Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

CEDO. Gerom Real Estate S.A. împotriva României. Încălcarea dreptului la un proces echitabil
17.08.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Jurisprudență, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 iunie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Gerom Real Estate S.A. împotriva României.

Societatea reclamantă se plânge de faptul că a fost privată de dreptul său de acces la o instanță ca urmare a respingerii, fără a examina pe fond cererea sa de anulare în parte a anexei la Decretul guvernamental nr. 1352/2001. Aceasta se întemeiază pe art. 6 alin. (1) din convenție, care este redactat în partea relevantă după cum urmează: „Orice persoană are dreptul la un proces echitabil (…) în fața unei instanțe […], care va hotărî (…) litigiile privind drepturile și obligațiile sale civile […]”. Reclamanta s-a aflat în imposibilitatea de a contesta în instanța hotărârea prin care a fost înscris în lista de bunuri aparținând domeniului public local un imobil pe care societatea reclamantă afirmă că îi aparține.

Societatea consideră că respingerea cererii sale și refuzul instanțelor naționale de a aplica prevederile art. 4 din Legea nr. 554/2004 de a-i examina cererea pe fond au fost arbitrare.

În unanimitate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a art. 6 alin. (1) din Convenție (dreptul la un proces echitabil) fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 6.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 1.000 de euro pentru alte taxe.

:: Hotărârea (limba franceză)

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti