« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Clauza de dezicere vs. clauza de arvună
01.09.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, spre deosebire de clauza de arvună care are rol de a acoperi prejudiciile rezultate din neexecutare și de a garanta, astfel, executarea obligațiilor contractuale, clauza de dezicere presupune stabilirea unui preț al dezicerii sau al denunțării unilaterale, care nu este parte a prețului din contract. În speță, instanța supremă a constatat că plata avansului de 7000 de euro, efectuată la data încheierii promisiunii, nu poate fi considerată decât o clauză anticipatorie, referitoare la parte din prețul vânzării ce urma a fi perfectată, rezultă că natura clauzei din finalul antecontractului, încheiat la 11.04.2008, conform căreia dacă vânzătoarea nu respectă acest contract, este de acord ca cumpărătorul să se noteze ca proprietar în CF, iar dacă cumpărătoarea se răsgândește, acesta va pierde avansul dat nu poate avea decât valoarea unei clauze de arvună. (Decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD