Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Două dintre victimele exploziei din Brașov nu aveau contracte de muncă
13.08.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 11 august 2021, în jurul orei 21.00, pe platforma Uzinei Mecanice Tohan – Zărnești a avut loc o explozie soldată cu moarte unuia dintre cei trei participanți la procesul de muncă, potrivit unui comunicat.

În vederea cercetării evenimentului, s-a constituit o comisie din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Inspecției Muncii și I.T.M. Brașov, care va cerceta acest eveniment sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor producerii lui. Cercetarea în cazul acestui accident a demarat imediat după comunicarea evenimentului, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării.

Ca urmare a verificărilor, s-a constatat că spațiul în care s-a produs evenimentul nu este autorizat de către I.T.M. Brașov ca spațiu de depozitare a materialelor pirotehnice.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: „Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov și va dura 15 zile lucrătoare, conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive, unul dintre acestea fiind dispunerea unei expertize tehnice. Din primele constatări, pentru încălcări grave ale normelor de securitate și sănătate în muncă, s-a dispus retragerea autorizației privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive, deținută de S.C. TEMEXON S.A., acordată în baza art. 8 din Legea nr. 126/1995, cu modificările și completările ulterioare. Un alt aspect pe care doresc să-l evidențiez în cazul de față este lipsa contractelor de muncă pentru două dintre victimele acestui accident și consecințele grave care decurg de aici. Munca nedeclarată și cea subdeclarată sunt un fenomen cu impact social profund negativ, pe care Inspecția Muncii îl combate prin toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție. Vom intensifica aceste controale și lucrăm la un plan de măsuri menit să descurajeze folosirea de forță de muncă nedeclarată, întrucât nu există toleranță față de această încălcare a legii. Totodată, vă fac cunoscut faptul că, anual, în conformitate cu Programul cadru de acțiuni, Inspecţia Muncii derulează, în perioada decembrie – ianuarie, o acțiune națională de control care urmărește verificarea legalităţii modului cum sunt comercializate și depozitate articolele pirotehnice.”

***

Miercuri, 11 august 2021, a avut loc o explozie într-un depozit de artificii proprietate a companiei Temexson SRL, aflat pe platforma Uzinei Tohan, din Zărnești, potrivit unui comunicat.

Echipele de intervenție ale ISU Brașov și ale pompierilor din Zărnești au stins incendiul în aproximativ jumătate de oră de la declanșarea lui.

Accidentul s-a soldat cu decesul unui muncitor, F. A. Nicolae, în vârstă de 29 de ani. Familia a fost anunțată și urmează să fie ajutată de compania Tohan în acest moment greu.

F. A. Nicolae era angajat al companiei Tohan și era în afara programului de lucru în momentul producerii incidentului. Relațiile de muncă pe care le avea cu firma Temexson Srl urmează să fie stabilite de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituție care se deplasează chiar în această seară la locul incidentului.

O anchetă va fi desfășurată și de instituțiile abilitate pentru determinarea cauzelor accidentului.

Echipele specializate au semnalat degajări de fum în urma deflagrației, însă consideră că acestea nu au fost în cantitate însemnată și nu sunt toxice pentru populație.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti