« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Iulian Bulai câștigă procesul cu CNCD pentru amenda primită la postarea cu „Iisus”
26.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În data de 25 iunie 2021, Curtea de Apel Bacău a admis cererea introdusă de deputatul Iulian Bulai împotriva hotărârii prin care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat acestuia o amendă în valoare de 5.000 lei în urma unei postări controversate pe Facebook.

În ziua de Crăciun a anului 2019, Iulian Bulai a scris, într-o postare cu conotații religioase, că Iisus a fost un copil „sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extraordinarul dar și limitele societății în care a apărut.”

Cuvintele sale au stârnit dezbateri intense la acea vreme, iar CNCD, sesizat de David Ciucur, nu a întârziat să reacționeze, aplicând deputatului o amendă în valoare de 5.000 lei. „Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credinţa creştin – ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparaţii cu ‘mamă surogat’, ‘mama adolescentă’, ‘fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste’, ‘dintr-o familie foarte ciudată’, ‘tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit’ duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credinţa creştinilor, reprezentând miracolul naşterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnităţii umane a creştinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertăţii de exprimare”, se arată în motivarea CNCD, potrivit ziare.com.

Curtea de Apel Bacău a anulat însă hotărârea prin care Iulian Bulai a fost amendat, reținând că „(…) analiza opiniilor exprimate de reclamant presupune și stabilirea efectelor acestora, printre care și cele stabilite de pârât – incitarea la ură pe criterii religioase sau lezarea demnității pe fond religios al credincioșilor creștini.

Avându-se în vedere întreg textul postat de reclamant, nu există niciun temei a considera că a instigat la ură sau că a fost un discurs politic; de asemenea, nu s-a produs un act de îngrădire a libertății religioase a vreunei persoane pentru ca statul, prin instituțiile sale și legislația existentă să restrângă, la rândul său, libera exprimare.”Soluția pe scurt

Între timp, decizia Curții de Apel Bacău a fost atacată cu recurs de către CNCD, urmând ca dosarul să fie judecat la ÎCCJ.

 
Secţiuni: Anunțuri, Drept constitutional, Drepturile omului, Jurisprudență Curți de Apel | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD