Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Flux informații Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul de modificare a Protocolului nr. 3 privind Statutul CJUE

14 august 2024 | JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din 12 august 2024 a fost publicat Regulamentul (UE, EURATOM) 2024/2019 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 de modificare a Protocolului nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Regulamentul de procedură al Curții de Justiție din 25 septembrie 2012 (2) se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 48 se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 48
Modalitățile de notificare
(1) Notificările prevăzute de statut și de prezentul regulament se efectuează prin grija grefierului fie pe cale electronică, fie prin expedierea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, a unei copii a actului care trebuie notificat, fie prin înmânarea acestei copii contra unei dovezi de primire.
(2) Curtea stabilește, prin decizie, condițiile în care un act de procedură poate fi notificat pe cale electronică. Această decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(3) Atunci când destinatarul a consimțit să primească notificările pe cale electronică, în condițiile stabilite de Curte, notificarea oricărui act de procedură, inclusiv a hotărârilor și a ordonanțelor Curții, se efectuează pe această cale. În caz contrar, notificările se efectuează la domiciliul ales al destinatarului sau, în absența alegerii domiciliului, la adresa destinatarului, fie prin expedierea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, a unei copii a actului care trebuie notificat, fie prin înmânarea acestei copii contra unei dovezi de primire. Copiile originalului care trebuie notificat se întocmesc și se certifică pentru conformitate cu originalul de către grefier.
(4) În cazul în care, din motive tehnice sau din cauza naturii sau a volumului actului, un act de procedură nu poate fi transmis pe cale electronică, actul se notifică la domiciliul ales al destinatarului sau, în absența alegerii domiciliului, la adresa destinatarului potrivit modalităților prevăzute la alineatul (3). Destinatarul este informat cu privire la aceasta prin orice mijloc tehnic sau electronic de comunicare de care dispun Curtea și destinatarul. În acest caz, se consideră că o scrisoare recomandată a fost înmânată destinatarului în a zecea zi de la data depunerii acestei trimiteri la oficiul poștal al locului în care Curtea își are sediul, cu excepția cazului în care se dovedește prin confirmare de primire că scrisoarea a fost primită la o altă dată sau a cazului în care destinatarul îl informează pe grefier, în termen de trei săptămâni de la data informării menționate mai sus, că notificarea nu i-a parvenit.”

2.
Articolul 57 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (2) se elimină;
(b)
alineatele (3)-(8) se renumerotează și devin alineatele (2)-(7);
(c)
noul alineat (2) se modifică după cum urmează:
„Instituțiile depun, în plus, în termenele stabilite de Curte, traducerile oricărui act de procedură în celelalte limbi prevăzute la articolul 1 din Regulamentul nr. 1 al Consiliului.”;
(d)
noul alineat (6) se modifică după cum urmează:
„Fără a aduce atingere prevederilor alineatelor (1)-(5), data și ora la care o copie a originalului semnat al unui act de procedură, inclusiv opisul înscrisurilor și mijloacelor materiale de probă prevăzut la alineatul (3), parvine grefei printr-un mijloc tehnic sau electronic de comunicare de care dispune Curtea sunt luate în considerare în scopul respectării termenelor procedurale, cu condiția ca originalul semnat al actului, însoțit de anexele sale, să fie depus la grefă în cel mult 10 zile. Articolul 51 din prezentul regulament nu se aplică acestui din urmă termen.”;
(e)
noul alineat (7) se modifică după cum urmează:
„Fără a aduce atingere prevederilor alineatelor (2)-(5), Curtea stabilește, prin decizie, condițiile în care un act de procedură transmis grefei pe cale electronică este considerat a fi originalul acelui act. Această decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.”

3.
Articolul 78, al cărui conținut figurează în prezent la noul articol 80 alineatul (1), se înlocuiește cu textul următor:
„Articolul 78
Participarea la o ședință de audiere a pledoariilor prin videoconferință
(1) Atunci când rațiuni sanitare, motive de securitate sau alte motive serioase îl împiedică pe reprezentantul unei părți sau al unei persoane interesate prevăzute la articolul 23 din statut să participe fizic la o ședință de audiere a pledoariilor, acest reprezentant poate fi autorizat să participe la această ședință prin videoconferință. Această regulă se aplică de asemenea părților din litigiul principal atunci când, în temeiul normelor de procedură naționale aplicabile, acestea sunt autorizate să stea în justiție fără concursul unui avocat.
(2) Cererea de participare la ședință prin videoconferință se formulează prin înscris separat de îndată ce cauza împiedicării este cunoscută și indică în mod precis natura acestei împiedicări.
(3) Președintele se pronunță cu privire la această cerere cât mai curând cu putință.
(4) Recurgerea la videoconferință este exclusă în cazul în care Curtea decide, în temeiul articolului 79 din prezentul regulament, ca dezbaterile să se desfășoare în ședință secretă.
(5) Condițiile tehnice care trebuie îndeplinite pentru a participa la o ședință prin videoconferință sunt precizate în instrucțiunile practice pentru părți, adoptate în temeiul articolului 208 din prezentul regulament.”

4.
Articolul 80 se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 80
Desfășurarea ședinței de audiere a pledoariilor
(1) Dezbaterile sunt deschise și conduse de președinte, care exercită poliția ședinței.
(2) În cursul ședinței de audiere a pledoariilor, membrii completului de judecată, precum și avocatul general pot să pună întrebări agenților, consilierilor sau avocaților părților și, în împrejurările prevăzute la articolul 47 alineatul (2) din prezentul regulament, părților din litigiul principal sau reprezentanților acestora.”

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

5.
După articolul 80 se introduce următorul articol:

„Articolul 80a
Retransmisia ședințelor
(1) Ședințele Curții pot face obiectul unei retransmisii. Această retransmisie se efectuează în direct atunci când privește pronunțarea de hotărâri sau prezentarea de concluzii și sub formă de înregistrare atunci când privește pledoariile părților sau ale persoanelor interesate prevăzute la articolul 23 din statut într-o cauză trimisă Plenului, Marii Camere sau, cu titlu excepțional, atunci când interesul cauzei o justifică, unei camere de cinci judecători.
(2) În cazul în care Curtea intenționează să procedeze la retransmisia unei ședințe de audiere a pledoariilor, părțile sau persoanele interesate prevăzute la articolul 23 din statut sunt informate de grefă cu privire la aceasta, cu ocazia convocării la această ședință.
(3) Dacă o parte sau o persoană interesată prevăzută la articolul 23 din statut apreciază că ședința la care a fost convocată nu ar trebui să fie retransmisă, ea informează Curtea cu privire la aceasta cât mai curând cu putință, arătând în mod detaliat împrejurările de natură să justifice lipsa unei retransmisii.
(4) Președintele se pronunță cu privire la această cerere cât mai curând cu putință, după ascultarea judecătorului raportor și a avocatului general.
(5) Înregistrarea video a ședințelor de audiere a pledoariilor care au făcut obiectul unei retransmisii rămâne disponibilă pe site-ul internet al Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru o perioadă maximă de o lună după închiderea ședinței de audiere a pledoariilor.
(6) Dacă o parte sau o persoană interesată prevăzută la articolul 23 din statut apreciază că înregistrarea video a unei ședințe de audiere a pledoariilor la care a participat ar trebui retrasă de pe site-ul internet menționat anterior, ea informează Curtea cu privire la aceasta cât mai curând cu putință, arătând împrejurările de natură să justifice această retragere.
(7) Președintele se pronunță asupra acestei cereri fără întârziere, după ascultarea judecătorului raportor și a avocatului general.
(8) Curtea stabilește, prin decizie, normele și modalitățile de punere în aplicare a retransmisiei ședințelor. Această decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.”

6.
Articolul 82 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (1) se modifică după cum urmează:
„În cazul în care se organizează o ședință de audiere a pledoariilor, concluziile avocatului general se prezintă după închiderea acesteia, la data anunțată de avocatul general.”;
(b)
după alineatul (1) se adaugă un nou alineat (2). Acesta are următorul conținut:
„În lipsa unei ședințe de audiere a pledoariilor, concluziile se prezintă la data anunțată de avocatul general.”;
(c)
actualul alineat (2) se renumerotează și devine alineatul (3).

7.
După articolul 93 se introduce următorul articol:
„Articolul 93a
Analiza prealabilă a cererilor de decizie preliminară
(1) Atunci când Curtea este sesizată cu o cerere de decizie preliminară, grefa transmite de îndată această cerere președintelui, vicepreședintelui și primului avocat general.
(2) Dacă, după analizarea cererii de decizie preliminară și după ascultarea vicepreședintelui și a primului avocat general, președintele apreciază că cererea menționată se încadrează exclusiv în unul sau în mai multe domenii specifice prevăzute la articolul 50b primul paragraf din statut, el informează grefa cu privire la aceasta, iar grefa transmite de îndată cererea grefei Tribunalului. În acest caz, procedura continuă în fața acestei din urmă instanțe, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său de procedură.
(3) Dacă, la finalul acestei analize și după ascultarea vicepreședintelui și a primului avocat general, președintele apreciază că cererea de decizie preliminară, deși se încadrează în unul sau în mai multe domenii specifice prevăzute la articolul 50b primul paragraf din statut, privește și alte domenii sau ridică chestiuni independente de interpretare a dreptului primar, a dreptului internațional public, a principiilor generale ale dreptului Uniunii sau a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în sensul articolului 50b al doilea paragraf din statut, el înaintează cererea fără întârziere Curții. În cazul în care Curtea apreciază că cererea se încadrează exclusiv în unul sau în mai multe domenii specifice prevăzute la articolul 50b primul paragraf din statut, această cerere este transmisă de îndată de grefa Curții grefei Tribunalului, iar procedura continuă în fața acestei din urmă instanțe, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său de procedură. În caz contrar, procedura continuă în fața Curții, în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament.
(4) Atunci când o cerere de decizie preliminară este transmisă grefei Tribunalului în conformitate cu alineatul (2) sau (3) al prezentului articol, aceasta din urmă informează instanța de trimitere cu privire la respectiva transmitere.”

8.
Articolul 95 se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 95
Anonimizarea și omiterea unor date cu caracter personal
(1) Atunci când instanța de trimitere a procedat la anonimizarea cererii de decizie preliminară sau a decis să omită date referitoare la persoane fizice sau la entități având legătură cu litigiul principal, indiferent dacă acestea sunt părți sau terți în acest litigiu, Curtea respectă această anonimizare sau această omitere în cadrul procedurii pendinte în fața sa.
(2) La cererea instanței de trimitere, a unei părți din litigiul principal sau din oficiu, Curtea poate, în plus, să procedeze la anonimizarea cererii de decizie preliminară sau să decidă să omită date cu caracter personal referitoare la una sau mai multe persoane fizice având legătură cu litigiul principal, indiferent dacă acestea sunt părți sau terți în acest litigiu.”

9.
Articolul 96 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (1) prima teză se modifică după cum urmează:
„În conformitate cu articolul 23 din statut, sunt autorizate să prezinte memorii sau observații scrise în fața Curții:”;
(b)
după litera (c) se introduce o nouă literă (d). Aceasta are următorul conținut:
„(d)
Parlamentul European, Consiliul și Banca Centrală Europeană, atunci când consideră că au un interes special în ceea ce privește chestiunile ridicate prin cererea de decizie preliminară;”;
(c)
literele (d)-(f) actuale se renumerotează și devin literele (e)-(g);
(d)
după alineatul (2) se adaugă un nou alineat. Acesta are următorul conținut:
„(3) Memoriile sau observațiile scrise depuse în temeiul prezentului articol se publică pe site-ul internet al Curții de Justiție a Uniunii Europene după pronunțarea hotărârii sau notificarea ordonanței prin care se finalizează judecata persoanelor interesate prevăzute la articolul 23 din statut, cu excepția cazului în care una dintre aceste persoane interesate se opune publicării memoriului său sau a observațiilor sale. Această opoziție, care nu trebuie să fie motivată și nu este supusă niciunei căi de atac în fața Curții sau a Tribunalului, trebuie să fie comunicată grefei, prin înscris separat, în cel mult trei luni de la pronunțarea hotărârii sau notificarea ordonanței prin care se finalizează judecata. Într-un astfel de caz, această opoziție se menționează pe site-ul menționat anterior, iar memoriul sau observațiile în discuție nu se publică, nici chiar parțial. Dacă persoana interesată renunță ulterior la opoziția sa la publicarea memoriului său sau a observațiilor sale, acest memoriu sau aceste observații se publică pe site imediat după renunțarea la această opoziție. Dacă opoziția este comunicată grefei după expirarea termenului citat anterior, memoriul sau observațiile publicate sunt retrase de pe site.”

10.
Articolul 97 alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:
„În ceea ce privește reprezentarea și înfățișarea părților din litigiul principal, Curtea ține seama de normele de procedură aplicabile în fața instanței de trimitere. În caz de îndoială în ceea ce privește posibilitatea unei persoane de a reprezenta o parte din litigiul principal sau posibilitatea unei astfel de părți de a acționa fără reprezentant, Curtea poate solicita instanței de trimitere informații cu privire la normele de procedură naționale aplicabile.”

11.
Articolul 106 se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 106
Transmiterea actelor de procedură
(1) Actele de procedură prevăzute la articolul precedent se consideră depuse odată cu transmiterea la grefă, prin orice mijloc tehnic sau electronic de comunicare de care dispune Curtea, a unei copii a originalului semnat și a înscrisurilor și mijloacelor materiale de probă invocate în susținerea actului de procedură respectiv, însoțite de opisul prevăzut la articolul 57 alineatul (3). Originalul actului și anexele menționate anterior se transmit grefei fără întârziere.
(2) Notificările și comunicările prevăzute la articolul precedent se efectuează pe cale electronică, în condițiile stabilite de Curte, atunci când destinatarul a consimțit să primească notificările pe această cale. În caz contrar, notificările și comunicările menționate mai sus se efectuează prin transmiterea unei copii a înscrisului prin orice mijloc tehnic sau electronic de comunicare de care dispun Curtea și destinatarul.”

12.
Capitolul următor, intitulat „Procedura ulterioară trimiterii”, se introduce în titlul III, după articolul 114:
„Capitolul 4
PROCEDURA ULTERIOARĂ TRIMITERII
Articolul 114a
Cererile de decizie preliminară trimise de Tribunal în temeiul articolului 54 al doilea paragraf din statut
În cazul în care constată, în temeiul articolului 54 al doilea paragraf din statut, că nu are competența să se pronunțe asupra unei cereri de decizie preliminară adresate potrivit articolului 267 TFUE, Tribunalul trimite această cerere Curții. În acest caz, procedura continuă în fața acestei din urmă instanțe, în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament.

Articolul 114b
Cererile de decizie preliminară trimise de Tribunal în temeiul articolului 256 alineatul (3) al doilea paragraf TFUE
(1) În cazul în care Tribunalul, în temeiul articolului 256 alineatul (3) al doilea paragraf TFUE, trimite Curții o cerere de decizie preliminară care necesită o decizie de principiu susceptibilă de a aduce atingere unității sau coerenței dreptului Uniunii, această cerere este examinată cu celeritate.
(2) Președintele desemnează de îndată în cauză un judecător raportor, iar primul avocat general desemnează un avocat general.
(3) Dacă faza scrisă a procedurii a fost deja închisă atunci când cauza este trimisă Curții, persoanele interesate prevăzute la articolul 23 din statut pot prezenta memorii sau observații scrise complementare asupra chestiunii de principiu ridicate de cererea de decizie preliminară, într-un termen stabilit de președinte, care nu poate fi mai mic de 15 zile.
(4) Curtea se pronunță cât mai curând cu putință, dacă este cazul după ascultarea observațiilor orale ale persoanelor interesate prevăzute la articolul 23 din statut și a concluziilor avocatului general.”

13.
Capitolul 4 din titlul III se renumerotează și devine capitolul 5 din titlul III.

14.
Articolul 121 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:
„(2) Pe lângă indicarea domiciliului ales menționată la alineatul (1) sau în locul acesteia, în cererea introductivă se poate menționa că avocatul sau agentul consimte să primească notificările prin orice mijloc tehnic sau electronic de comunicare de care dispun Curtea și acest avocat sau acest agent.”

15.
Articolul 125 se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 125
Transmiterea de înscrisuri
Atunci când Parlamentul European, Consiliul sau Comisia Europeană nu sunt părți într-o cauză, Curtea le transmite o copie a cererii introductive și a memoriului în apărare sau, dacă este cazul, a excepției de necompetență sau de inadmisibilitate, cu excluderea anexelor la aceste înscrisuri, pentru a le permite să constate dacă se invocă inaplicabilitatea unuia dintre actele lor în temeiul articolului 277 TFUE.”

16.
După articolul 193 se introduce următorul articol:
„Articolul 193a
Lipsa unei propuneri de reexaminare
Dacă, la expirarea termenului prevăzut la articolul 62 al doilea paragraf din statut, primul avocat general nu a formulat nicio propunere de reexaminare a deciziei Tribunalului, grefierul informează de îndată despre aceasta Tribunalul, care informează despre aceasta instanța de trimitere și persoanele interesate prevăzute la articolul 23 din statut.”

Articolul 2
Prezentele modificări ale Regulamentului de procedură, autentice în limbile prevăzute la articolul 36 din acest regulament, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei publicării lor.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Materii  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri