« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Proceduri de insolvenţă deschise în două țări UE
12.08.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Insolvență, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul deschiderii față de o societate comercială a două proceduri de insolvenţă, iar judecătorul sindic din cadrul procedurii secundare de insolvenţă deschise faţă de o societate într-un stat membru a autorizat administratorul judiciar numit în cadrul acestei proceduri să formuleze o acţiune legală în vederea recuperării creanţelor datorate acesteia de către pârât, este nelegală soluţia instanţei române, învestite cu soluţionarea unei astfel de cereri, de anulare a acţiunii pentru lipsa calităţii de reprezentant a semnatarului cererii de chemare în judecată pentru reclamanta aflată în insolvenţă. Temei: art. 16 alin. 1 din Regulamentul CE nr. 1346/2000 din 29 mai 2000 privind procedurile de insolvenţă, „(1) Orice hotărâre de deschidere a unei proceduri de insolvență pronunţată de o instanţă a unui stat membru competentă în temeiul art. 3 este recunoscută în toate celelalte state membre de îndată ce îşi produce efectele în statul de deschidere”. și art. 25 alin. 1 din acelaşi Regulament „Hotărârile cu privire la desfăşurarea şi închiderea unei proceduri de insolvenţă pronunţate de o instanţă a cărei hotărâre de deschidere este recunoscută în temeiul art. 16, precum şi un concordat aprobat de o atare instanţă sunt, de asemenea, recunoscute fără îndeplinirea nici unei alte formalităţi. Aceste hotărâri sunt executate în conformitate cu art. 31-51, cu excepţia art. 34 alin. (2) din Convenţia de la Bruxelles privind competenţa şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, modificată prin convenţiile de aderare la această convenţie. Primul paragraf se aplică şi hotărârilor care decurg în mod direct din procedura de insolvenţă şi care au o strânsă legătură cu aceasta, chiar dacă au fost pronunţate de o altă instanţă. Primul paragraf se aplică şi hotărârilor referitoare la măsurile de conservare adoptate ulterior cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă.” (Decizia nr. 1178 din 26 iunie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în ÎCCJ. Buletinul jurisprudenței 2020, Vol. I, pag. 268-273)

Nota J: Regulamentul CE nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvenţă a fost abrogat şi înlocuit, începând cu data de 26 iunie 2017, de Regulamentul UE nr. 848/2015 privind procedurile de insolvenţă.

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD