« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Dracul, hoțul și maimuța (Panciatantra)
19.08.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-un oraș locuia odinioară un rege cu numele Bhadrasena. Acesta avea o fată de toată frumusețea, cu numele Ratnavati. Pe aceasta voia s-o fure un drac. Venea în fiecare noapte și o îmbrățișa, dar nu putea s-o fure fiindcă avea asupra ei o amuletă. Când era dracul aproape de ea, fata se simțea într-o stare ciudată și era cuprinsă de fiori. Trecu așa câtăva vreme. Odată, pe la miezul nopții, dracul stătea într-un colț al camerei. Atunci fata regelui zise către prietena ei:

– Draga mea, uite-l cum ma chinuiește mereu seara. Nu-i oare vreun mijloc de a alunga acest ticălos? Auzind aceasta, dracul se gândi: „Nu mai încape îndoială că la fel ca și mine vine mereu și altul ca s-o fure, cu numele Vikala. Numai că nici el nu-i în stare s-o răpească. De aceea am să mă prefac într-un cal și am să mă vâr printre cai, spre a vedea cum arată și ce putere are acela”. Și prefăcându-se într-un cal, se amestecă printre ceilalți cai. În timpul nopții pătrunse în curtea regelui un hoț. Acesta cercetă toți caii și văzând că cel mai arătos dintre ei e dracul, îl încălecă. Atunci dracul se gândi: „Nu mai încape îndoială că acesta-i Vikala; m-a luat drept hoț și a venit înfuriat ca să mă omoare. Ce să mă fac?” Pe când se gândea astfel, celălalt îi și puse zăbala în gură și-i dădu câteva lovituri de bici. Atunci dracul spăimântat începu s-o ia la goană. După ce se îndepărtă, hoțul căută să-l oprească, strângând frâul. Însă dracul alerga din ce în ce mai tare. Hoțul, văzând că puțin îi pasă calului de struneală, se gândi: „Vai de mine, caii nu sunt așa; ei nu nesocotesc în felul acesta frâul. Fără îndoială că acesta trebuie să fie un drac cu chip de cal. De aceea, dacă voi zări un loc prăfos, am să mă las să cad acolo. Altfel nu scap cu viață.”

În timp ce-și zicea acestea și se închina în gând la zeitatea sa favorită, calul trecu pe sub un smochin. Atunci hoțul se atârnă de o creangă și rămase atârnat de ea. Când fură despărțiți unul de altul, dracul și tâlharul, în culmea bucuriei, recăpătară speranța că vor scăpa cu viață. Dar în smochinul acela se afla o maimuță, care era prietenă cu dracul. Văzând groaza acestuia îi zise:

– Hei, prietene, ce alergi așa spăimântat, fără nici o pricină? Acesta-i un om pe care-l poți mânca! Auzind vorbele maimuței, dracul își reluă înfățișarea și se întoarse, dar cu sfială și cu mersul șovăielnic. Când hoțul văzu că maimuța îl cheamă pe drac, de ciudă îi înșfăcă aceleia coada care-i atârna și o mușcă cât putu. Maimuța, crezând că-i vreunul mai tare decât dracul, de frică nu mai crâcni nimic, ci numai ținea ochii închiși, de durere, cum faci tu acum. Văzând-o în starea asta, dracul recită strofa:

„Maimuțo, după cât se vede din înfățișarea ta, te-a prins Vikala; cine își caută de drum, acela scapă cu viață.” (89)

Și dispăru.

Dă-mi drumul să mă duc acasă. Iar tu, stai aici și gustă din fructul lăcomiei. Cel cu roata zise:

– Asta nu-i din vina mea. Destinul face ca să le meargă oamenilor bine sau rău. Doar se spune:

Și Ravana a pierit prin puterea destinului, el care avea ca cetate Muntele cu trei piscuri, ca șanț oceanul, ca luptători demonii, ca avere comorile lui Kubera și pe care îl învățase arta diplomației însuși Usanas. (90)

Tot astfel:

Orbul și ghebosul și prințesa cu trei sâni: tustrei au izbândit mulțumită relei lor purtări, fiindcă destinul le era prielnic. (91)

Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD