« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Schimbări legislative în Noul Cod civil. Scurtă prezentare și comentarii
05.08.2021 | Alin-Constantin TOMA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alin-Constantin Toma

Alin-Constantin Toma

Proiectul de act normativ pentru modificarea Codului civil este consecința unui fapt declanșator și anume admiterea excepției de neconstituționalitate ridicată cu privire la art. 164 alin. (1) din Codul civil. Decizia 601/2020 a Curții Constituționale vine ca un răspuns la ingerințele societății atunci când se pune problema protejării persoanelor care au dizabilități mintale. În genere, ceea ce se evidențiază este că acest art. 164 în forma inițială nu oferea un cadru satisfăcător pentru ocrotirea persoanelor, mai concret persoanele care sufereau de anumite deficiențe mintale riscau să fie plasate sub interdicție, chiar dacă această măsură era vădit disproporționată și necorespunzătoare problemelor reale ale persoanei. Ca urmare a acestui reviriment, în materia tutelei (de care nu mă voi preocupa în acest articol), dar nu numai, au apărut schimbările legislative care, pe alocuri, sunt cel puțin discutabile.

Pe scurt, noul proiect aduce și modificări importante în ceea ce privește mandatul, vom avea chiar o nouă specie de mandat, numită mandat de ocrotire.

Sărind peste deciziile înțelepte, o să ajungem și la deciziile mai puțin inspirate ale legiuitorului și anume modificarea instituției leziunii ca viciu de consimțământ. În ciuda faptului că leziunea este, în fapt, o noutate legislativă reglementată prin Noul Cod civil, aparent, nu după mult timp, s-a considerat că rectificarea acesteia ar fi o idee bună. Sfera leziunii prin noua reglementare pare că s-ar lărgi infinit, întrucât au fost adăugate noi sintagme care pot fi interpretate abuziv.

În actuala reglementare, pentru existența leziunii sunt necesare trei condiții și anume: i) starea de nevoie, de dependență, de lipsă de experiență ori cunoștințe; ii) cealaltă parte să profite de stările menționate în primul punct; iii) disproporția de valoare dintre prestații. Noul proiect de lege propune o abordare diferită, anume la prima condiție adaugă „starea de dependență”, dar și ,”orice alte circumstanțe particulare”. Cea de-a doua condiție rămâne, în principiu, la fel, iar celei de-a treia condiții i se adaugă alternativa obținerii unui beneficiu excesiv și nerezonabil în raport cu valoarea propriei prestații. Schimbarea majoră intervine abia la final, când legiuitorul introduce ultima teză care menționează că „simplul fapt al existenței unei disproporții considerabile prezumă exploatarea.” Practic se ajunge ca îndeplinirea celei de-a treia condiții să facă să se considere că și cea de-a doua este îndeplinită, fără prezentarea unor probe în acest sens, îndeplinirea celei de-a treia condiții o prezumă ca îndeplinită pe cea de-a doua. Or, dovedirea leziunii, în noua viziune, face posibilă o scurtătură și, practic, nu mai necesită îndeplinirea a trei, ci a două condiții, adică i) starea de nevoie, dependența, lipsa de experiență ori cunoștințe și ii) disproporția dintre prestații. Consider că noua reglementare a leziunii este cu totul neavenită, deoarece este de natură a transforma o normă care este cu totul excepțională, într-o posibilă regulă faptică. Exemplificând și trecând de contractele de vânzare, schimb, locațiune ș.a.m.d., existența anumitor raporturi juridice este amenințată, deoarece prin însăși natura lor, unele contracte dau aparența unei disproporții de prestații, cum ar fi contractul de întreținere. Un astfel de contract s-ar afla sub o continuă amenințare cu anularea, mai ales după ce art. 1223 se propune a fi modificat în sensul că, dacă subzista exploatarea, termenul de prescripție de un an începe să curgă de la data încetării acesteia.

Sancțiunea leziunii va fi modificată în așa fel încât cel care se află în dezavantaj să aibă mai multe opțiuni, astfel art. 1222 ia următoarea formă: „(1) partea lezată poate cere, la alegerea sa, anularea contractului sau, după caz, reducerea propriei prestații ori mărirea contraprestației celeilalte părți cu valoarea daunelor-interese la care ar fi îndreptățită să le pretindă. (2) În toate cazurile, instanța poate să mențină contractul dacă cealaltă parte oferă, în mod echitabil, o reducere sau  majorare a propriei prestații, după caz.”

Art. 1205 reglementează sancțiunea care survine în urma încheierii unui contract de o persoană care nu are, chiar și vremelnic, discernământ la momentul încheierii contractului. Noul proiect intervine cu o terminologie nemaiîntâlnită până astăzi și dă o nouă formă textului de lege înainte menționat: „Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la epoca încheierii acestuia, se afla, fie și numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputință de a-și da seama de urmările faptei sale.” Întrucât proiectul nu conține nicio definiție a termenului „epocă” consider că această problemă va trebui elucidată de literatura de specialitate și de instanțele judecătorești, după inevitabila contradicție și confuzie care se va crea.

Proiectul propus aduce și modificări și adăugiri relevante și contractului de mandat. La art. 2009 care definește noțiunea de mandat se adaugă un alineat care prevede că „mandatul poate avea ca obiect și încheierea actelor destinate să asigure, în cazul survenirii incapacității mandantului de a se îngriji de persoana sa ori de a-și administra bunurile, ocrotirea persoanei mandantului, administrarea, în tot sau în parte, a bunurilor sale și, în general, bunăstarea sa morală și materială.” Întinderea mandatului va fi modificată în sensul că atunci când mandatarul a fost împuternicit expres cu administrarea deplină a bunurilor mandantului, acesta poate încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacții ori compromisuri pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta acțiuni în justiție, precum și pentru a încheia orice alte acte de dispoziție, fără a trebui să fi fost împuternicit în mod expres în acest sens.

Legiuitorul introduce o nouă specie de mandat numită mandat de ocrotire. Acest contract este încheiat de o persoana care are capacitate de exercițiu deplină cu o persoana care ar urma să se îngrijească de persoana și de bunurile mandantului în caz că acesta din urma ar suferi deteriorări ale facultăților mintale. De aici legiuitorul preia schema oricărui contract și reglementează cuprinsul și obiectul contractului, obligațiile părților, actele care se pot încheia de mandatar, încetarea și renunțarea la mandat.

În concluzie, schimbarea legislativă este în mare parte binevenită, mai ales când reglementează anumite norme care conferă o protecție suplimentară persoanelor care au anumite nevoi speciale, dar, pe de altă parte, consider că asediul asupra instituției leziunii este unul nenecesar, schimbarea propusă, în opinia mea, nu-și va atinge finalitatea prefigurată de legiuitor, ci va fi deturnată de la voința reală a autorității legislative și va servi ca mijloc pentru scopuri insidioase.

Alin-Constantin Toma
Student – Facultatea de Drept a Universității din București

 
Secţiuni: Drept civil, Lege 9, Opinii, Proiecte legislative, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD