Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial

Imposibilitatea popririi contului unic de insolvență
26.08.2021 | Alina-Mihaela ARSENE

Secţiuni: Drept comercial, Insolvență, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina-Mihaela Arsene

Alina-Mihaela Arsene

Instanța desființează măsura popririi instituită asupra contului unic de insolvență deschis pe numele contestatoarei, în procedura de executare demarată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov. (Judecătoria Buftea, Sentința nr. 7628 din 09.10.2020)

Având în vedere faptul că odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva unei societăţi se suspendă de drept măsurile de executare silită, a fortiori nu ar putea fi demarate alte proceduri de executare silită individuală de către un creditor în perioada cât timp societatea se află în procedura generală a insolvenței.

Prin sentința civilă arătată mai sus, instanța de fond a reținut că prin Sentința civilă din data de12.04.2018 pronunțată de Tribunalul Ilfov, în temeiul dispozițiilor art. 72 alin. 6 din Legea nr. 85/2014 a fost deschisă procedura generală a insolvenței în privința debitoarei-contestatoare persoană juridică astfel aflată în insolvență.

Ulterior, la data de 11.02.2020, administratorului judiciar și administratorului special al S.I., li s-a comunicat de către instituția bancară, la care era deschis contul unic de insolvență, că a fost înființată o poprire de către AJFP Ilfov, fără a se comunica debitoarei contestatoare vreun titlu executoriu în baza căruia s-a procedat la demararea executării silite.

Împotriva acestui demers, debitoarea a formulat contestație la executare în contradictoriu cu ANAF, prin DGFP Ilfov, A.J.F.P. Ilfov și Administrația fiscală pentru contribuabilii mijlocii. Instanța a reținut ca fiind întemeiate susținerile contestatoarei potrivit cărora nelegalitatea măsurii popririi reiese din faptul că aceasta se afla în perioada de observație, urmând a fi depus un plan de reorganizare a acesteia și că potrivit art. 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, este inadmisibilă o măsură de executare silită individuală în cadrul procedurii insolvenței.

Valorificarea drepturilor organului fiscal se poate face numai în cadrul procedurii insolvenței, prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor, repunerea  pe rol a acestora fiind posibile doar în cazul desființării hotărârii de deschidere a procedurii, a revocării încheierii de deschidere a procedurii sau în cazul închiderii procedurii, conform art. 178 din Legea nr. 85/2014.

Notă autor

Procedura de insolvenţă este o procedură colectivă instituită pentru acoperirea pasivului debitorului. Procedura colectivă este definită la art. 5 pct. 44  din Legea nr. 85/2014 ca fiind procedura în care creditorii participă împreună la urmărirea şi recuperarea creanţelor lor, în modalităţile prevăzute de prezenta lege.

Din cele precizate rezultă faptul că însăşi procedura de insolvenţă este o procedură de executare silită colectivă a debitorului, procedura de insolvenţă fiind o procedură de executare se constată faptul că nu este posibilă demararea unei alte proceduri de executare în cadrul acesteia.

Demararea unei proceduri de executare silită împotriva unei societăţi de către creditorul bugetar contravine scopului şi principiilor instituite de Legea nr. 85/2014.

În concluzie, poprirea contului unic este nelegală, iar acesta nu va putea fi în niciun mod indisponibilizat prin nicio măsura de natură penală, civilă sau administrativă dispusă de organele de cercetare penală, de organele administrative sau de instanţele de judecată.

Pe lângă toate acestea, indisponibilizarea lichidităţilor din contul unic ar produce blocarea activităţii debitoarei care conduce la lipsirea acesteia de orice posibilitate de redresare – procedura de observaţie şi insolvenţă devenind lipsite de sens.

Avocat Alina-Mihaela Arsene, ARSENE DIACONESCU ȘI ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti