« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Constatarea nelegalității deciziilor de impunere la pipăirea fondului cauzei reprezintă un motiv de suspendare a actelor administrativ fiscale
02.08.2021 | Cristina-Gabriela DIACONESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristina-Gabriela Diaconescu

Cristina-Gabriela Diaconescu

Curtea de Apel București – secția a IX-a de contencios administrativ și fiscal admite cererea de suspendare a executării unor decizii de impunere din oficiu și de stabilire a obligațiilor de plată accesorii formulată prin avocat Diaconescu Cristina, avocat partener în cadrul SCA ”Arsene, Diaconescu & Asociații, în numele unui client persoană juridică inclusă în categoria Marilor Contribuabili  față de care s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței, până la soluționarea definitivă a acțiunii în anularea acestora, dovedindu-se îndeplinirea cumulativă a condițiilor cazului bine justificat și a pagubei iminente.

(C.A. București, secț. a IX-a, cont. adm. fisc., Încheierea din 28 iunie 2021)

Prin hotărârea judecătorului sindic din cadrul Tribunalului Ilfov, în cursul anului 2014, s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței față de reclamanta A. Deși se afla în perioada de observație, conducerea activității fiind realizată de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar, ANAF a înțeles să emită o serie de decizii de impunere din oficiu, dar și deciziile referitoare la obligații fiscale accesorii pentru suma totală de 32.500.000 lei noi, fără însă a ține cont de procedura emiterii și comunicării lor în mod legal.

În baza deciziilor de impunere din oficiu, ANAF a procedat la demararea  executării silite, poprind inclusiv contul unic de insolvență al societății. Deși debitoarea și-ar fi continuat activitatea curentă, aceasta a fost pusă în imposibilitatea de a mai efectua plăți, în lipsa suspendării executării actelor administrativ fiscale.

Astfel că, analizând cererea de suspendare a deciziilor de impunere din oficiu, instanța a avut în vedere dispozițiile art. 278 C.pr.fisc., care prevăd că:

„(1) Introducerea contestației pe calea administrativă de atac nu suspendă executarea actului administrativ fiscal.

(2) Dispozițiile prezentului articol nu aduc atingere dreptului contestatorului de a cere suspendarea executării actului administrativ fiscal, în temeiul Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.”

De asemenea, pentru formularea cererii de suspendare a deciziilor de impunere în cauza de față, se cerea a fi dovedită îndeplinirea cumulativă a condițiilor prevăzute de art. 14 din Legea nr. 554/2004, referitoare la „cazul bine justificat” și „paguba iminentă”, precum și a condiției speciale de consemnare a cauțiunii legiferată de art. 278 alin. 3 C.pr.fisc.

Întrucât cauțiunea a fost consemnată de reclamantă, instanța verificând înscrisurile anexate la dosar (raportul de expertiză și procesele-verbale întocmite de organele fiscale), reține că susținerile contribuabilului sunt întemeiate, ridicând suspiciuni de nelegalitate a deciziilor de impunere contestate.

De asemenea, a reținut instanța că în mod întemeiat a invocat contribuabilul că Deciziile privind stabilirea unor obligații fiscale accesorii au în vedere obligații fiscale stabilite prin Declarația 112 depusă chiar de contribuabil, nicidecum obligații fiscale principale stabilite din oficiu de organul fiscal, accesoriile fiind determinate în considerarea operațiunilor fiscale declarate de reclamantă.

A mai constatat instanța că potrivit Raportului de expertiză întocmit în dosarul de insolvență, expertul a analizat exclusiv obligații fiscale stabilite prin deciziile de impunere din oficiu, reținând un cuantum diminuat al creanței fiscale pretinse de organul fiscal, cu efecte și asupra accesoriilor calculate în considerarea acestor decizii de impunere din oficiu.

Totodată, verificările fiscale ulterioare finalizate prin emiterea proceselor verbale întocmite de organele fiscale, au vizat aceeași perioadă fiscală și aceleași debite determinate prin decizii de impunere din oficiu, atestând parțial concluziile expertului judiciar cu privire la cuantumul creanței fiscale.

De asemenea, contribuabilul a anexat dovezi din care rezultă că organul fiscal a revenit asupra constatărilor din deciziile de impunere din oficiu, atestând un cuantum al creanței fiscale mai redus comparativ cu cel inițial și de natură să creeze o îndoială cu privire la legalitatea actului administrativ.

Prin urmare, se constată existența unor indicii de nelegalitate a Deciziilor de impunere din oficiu, precum și a Deciziilor privind stabilirea unor obligații fiscale accesorii.

Pentru aceste considerente, instanța a decis că s-a dovedit existența cazului bine justificat, ca și condiție necesar a fi îndeplinită în vederea suspendării deciziilor de impunere.

Referitor la condiția pagubei iminente, Curtea a observat că potrivit art. 2 alin. 1 lit. ș din Legea nr. 544/2004 aceasta presupune “prejudiciul material viitor și previzibil sau după caz perturbarea previzibilă gravă a funcționării unei autorități publice sau unui serviciu public”, condiție îndeplinită de reclamantă, fiind societate în insolvență, supusă unei proceduri de executare silită, prin care i s-au poprit conturile, inclusiv contul unic de insolvență.

Prin urmare, în temeiul art. 15 raportat la art. 14 din Legea 554/2004, instanța de contencios administrativ și fiscal a dispus suspendarea executării deciziilor de impunere din oficiu, precum și a Deciziilor referitoare la obligațiile de plată accesorii, fiind îndeplinite cumulativ condițiile cazului bine justificat și a pagubei iminente, până la soluționarea definitivă a acțiunii în anularea acestora.

Avocat Cristina-Gabriela Diaconescu, ARSENE DIACONESCU ȘI ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept comercial, Insolvență, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD