« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Procedura scutirii de la plata TVA pe mijloacele de transport pentru diplomați și consuli
06.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 763 din 5 august 2021 a fost publicată Procedura de stabilire a taxei pe valoarea adăugată datorate în România de către misiunile diplomatice și oficiile consulare, personalul acestora și cetățenii străini cu statut diplomatic și consular pentru mijloacele de transport care au fost importate sau achiziționate în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată și care se înstrăinează într-o perioadă mai scurtă de 2 ani de la data importului/achiziției, din 22.07.2021.

Prezenta procedură se utilizează pentru stabilirea, de către organele fiscale competente, la cererea contribuabililor, a TVA-ului datorat potrivit art. 2941 din Codul fiscal.

Beneficiarii acestor scutiri de TVA sunt:
– misiunile diplomatice și oficiile consulare, personalul acestora și cetățenii străini cu statut diplomatic sau consular, care au obligația să plătească TVA pentru mijloacele de transport pe care le-au importat sau achiziționat în regim de scutire de la plata TVA dacă înstrăinează mijloacele de transport într-o perioadă mai scurtă de 2 ani de la data importului/achiziției;
– persoana care ar beneficia de scutire de TVA conform art. 294 alin. (1) lit. j) -l) din Codul fiscal, în calitate de nou proprietar al mijlocului de transport înstrăinat, care are obligația de a achita TVA, în cazul în care înstrăinează mijlocul de transport până la finalul perioadei de 2 ani calculate de la data când primul proprietar a importat/achiziționat mijlocul de transport în regim de scutire.

Astfel, aceștia vor depune la ANAF cererea de stabilire a TVA prevăzută în formularul 380, însoțită de documente doveditoare, anexate în copie, cum ar fi: documentele de achiziție (factură, bon fiscal etc.) din care să rezulte elementele de identificare a mijlocului de transport, valoarea de achiziție a acestuia și data achiziției.

După primirea cererrii, ANAF va întocmi un referat care cuprinde elementele avute în vedere la stabilirea TVA-ului datorat în România de către contribuabili. Sumele se stabilesc la nivelul TVA-ului care ar fi fost datorat în momentul în care mijloacele de transport au fost importate sau achiziționate în regim de scutire, potrivit art. 2941 din Codul fiscal, care vor fi consemnate printr-o decizie.

După finalizarea procedurii, toate documentele, inclusiv cele emise de compartimentul de specialitate se vor arhiva la dosarul fiscal al contribuabilului.

Intrare în vigoare: 5 august 2021

 
Secţiuni: Fiscalitate, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD