul rutier de mărfuri și persoane și, implicit, a majorării prețurilor pentru alte produse și servicii, în condițiile în care s-a constatat o perturbare a lanțurilor de aprovizionare în mai multe sectoare economice și pentru a preîntâmpina o eventuală reorientare a transportatorilor către alimentarea vehiculelor cu carburant din alte țări.

Conform datelor actualizate prin această Hotărâre, nivelul redus al accizei până la data de 30 iunie 2024 inclusiv a fost stabilit la 1.650,95 lei/1.000 litri (față de 1720,95 lei/1.000 litri în vechiul act normativ), respectiv, la 1983,85 lei/1.000 litri pentru perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 (față de 2053,85 lei/1.000 litri în vechiul act normativ).

Măsura va fi aplicată operatorilor de transport rutier licențiați în România care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri pe cont propriu sau contra cost, cu vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone, precum și celor care desfășoară activități regulate sau ocazionale de persoane, exceptând transportul public local de persoane, cu autovehicule din categoriile M2 sau M3 așa cum sunt ele definite prin legislația europeană în domeniu.

În cazul transportatorilor eligibili ale căror cereri de compensare a creșterii accizei la motorină erau în analiză la data intrării în vigoare a acestui act normativ, vor fi emise cereri de aprobare a creșterii accizei la motorină după publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial.

***

Miercuri, 10 iulie 2024, Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin care propune majorarea grantului acordat transportatorilor pe litrul de motorină, de la 13 bani la 20 de bani, potrivit unui comunicat.

Guvernul României a aprobat în luna februarie o schemă de ajutor de stat, cu un buget de 180 de milioane de lei, pentru compensarea creșterii prețului la combustibil. Măsura vizează un număr de aproximativ 4000 de operatori economici licențiați în România, care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a transmis: „Din calculele noastre a reieșit că putem suporta această creștere fără să depășim bugetul aprobat inițial de 180 de milioane lei, ca parte din planul nostru de a veni în întâmpinarea operatorilor de transport rutier, ajutându-i să-și mențină activitatea. Indirect, este o măsură temporară de ajutor pentru întreg mediul de afaceri. În contextul în care, în imaginea de ansamblu, operatorii de transporturi asigură interconectarea între sectoare economice cum sunt producția, comerțul, agricultura și turismul. Fie că este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigură funcționarea eficientă a întregii economii”.

Prin acordarea ajutorului de stat, acciza plătită de transportatori până la 30 iunie 2024 inclusiv, va avea nivelul redus de 1.650,95 lei/1.000 litri și respectiv 1.983,85 lei/1.000 litri, pentru perioada 1 iulie 2024 până la finalul anului 2024.

***

Miercuri, 10 iulie 2024, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

:: Proiect
:: Notă de fundamentare

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership