« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 20-29 august 2021
30.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

I. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița. Trafic de droguri de risc și complicitate la introducerea în țară de droguri de risc.

La data de 24.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 24 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și complicitate la introducerea în țară de droguri de risc.

„În fapt, s-a reţinut că, la data de 24.08.2021, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Bistrița-Năsăud au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului, sens în care au procedat la oprirea în trafic a autoturismului condus de către acesta.

În urma verificărilor efectuate asupra autoturismului, pe bancheta din spate, a fost identificat un colet, în care, printre articole de îmbrăcăminte, au fost găsite şi ridicate un număr de 6 calupuri, vidate în folie din plastic, care conţineau cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cannabis.

Totodată, au fost identificate și ridicate, 2 telefoane mobile și suma de 2.500 de lei.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că drogurile provin din Spania, fiind introduse în țară, prin intermediul unei firme de transport internațional.”

Inculpatul a fost prezentat Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciul pentru Acțiuni Speciale din Bistrița Năsăud.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi. Trafic de minori şi trafic de persoane.

La data de 24.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane.

„În fapt, s-a reţinut că, în perioada iunie 2021- august 2021, inculpaţii au racolat, prin inducere în eroare, două victime minore şi una majoră, pe care le-au găzduit şi le-au traficat, prin obligare la practicarea prostituţiei, pe raza judeţului Călăraşi, în scopul obţinerii de foloase materiale de pe urma acestor activităţi.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, unul dintre inculpaţi, consumator de droguri, a traficat pe una dintre persoanele vătămate minore în scopul de a obţine de la diverşi clienţi, dealeri de asemenea produse, diferite cantităţi de droguri.
Pentru a spori obedienţa minorei şi dependenţa faţă de acesta, inculpatul a obligat-o pe victimă să consume droguri, oferindu-i cu regularitate droguri, respectiv, marijuana şi haşiş.

De asemenea, aflându-se sub influenţa drogurilor, inculpatul i-a solicitat minorei să se taie pe mâini cu un cutter, iar urmare a presiunilor şi ameninţărilor exercitate asupra sa, minora s-a automutilat, producându-şi multiple tăieturi pe ambele braţe.
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Călăraşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.”

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași.

La acțiune, au participat polițiști de combatere a criminalității organizate din Ialomița precum și jandarmi. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș. Trafic de droguri de risc și mare risc.

La data de 24.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.

„În fapt, s-a reţinut că, la data de 24.08.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului, după ce acesta a ridicat două colete, de la o societate de transport, care efectuează curse regulate externe.

În urma verificărilor efectuate, în unul dintre colete a fost identificată cantitatea de un kilogram de cannabis, iar, în celălalt colet, cantitatea de 59,2 grame de cocaină, precum și suma de 40.200 de euro.

La data de 25.08.2021 Tribunalul Maramureș a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.”

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Caraş – Severin. Trafic de droguri de risc.

La data de 26.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraş – Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara au efectuat un număr de trei percheziţii domiciliare, pe raza județelor Timiș și Caras-Severin, într-o cauză vizând săvârşirea de catre mai multi suspecţi a infracţiunii de trafic de droguri de risc.

„Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză, a fost identificată o cultură de cannabis out-door, 300 de grame de fragmente vegetale uscate, pregătite pentru distribuire, instrumente folosite la prepararea dozelor, precum și un pistol.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, unul dintre suspecţi, a cultivat droguri de risc pentru consum propriu precum și în scopul distribuirii acestora.

În vederea realizării activității infracționale suspectul şi-a procurat instrumentele necesare din mediul online, procedând ulterior la cultivarea drogurilor, activitate care s-a realizat la domiciliul său, într-o comună din județul Timiș, unde acesta și-a amenajat un adevărat ”laborator”.

Distribuirea drogurilor s-a realizat atât pe raza județului Timiș cât și pe raza județului Caras-Severin, fie în mod direct, fie prin intermediari, de asemenea consumatori de droguri, contra unor sume de bani.”

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caraş – Severin au fost aduși, în vederea audierii, un număr de 6 suspecţi.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin și Gruparea Mobilă de Jandarmi „Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ

La data de 26.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de doi inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, viol şi ameninţare.

„În fapt, s-a reţinut că unul dintre inculpaţi, prin folosirea metodei „lover-boy”, a ademenit o persoană vătămată minoră, pe care în perioada iulie-august 2021, a exploatat-o în scopuri sexuale, respectiv a transportat-o în mai multe rânduri în incinta unui local din municipiul Piatra-Neamț, ocazie cu care a constrâns-o să danseze îmbrăcată în mod sumar, pentru persoanele din incinta acelui local, acesta primind în schimb băuturi alcoolice.

De asemenea, cel de-al doilea inculpat a constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată minoră să întrețină relații sexuale cu diferite persoane de pe raza județului Neamț.

În noaptea de 04/05 august 2021, după ce anterior au exercitat acte de violență fizică și morală, inculpaţii au întreținut raporturi sexuale prin constrângere cu persoana vătămată minoră.

La data de 26.08.2021 Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț.”

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani.

La data de 26.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 13 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani.

„La data de 26 august 2021, procurorii DIICOT– Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov și Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au efectuat 44 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dâmbovița, Iași și Constanța, în urma cărora au fost ridicate mijloace materiale de probă, înscrisuri bancare și contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri imobile, sumele de 38.920 de euro, 56.104 lei şi au fost indisponibilizate 13 autoturisme de lux.
În fapt, s-a reţinut că începând cu anul 2018, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 14 suspecţi, care a avut ca scop exploatarea, prin obligarea la practicarea prostituţiei, a unui număr de cel puţin 44 de persoane de sex feminin.

Din cercetările efectuate în cauză s-a reţinut faptul că, actele de traficare a victimelor, determinarea și înlesnirea practicării prostituției, urmate de ascunderea și disimularea originii ilicite a sumelor de bani obținute din aceasta activitate prin achiziționarea de terenuri, construcții şi autoturisme de lux, au reprezentat acțiuni complexe ai unor autori care au acționat convergent, în urma unui plan infracțional elaborat în cadrul grupului infracțional organizat. Acesta a funcționat pe parcursul a cel puțin 3 ani, fiind structurat pe paliere de decizie, respectiv de execuție, și fundamentat pe aportul concordant al tuturor membrilor săi cu stabilirea pentru fiecare dintre ei ai unei contribuții materiale specifice, de natură să asigure consonanța în acțiune a întregii grupări criminale.

Recrutarea tinerelor s-a realizat constant din medii sociale precare, prin inducere în eroare, mobilul fiind promisiunea obținerii unor importante sume de bani într-un termen relativ scurt.

Ulterior, pe parcursul desfășurării activităților infracționale, în scopul continuării practicării prostituției, membrii grupării infracționale au utilizat diferite metode de persuasiune, manipulare precum și constrângere, atât morală, cât și fizică.
Tinerele exploatate au fost plasate pe piețele de prostituție din Europa de Vest, respectiv Germania, Danemarca, Austria, Elveția, Anglia, Olanda, Islanda, Italia și Scoția, precum și România, iar de transferarea, respectiv transportul între locații, asigurarea spațiilor adecvate de cazare, crearea și promovarea anunțurilor specifice pe site-urile de profil s-au ocupat în mod exclusiv membrii entității criminale.

Sumele de bani obținute din exploatarea tinerelor sunt impresionante, existând date şi indicii că veniturile obținute direct din această activitate sunt în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.
S-a reţinut faptul că membrii grupului au manipulat victimele și în vederea obținerii unor sume de bani cât mai mari de la diverși clienți.

Astfel, inculpaţii erau preocupaţi de a le învăţa pe tinere modalitatea în care acestea pot să obțină importante sume de bani, de la clienți aflați pe un palier educațional și material avansat (cu titlu de exemplu, de la un singur client, prin manopere dolosive, una dintre victime a reușit să obțină suma de peste 100.000 euro, de la începutul anului 2021 şi până în prezent).
Pentru a pune în evidență potențialul criminogen extrem de ridicat al membrilor care compun această grupare criminală, în nenumărate rânduri, cu ocazia unor conflicte diverse avute cu alte grupări infracționale, aceștia au acționat unitar, coagulat într-o coeziune specifică unui grup infracțional organizat, caracterizat prin violență extremă și conexiuni cu lumea interlopă arondată municipiilor București și Iași.

În vederea administrării probatoriului în cauză, procurorii DIICOT– Structura Centrală au transmis autorităților judiciare din Germania 3 ordine europene de anchetă, efectuându-se, totodată, un schimb permanent de informații de interes polițienesc, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, cu structurilor de aplicare a legii din Germania și Țările de Jos (Olanda).
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile s-au realizat cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița.”

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul tehnic şi de criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcția Operațiuni Speciale.

La acțiune, au participat luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Trafic de droguri de risc.

La data de 29.08.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuate un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza județelor Prahova, Mehedinți și Timiș, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

„În cursul lunii august 2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploieşti – Serviciul Antidrog au demarat cercetări față de o grupare infracțională formată din 8 persoane, specializată în cultivarea și traficul de cannabis, și care acționa pe raza județelor Prahova, Mehedinți și Timiș.

Pentru documentarea activităţilor ilicite, au fost efectuate verificări şi investigaţii specifice în cooperare cu B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Craiova – S.C.C.O. Mehedinţi și I.J.P. Prahova, stabilindu-se faptul că 6 persoane din județele Timiș și Mehedinți au înființat o cultură de cannabis, o parte dintre droguri fiind vândute unui dealer din județul Prahova, care la rândul său comercializa substanţele ilicite către diferiţi consumatori şi dealeri de pe raza județului.

Anterior perchezițiilor, în dimineața zilei de 29.08.2021, a fost efectuată o acțiune de prindere în flagrant pe raza județului Prahova, ocazie cu care unul dintre membrii grupării a fost depistat în timp ce deţinea cantitatea de aproximativ 250 grame cannabis destinată comercializării.

Cu ocazia perchezițiilor, a fost identificată o cultură de cannabis, fiind ridicate peste 200 plante de diferite dimesiuni, cultivate atât indoor, cât și outdoor, ghivece, lămpi de iluminat și alte ustensile pentru cultivarea cannabisului. De asemenea, au mai fost ridicate alte cantități de cannabis destinate comercializării (în total aproximativ 1 kilogram), precum diferite sume de bani.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane.”

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD