Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Accesiune imobiliară artificială. Dreptul la acțiune al constructorului de bună-credință


20.08.2021 | Anca VĂRZARU, Cosmin GAVRIL
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Anca Vărzaru

Anca Vărzaru

Cosmin Gavril

Cosmin Gavril

Curtea de Apel București a anulat hotărârea Tribunalului, după ce acesta a considerat că, în materia accesiunii imobiliare artificiale, neexercitarea de către proprietarul terenului a dreptului de opțiune prevăzut de art. 581 Noul Cod civil ar atrage de jure inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată exercitată de constructorul proprietar al materialelor. Curtea consideră că o astfel de soluție încălcă dreptul de liber acces la justiție. Unul dintre motive este că, atâta vreme cât construcția este prezumată prin lege a fi proprietatea proprietarului terenului, iar constructorul proprietar al materialelor nu are posesia construcției, acesta din urmă nu ar putea formula acțiune în revendicare. De aceea, în cazul neexercitării de către proprietarul terenului a dreptului de opțiune, instanțele nu pot refuza dreptul constructorului de bună-credință de a introduce el însuși acțiune în realizarea drepturilor sale. (Dec. civ. nr. 1493 din 5 noiembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a IV-a civilă)

Av. Anca Vărzaru, SĂVESCU & ASOCIAȚII
Av. Cosmin Gavril, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro