« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Grilă contestată la examenul de primire în profesia de avocat. Instanța nu poate analiza dacă grilele tratează o problemă controversată. Opinie separată
30.08.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanţa de control judiciar nu este în căderea şi competenţa sa a analiza în ce măsură o problemă juridică este controversată în literatura de specialitate sau în practică cu referire la grilele examenului de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor. Instanța supremă a considerat că relevantă este concluzia suverană şi motivată a Comisiei de elaborare a subiectelor potrivit căreia problema de drept este una necontroversată, astfel că, în dezacord cu judecătorul fondului, se impunea menţinerea baremului final. ”Prin urmare, în mod eronat, instanţa de fond, în virtutea asumatei sale plenitudini de jurisdicţie, s-a subrogat competenţelor comisiilor de concurs verificând natura controversată a problemelor de drept conţinute de întrebarea nr. 74 din grila nr. 4 la concursul la care a participat reclamantul, cenzurând astfel analiza definitivă a comisiei de soluţionare a contestaţiilor la barem, aplicând consecinţele legale corespunzătoare a constatărilor sale proprii asupra evaluării răspunsurilor propuse prin grila din concurs.

Opinie separată: ”Problema juridică ce trebuia dezlegată de instanţa de recurs era aceea a efectelor încălcării dispoziţiilor art. 14 alin. (3) din Regulamentul – cadru prin inserarea unei problematici controversate, încălcare ce nu mai poate forma obiectul niciunei discuţii, din moment ce această chestiune litigioasă a fost definitiv tranşată, nefiind formulată nicio critică, în concret, la adresa considerentelor judecătorului fondului care l-au condus la concluzia că modalitatea de elaborare a subiectului reprezentat de întrebarea nr. 74 şi variantele de răspuns încalcă prevederile regulamentare, cuprinzând, în fapt, o problemă controversată.

Or, efectul încălcării dispoziţiilor art. 14 alin. (3) din Regulamentul – cadru este prevăzut chiar de emitentul Regulamentului-cadru, existând obligaţia comisiei de resort de a invalida baremul aferent întrebării ce conţine o problemă controversată în doctrină sau în practică iar potrivit art. 21 alin. 6 din Regulamentul-cadru, în situaţia în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se anulează una sau mai multe întrebări, punctajul corespunzător întrebării/întrebărilor anulate se acordă tuturor candidaţilor.

Prin urmare, instanţa de recurs nu a fost chemată să se substituie atribuţiilor comisiilor de examen, ci a fost învestită să verifice dacă a avut sau nu loc o încălcare a prevederilor Regulamentului cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat cu prilejul desfăşurării examenului în discuţie şi, în caz afirmativ, care sunt efectele acestei încălcări.” (Decizia nr. 799 din 11 februarie 2021, pronunțată de Secția de contencios administraiv și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: C. administrativ, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD