« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Investigația criminală. Despre sistemele criminale, înțelepciunea și sfatul art. 148 (1) b) NCPP
05.08.2021 | Neculai ZAMFIRESCU, Ștefania SELEGIAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Ștefania Selegian

Ștefania Selegian

Ce înțeleg prin formularea „SISTEME CRIMINALE”? În criminologie, în ştiinţa aceasta care studiază crima sub toate aspectele, dar care în concepţiile ei moderne s-a concretizat în special asupra studiului criminalului, capitolul acesta al activităţilor criminale ce se petrec în cadrul unor sisteme este de o covârşitoare importanţă. Sistemele sunt concepţiuni ale geniului criminal, adânc studiate şi experimentate, care se perpetuează şi perfecţionează din generaţie în generaţie de infractori. Prin însăşi concepţia lor, aceste produse ale ingeniozităţii criminale, leagă asociaţiile de delicvenţi. Sistemul nu este altceva decât un cadru pe care experienţa şi ingeniozitatea multor generaţii de infractori l-a creat. Asociaţia este compusă deseori din subiecţi foarte rutinaţi în sistemul lor de practică.[1]

Fără să ne cantonăm la o anume categorie, putem spune că toate societățile criminale îşi au o morală aparte a lor. E moral și virtuos pentru oamenii din aceste societăți ca în faţa autorităţii, oricât vor fi cercetările de aspre, să nu-şi denunţe asociatul. E moral şi virtuos a nu-ți trăda asociatul, dar în același timp, este moral şi virtuos să răzbuni eșecurile în fața reprezentaților autorităților, reprezentanți ce intră în memoria generațiilor de infractori, chiar și în folclorul momentelor de beție, reprezentanți ce devin țintele răzbunării.

Întreaga filosofie de viaţă a culturii membrilor sistemelor criminale se bazează pe opoziţia pur – impur, puritatea rituală reprezentând respectarea ordinii şi armoniei prin conformarea la model, iar impuritatea, fiind devierea de la model, deci ruperea echilibrului prestabilit printr-o serie de legi de comportament şi conduită, a căror valabilitate a fost îndelung verificată prin experienţă[2]. Tinerii nu uita poveștile bunicilor, părinților…

Înțelepciunea și sfatul art. 148. (1) Constatarea unei infracţiuni de corupţie sau a încheierii unei convenţii se poate dispune… dacă: b) măsura este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii;

În ipoteza în care persoanele cu privire la care este pusă în aplicare măsura constatării unei infracţiuni de corupţie sau a încheierii unei convenţii, fac parte sau au făcut parte din rândul organelor judiciare sau asociate (polițiști, procurori, judecători, avocați, experți…) înțelepciunea și sfatul art. 148. (1) indică că persoana care pune în aplicare măsura să nu fie din rândul unui anume sistem criminal sau inculpat denunțător. Ignorând sfatul art. 148. (1) există riscul ca măsura să fie aplicată unei ținte nu unui suspect.

Soluția legală ne este sugerată chiar de formulările Legii nr. 682/2002, respectiv, art. 2 lit. a) pct. 1 a) „prin declarațiile sale furnizează informații și date cu caracter determinant în aflarea adevărului” si art. 19, “… facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală….” formulări din care urmează să înțelegem faptul că inculpatul denunțător facilitează punerea în aplicare a măsurii prin informații si date, nefiind chemat să acționeze direct pentru punerea în aplicare a măsurii, sau să participe la aplicarea acesteia.

De altfel noțiunea a facilita [(a face ceva posibil sau ușor, a ușura, a ajuta oamenii să ajungă la un acord, o înțelegere sau o soluție fără a se implica în mod direct în discuția sau procedeul respectiv. (Cambridge Dictionnary)] nu este sinonimă cu noțiunea a acționa (Capacitate proprie omului de a transforma ceea ce există, a ieși din inacțiune, a se pune la lucru, a face un anumit lucru, a face ceva cu un anumit scop sau pentru a realiza o problemă).

Diferențele dintre cele două verbe, se realizează în următoarele puncte:

DECI, datele și informațiile furnizate de inculpatul denunțător face posibilă accelerarea sau stimularea ieșirii organului judiciar din inacțiune.


[1] Constantin Turai, Manual de Criminalistica și Tehnică Criminală 1947
[2] Delia Grigore, Nota cercetare științifică, Onoarea și familia în cultura tradițională rromani 2010


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu
C.S. Ștefania Selegian

 
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD