« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Denunțarea unilaterală a promisiunii bilaterale de cesiune de părți sociale
06.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul în care în promisiunea bilaterală de cesiune de părți sociale părțile au prevăzut, în mod expres, o clauză de denunțare unilaterală, rezervată în beneficiul cesionarului, pentru anumite nereguli, determinabile în urma unui audit financiar realizat la societatea cedentă, acceptarea acestei clauze întrunește cerinţa legală a art. 1203 C. civ., iar clauza este operantă. Așadar, în situația în care punerea în executare a clauzei de către cesionari s-a realizat după ce, efectuându-se auditul financiar solicitat în condiţiile stabilite în promisiune, s-au constatat nereguli, act care a cuprins, primordial, invitația la desființarea amiabilă a promisiunii, iar subsidiar, declaraţia de denunţare a contractului în situaţia refuzului cedenţilor (promitenţi) de a negocia, este lipsit de însemnătate că promitenții cedenți nu au acceptat invitația sau denunţarea unilaterală a antecontractului, deoarece aceasta îşi produce deplin efectele în condiţiile în care a fost folosită de beneficiarul său conform celor statuate prin convenţie şi tocmai în puterea ei, conform art. 1270 C. civ., care proclamă forţa obligatorie a contractului. În măsura în care promitenţii-cesionari şi-au exercitat dreptul la denunţarea contractului în condiţiile stabilite prin convenţie, iar acest act nu a fost contestat decât din perspectiva stabilirii culpei părţilor contractante, pe care, în sine, clauza de denunţare nu o impune, nu se mai poate analiza pretenţia reclamantei de rezoluţiune a promisiunii bilaterale, întrucât rezerva denunţării unilaterale nu se confundă şi nici nu se suprapune, în acest caz, cu pactul comisoriu a cărui exercitare presupune, într-adevăr, neexecutarea culpabilă a unei obligaţii contractuale. (Decizia nr. 2144 din 4 noiembrie 2020, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție) 

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD