« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

ANSPDCP. Operator sancționat cu 3.000 euro pentru pierderea unor probe biologice și a unei sume de bani trimise prin curierat
26.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 24 august 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a informat că a finalizat o investigație la operatorul Actamedica SRL și a constatat încălcarea prevederilor art. 12 alin. (3), art. 15 alin. (1), art. 28 alin. (1), art. 32 și art. 33 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Ca atare, operatorul Actamedica SRL a fost sancționat contravențional cu 14,754.9 lei (echivalentul a 3,000 EURO) și cu avertisment.

Investigația a fost demarată ca urmare a primirii unei plângeri prin care s-a reclamat faptul că Actamedica SRL din Târgu-Mureș a transmis o informare unei persoane fizice în legătură cu pierderea probelor sale biologice și a unei sume de bani trimise prin intermediul unei firme de curierat, coletul ajungând deteriorat la destinatar. La solicitarea de a i se comunica ce date personale i-au fost expuse cu această ocazie și dacă ANSPDCP a fost notificată în legătură cu acest incident, în răspunsul trimis operatorul a indicat persoanei fizice datele de contact ale avocatului societății și o adresă de e-mail de la firma de curierat către care să își exprime ”doleanțele”.

În cursul investigației, Autoritatea de Națională de Supraveghere a constatat că Actamedica SRL nu a adoptat suficiente măsuri de securitate, conform art. 28 alin. (1) și 32 din RGPD, adaptate la caracterul datelor personale care au fost supuse prelucrării, fapt care a condus la producerea unui incident de securitate. În acest context, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile art. 28 alin. (1) și art. 32  din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

De asemenea, Autoritatea de Națională de Supraveghere a constatat că operatorul nu a notificat la Autoritatea Națională de Supraveghere incidentul de securitate sus menționat, încălcând astfel prevederile art. 33 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Cu aceeași ocazie, Autoritatea de Națională de Supraveghere a reținut că Actamedica SRL nu a prezentat dovezi din care să rezulte că a comunicat un răspuns pe adresa poștală a persoanei fizice vizate cu privire la categoriile de date personale ce i-au fost expuse cu ocazia incidentului respectiv, raportat la cererea expresă transmisă. Prin urmare, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile art. 12 alin. (3) și 15 alin. (1) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

De asemenea, operatorului i-au fost aplicate și următoarele măsuri corective:

– măsura corectivă de a asigura conformitatea cu Regulamentul General privind Protecția Datelor a operațiunilor de prelucrare a datelor personale, prin punerea în aplicare a unor măsuri de securitate tehnice și organizatorice adecvate specificului prelucrării și riscurilor identificate, pe întreg ciclul de prelucrare a datelor, inclusiv sub aspectul alegerii unor persoane împuternicite care să prezinte garanții suficiente pentru punerea în aplicare a unor măsuri tehnice şi organizatorice adecvate, astfel încât prelucrarea să respecte cerinţele prevăzute în regulament şi să asigure protecţia drepturilor persoanelor vizate;

– măsura corectivă de a răspunde la cererea persoanei vizate, privind categoriile de date personale vizate de producerea incidentului de securitate, urmând a-i comunica răspunsul la adresa poștală indicată în cerere.

 
Secţiuni: C. contravențional, Data protection, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD