Republica Moldova: Procurorul general ar putea fi eliberat din funcție, pentru motive întemeiate. UPDATE: Legea a fost aprobată de deputați
13.08.2021 | JURIDICE.ro

Vineri, 13 august 2021, deputații au adoptat în cadrul ședinței Parlamentului proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură.
Astfel, se introduce posibilitatea evaluării performanțelor Procurorului General, la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, inclusiv posibilitatea eliberării acestuia din funcție, dacă în privința sa a fost pornită urmărirea penală în condițiile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală.
Evaluarea se va face de o comisie de evaluare special constituită, alcătuită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele Republicii Moldova, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General. O astfel de procedură nu va putea avea loc mai des de o dată în an.
”Introducerea reglementărilor privind evaluarea performanțelor Procurorului General, precum și a reglementărilor privind aplicarea răspunderii disciplinare Procurorului General vine să asigure o responsabilizare a activității Procuraturii și a conducerii acesteia și instituie o balanță de putere și control între Procurorul General și Consiliul Superior al Procurorilor”, conchid autorii inițiativei legislative.
De asemenea, modificările vizează reducerea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor de la 15 la 12, prin excluderea Procurorului General, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al Președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.
Proiectul a fost aprobat cu 59 de voturi ale deputaților, urmând a fi votat în cea de-a doua lectură, care are rol decizional.
***
Marți, 10 august 2021, în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat un proiect de lege care ar permite tragerea la răspundere disciplinară a procurorului general, în anumite cazuri întemeiate, inclusiv eliberarea sa din funcție, ca sancțiune.
„Am înregistrat un proiect de lege care vine să modifice Legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, a declarat noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.
Modificările propuse ar extinde procedurile existente în prezent pentru procurori și față de procurorul general, însă acestea nu vor afecta independența Procuraturii și a procurorului general, întrucât rolul decisiv al unei astfel de decizii ar reveni Consiliului Superior al Procurorilor.
„La moment, activitatea procurorului general este lipsită de un control efectiv și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile în mod conștiincios și în interesul statului. Astfel, sancționarea procurorului general nu este posibilă”, a mai precizat acesta.