S-a stins dr. Radu Bogdan, jurnalist, scriitor, diplomat și profesor de Drept și Relații Internaționale. Mesaje de condoleanțe
6 august 2024 | JURIDICE.roLuni, 5 august 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a dat publicității următorul ferpar intitulat „In memoriam Radu Bogdan”:
Jurnalistul Radu Adrian Bogdan a încetat din viaţă duminică, 4 august 2024. El lasă în urmă o activitate bogată în slujba condeiului, atât ca ziarist comentator de politică externă, cât şi ca scriitor.
Spirit vizionar şi întreprinzător, Radu Bogdan a demarat la începutul anilor ’90 o muncă curajoasă de pionierat în istoria presei româneşti, respectiv înfiinţarea primelor ziare în limbi străine în România. Astfel, pe 9 octombrie 1991 a lansat cotidianul în limba engleză „Nine O’Clock”, care în cei 32 de ani cât s-a aflat sub conducerea sa s-a impus ca un nume de referinţă în peisajul presei din România.
Din 1994 a condus pentru câţiva ani şi săptămânalul în limba engleză „Romanian Economic Observer”, iar din iulie 1996, la acesta s-a adăugat şi cotidianul de limbă franceză „Bucarest Matin”, transformat ulterior în săptămânalul „Bucarest Hebdo”. În toamna anului 2000 a lansat şi săptămânalul de limba italiană „Sette Giorni”.
Radu Bogdan s-a născut la Galaţi, pe 25 septembrie 1941 şi este absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (promoţia 1964), unde a obţinut şi titlul de doctor în Drept în mai 1987, după susţinerea tezei „Dreptul la suveranitate asupra resurselor naturale”.
Din octombrie 1964 şi până în decembrie 1989 a lucrat în calitate de comentator de politică externă la ziarul “Scânteia”. În perioada februarie 1973 – decembrie 1976 a fost corespondent al Agenţiei române de presă “Agerpres”, al ziarului “Scânteia” şi al Radio-Televiziunii Române în Italia.
De la apariţia sa în februarie 1990 şi până în septembrie acelaşi an, a fost redactor şef al cotidianului „Dimineaţa”. Ulterior, până la sfârşitul anului 1991, a condus revista bilunară „Mondorama”.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
În întreaga sa activitate de comentator de politică externă a realizat lucrări, studii şi articole consacrate Dreptului Internaţional şi Relaţiilor Internaţionale, unele dintre acestea publicate sub forma unor cărţi independente.
Totodată, este de menţionat şi activitatea sa în cadrul secţiilor de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale din cadrul Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale din România (ADIRI) şi respectiv Asociaţiei Juriştilor, unde a susţinut de-a lungul anilor nenumărate comunicări şi referate, pe teme de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale.
De asemenea, începând din 1970 a luat parte la o serie de conferinţe internaţionale atât în România cât şi în străinătate la care a prezentat comunicări referitoare la problemele securităţii europene şi dezarmării în Europa şi în lume.
Din 1980, a participat la diferite sesiuni ale Conferinţei pentru Dezarmare de la Geneva, ale Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Madrid, Viena), precum şi ale Conferinţei pentru Dezarmare şi Încredere în Europa (Stockholm), în delegaţii ale Ministerului de Externe al României.
După 1990, a participat tot în calitate de delegat al Ministerului de Externe la Conferinţa ministerială CSCE de la Roma (1993) şi Reuniunea la nivel înalt de la Budapesta (1994).
Între anii 1994-1997 a desfăşurat, în calitate de colaborator extern, activitate didactică la Academia de Poliţie din București – Catedra de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale.
Dintre lucrările şi cărţile publicate se remarcă: „Punctele fierbinți ale Africii”, Editura Politică, 1971; „Când muzele se destăinuie”, Editura Eminescu, 1985; „Dincolo de cerul senin”, Editura Albatros, 1989; „Jurnal spaniol”, 1990; „România şi procesul securităţii europene”, Editura Politică, 1985; România – 20 de ani de diplomaţie multilaterală” (în colaborare), Editura Politică, Bucureşti 1985.
***
Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a postat ieri pe contul său de Facebook următorul mesaj de condoleanțe:
A trecut la cele veșnice Radu Bogdan, un prieten bun, un gazetar profesionist, fondatorul primului cotidian de limbă engleză „Nine O Clock”, al gazetelor „Sette Giorni” și „Bucarest Matin”.
Am petrecut clipe frumoase împreună cu Radu. Îi voi păstra o frumoasă amintire.
Condoleanțe Gabrielei și lui Răducu.
Dumnezeu să-l odihnească!
Înmormântarea va avea loc la Cimitirul „Sfânta Vineri”, 6 august, ora 11:00.
*
Trebuie să recunosc că în toamna lui 1991, când m-am lansat în această aventură, nu întrezăream în nici un fel destinul ziarului, faptul că „Nine O’Clock” va deveni un punct de referinţă în presa postdecembristă. Explicaţia rezistenţei în timp a ziarului rezidă în faptul că întregul colectiv redacţional s-a străduit în permanenţă să ofere o imagine cât mai corectă şi obiectivă a realităţilor româneşti, cu alte cuvinte, să fie cât se poate de credibil.
Având în vedere că am început meseria de ziarist când aveam 16 ani şi eram elev în clasa X-a la Liceul „Al.I. Cuza”, din oraşul meu natal, Galaţi, n-aş putea spune că nu mi-a plăcut. (…)
Meseria de comentator de politică externă şi ulterior funcţia de director al „Nine O’Clock” m-au ajutat să îmi realizez visele copilăriei şi să călătoresc în peste 70 de ţări ale lumii. Este şi motivul pentru care nu regret (…) că n-am devenit diplomat, la fel ca şi cei 15 colegi ai mei de an de la Facultatea de Drept din Bucureşti care au ales acest drum, devenind, după 1990, ambasadori şi unii chiar miniştri. Nu pot să nu remarc că cei 18 ani au fost ani de eforturi permanente şi susţinute, de continuu dialog cu autorităţile, dar şi cu cititorii. (…)
Printre dorinţele mele, aş aminti (…): (…) să găsesc timpul necesar pentru cărţile care mă aşteaptă: noua ediţie a „Italiei cea de toate zilele” (publicată în 1989), „De la Hong-Kong la San Francisco” (impresii de călătorie) şi, nu în ultimul rând: „Cum am devenit ziarist”, compusă din trei părţi distincte (Copilăria şi studenţia, 25 de ani de comentator de politică externă şi 20 de ani de libertate) – declara, în anul 2009, regretatul publicist și om al Dreptului Radu Bogdan pentru cotidianul național „Jurnalul”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |