Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Tips and tricks în litigiile de muncă sau cum am reușit să salvăm anumite decizii de sancționare, care nu îndeplineau la milimetru anumite cerințe legale. Viziunea noastră despre litigiile de dreptul muncii în anii atipici 2020-2021
11.08.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Iorga

Mihai Iorga

Raluca-Adriana Constantin

Raluca-Adriana Constantin

Adriana Dobre

Adriana Dobre

Adriana Dobre, Counsel Stratulat Albulescu, Raluca Adriana Constantin, Associate Stratulat Albulescu, și Mihai Iorga, Associate Stratulat Albulescu, au redactat materialul Tips and tricks în litigiile de muncă sau cum am reușit să salvăm anumite decizii de sancționare, care nu îndeplineau la milimetru anumite cerințe legale. Viziunea noastră despre litigiile de dreptul muncii în anii atipici 2020 – 2021, în care au arătat, printre altele, că „pentru angajator, pregătirea concedierii trebuie să fie una temeinică și ghidată de profesioniști specializați în domeniul dreptului muncii, fie că aceștia fac parte din departamentul resurse umane, din departamentul juridic sau că sunt avocați externi, întrucât expunerea financiară a angajatorului, în ipoteza admiterii acțiunii formulate de salariat (și a constatării caracterului nelegal al concedierii) este una relativ mare, având în vedere că, urmare a anulării deciziei de concediere se dispune, la cerere, și reintegrarea salariatului, cu obligarea angajatorului la plata către salariat a tuturor drepturilor salariale, calculate de la momentul concedierii și până la momentul reintegrării efective, dar și cheltuieli de judecată (atât ale sale, cât și ale salariatului) și altele asemenea. Astfel, în funcție și de cuantumul salariului și a celorlalte drepturi ce se cuvin salariatului și în funcție de durata soluționării litigiului, sumele la care angajatorul va putea fi obligat, pot avea un cuantum semnificativ.

Or, obiectivul avut în vedere de angajator, atunci când s-a dispus concedierea pentru motive ce nu țin de persoana salariatului – în genere, acela al optimizării activității și a diminuării cheltuielilor de personal – nu numai că nu va fi atins (dacă concedierea se dispune cu nerespectarea exigențelor legale) ci, dimpotrivă, compania va suporta costuri mult mai mari decât valoarea sumelor pe care angajatorul spera că le va economisi, ca urmare a dispunerii unei astfel de concedieri. În plus, nu trebuie să uităm și prejudiciile de imagine și precedentul creat în cadrul unei organizații de pierderea unui litigiu de muncă. Am întâlnit clienți pentru care, dincolo de aspectele financiare, pierderea litigiului ar fi reprezentat o problemă semnificativă din perspectiva imaginii societății în piață și a percepției conducerii față de proprii salariați.”

:: textul integral aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti