Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO: Măsuri provizorii pentru irakieni și afgaini la frontiera bielorusă cu Letonia și Polonia
30.08.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 26 august 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis să indice măsuri provizorii în cazurile Amiri și alții v. Polonia (cererea nr. 42120/21) și Ahmed și alții c. Letonia (cererea nr. 42165/21) privind evenimentele recente la frontierele Poloniei și Letoniei cu Belarus. Măsura se va aplica pentru o perioadă de trei săptămâni, din 25 august până în 15 septembrie 2021 inclusiv, potrivit unui comunicat.

Curtea a decis, fără a aduce atingere oricăror obligații pe care Belarus le poate avea în temeiul dreptului internațional cu privire la situația reclamanților, să aplice regula 39 din Regulamentul său de procedură și să solicite autorităților poloneze și letone să furnizeze tuturor solicitanților informații, alimente, apă, îmbrăcăminte , îngrijire medicală adecvată și, dacă este posibil, adăpost temporar. În același timp, a precizat că această măsură nu ar trebui înțeleasă ca solicitând ca Polonia sau Letonia să permită solicitanților să intre pe teritoriul lor. Curtea a menționat, de asemenea, că această decizie a fost luată în conformitate cu faptul că statele contractante au dreptul, conform dreptului internațional bine stabilit și sub rezerva obligațiilor lor din tratate, inclusiv a Convenției, de a controla intrarea, șederea și expulzarea străinilor.

Reclamanții, în ambele cazuri, încearcă să intre în Letonia sau Polonia, în vederea solicitării protecției internaționale. În prezent, nu pot intra în aceste state și nu se pot întoarce în Belarus (care nu este parte la Convenția europeană a drepturilor omului). Prin urmare, aceștia sunt blocați la granițe. Reclamanții din cazul Amiri și alții sunt 32 de cetățeni afgani. În prezent se află la granița dintre Polonia și Belarus. Solicitanții din cazul Ahmed și alții sunt 41 de cetățeni irakieni de etnie kurdă. În prezent se află la granița dintre Letonia și Belarus.

În ambele cazuri, reclamanții se bazează pe articolele 2 (dreptul la viață) și 3 (interzicerea tratamentului inuman și degradant) din Convenția europeană a drepturilor omului și articolul 4 din Protocolul nr. 4 la convenție. străini). Reclamanții din cazul Ahmed și alții se bazează, de asemenea, pe articolele 5 (dreptul la libertate și securitate), 6 (dreptul la un proces echitabil), 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și 13 (dreptul la o cale de atac efectivă).

Măsurile prevăzute la articolul 39 din Regulamentul Curții sunt luate în cursul procedurii în fața Curții și nu prejudiciază deciziile sale ulterioare privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea admite cereri de măsuri provizorii numai în circumstanțe excepționale, în care reclamanții ar fi expuși, în absența unor astfel de măsuri, la un risc real de prejudiciu ireparabil, se mai arată în comunicat.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti